torstai 28. syyskuuta 2023

Riikka Smolander-Slotte: Jari-Matti Latvala

 


Riikka Smolander-Slotte: Jari-Matti Latvala, elämän erikoiskoe, Otava 2020, sivumäärä 256.

Jari Matti Latvala (s. 1985) on entinen rallikuski ja nykyinen Toyota-rallitallin tallipäällikkö. Urheilutoimittaja Riikka Smolande-Slotte on kirjoittanut teoksen Jari-Mattia ja hänen läheisiään haastateltuaan. 

Jari-Matti Latvala sijoittui rallin MM-sarjassa kolme kertaa MM-hopealle ja kahdesti MM-pronssille saalistaen 18 MM-osakilpailuvoittoa. Kuten tekstistä ilmenee Jari-Matti otti liikaa riskejä ja tunteet vaikuttivat ja oli yliyrittämistä, mutta myös huonoa onnea. Lopulta ralliura päättyi 2019, kun mikään talli ei tarjonnut sopimusta.

Kirja lähtee kuitenkin Pohjanmaalta ja Tuurista Jari-Matin lapsuudesta. Jari-Matti sai nelivuotiaana lokariauton, sitten muita menopelejä. Jari-Matti ajoi kartingia ja pelasi jääkiekkoa, mutta ralli kiehtoi eniten. Peruskoulu sujui hyvin, ja Kuortaneen urheilulukiosta hän kirjoitti ylioppilaaksi, vaikka hän debytoi rallin MM-sarjassa 2002. Täysi rallisarja tuli ohjelmaan kaudella 2007. Kirjassa käydään kausia läpi hyvinkin tarkasti.

Alkunuotit kansanväliseen ralliin Jari-Matti sai Englannissa Pentti Airikkalalta (1945 - 2009). MM-debyytti tapahtui 17-vuotiaana 17.11.2002, erikoiskokeita oli 17, ja tuloksena sija 17. Seuraavana vuonna Jari-Matti ajoi kivimuuriin, jossa myös kartturi loukkaantui. Tästä kesti kauan päästä yli. Timo Jouhki siirtyi taustajoukkoihin. Jari-Matti haki vaihtia WRC3:lta, ja nousu alkoi uudestaan. Ruotsin rallista 2007 tuli ensimmäinen osakilpailuvoitto. Kuitenkin ylämäkiä ja alamäkiä oli paljon edessä. Puolassa hänen oli vaikea niellä tallimääräystä, joka lopulta pilasi Fordin kaksoisvoiton.

Ralliuran ohella ylä- ja alamäkiä oli raha-asioissa ja rakkaudessa. Jari-Matti  siirsi "kirjansa" Monacoon 2008. Parisuhteen seurauksena asuminen joutui verottajan luupin alle. Seurauksena vuosilta 2012 - 2017 tuli mätkyjä yli 5 miljoonaa euroa. Parisuhde revitti palstamillimetrejä, lopulta Jari-Matti perui häät ja suhdekin päättyi.

Kirjan ilmestymisen jälkeen menee kyllä paremmin, eli "verovelat" on maksettu ja Jari-Matti on Toyotan tallipäällikkönä, Kalle Rovanperä voitti Toyotalla MM-kultaa kaudella 2022 (22-vuotiaana). 

Jari-Matti Latvala, elämän erikoiskoe on kirjana onnistunut juuri siinä, miksi se on kirjoitettu. Hyvä olisi mahdollisiin uusintapainoksiin kirjoittaa pari uutta lukua, on muutama haaste selättynyt.

Tämäkin oli alelaarin 2 euron helmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti