keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Kari Häkämies: Rehelliseksi tunnettu

 


Kari Häkämies: Rehelliseksi tunnettu, Teos 2012, sivumäärä 287.

Kari Häkämiehen (s. 1956) dekkari Rehelliseksi tunnettu on kokoomuspoliitikon ja entisen ministerin esikoinen.

Oikeusministeri Jussi Hananen löytyy Helsingin asunnostaan kuolleena. KRP ottaa jutun itselleen, poliisiparivaljakko Söder ja Joronen aloittavat tutkimukset.

Hananen oli demarijuristi Oulusta, hän oli ponnistanut iltaoppikoulun kautta Lapin oikikseen, sieltä ay-hommiin pääkaupunkiin, eduskuntaan ja hallitukseen. Sitten elämä päättyy.

Rikostutkimukset alkavat lähipiirin jututtamisella. Avustaja Juhani Airaksinen, sihteeri Pirkko Lujanen ja on-off -tyttöystävä Liisa Pöysti antavat tietoja.

Parasta dekkarissa on miljöökuvaus ministeriöiden rakennuksista. Alku on sujuvaa, mutta minua alkoi tökkiä kvasi-ongelmien heitot pureskeltavaksi. Kvasi-ongelmilla tarkoitan poliittisia kysymyksiä vaalipiirijaosta, vaalirahoituksesta ja plagiointisyytteistä.

Yllätyin myös positiivisesti, tämä oli parempi kuin oletin, mutta ongelmana oli se, että tässä haluttiin käsitellä liikaa asioita. 

Vaikka kuulun itse maltilliseen oikeistoon (jota itseni lisäksi, ei Suomessa ehkä enää ole, tuntuu olevan vain tyhjän vouhottajia, köyhien kyykyttäjiä tai suvaitsemattomia), minua ärsytti sävy, jossa minusta irvittiin vasemmistopoliitikkoja. 

Rehelliseksi tunnettu -dekkarin jälkeen Kari Häkämies on kirjoittanut tusinan verran lisää lähinnä dekkareita.

4 kommenttia:

 1. Minulle Häkämies on jäänyt mieleen pahoinpitelytuomiosta. Sen vuoksi en aio edes lukea hänen dekkareitaan. Hieno yhteiskunnallinen ura kaikesta huolimatta. Ei ole naisen pahoinpitely vaikuttanut uran käänteisiin. Valitettavasti ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin netistä, niin tuosta tuli tuomio ja erosi kansliapäällikön paikalta.

   Poista
 2. Häkämies on eittämättä sujuvasanainen kirjailija, mutta jostain syystä ehkä osin samasta kuin vimoinen lauseesi tai siitä, että vaikka politiikkaa ns. toisella silmällä seurailenkin ei se priorisoidu elämässäni kovin korkealle, jää lukukomus usein jotenkin kaksijakoiseksi...
  Hänellä on kuitenkin armoitettu kyky aiheuttaa lukijalleen toistuvasti myös positiivisia yllätyksiä saadun lukukokemuksen suhteen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta sujuvasanainen, mutta jokin tökkii ajoin. Varmaan näitä luetaan kun julkaistaan.

   Poista