sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Pave Maijanen: Elämän nälkä

 


Pave Maijanen -Elämän nälkä, kirjoittanut Tommi Saarela, Tammi, 2021, sivumäärä 607.

Pave Maijanen (1950 - 2021) oli pidetty ja arvostettu suomalaisen rock- ja pop-musiikin pioneeri. Tommi Saarela on kirjoittanut Paven elämästä ja urasta hyvän ja tiiviin teoksen, tiiviin, vaikka sivuja on 607. Kirjassa käydään läpi Paven elämä musiikin näkökulmasta hyvin kattavasti, tarkasti ja rehellisen tuntuisesti. Lisäksi on uskomattoman hienoja valokuvia ja yhteenvetoja soittimista kuten bassoista, kitaroista ja uruista. Teoksen lopussa on Pave Maijasen diskografia, soolo- ja bändilevyjä oli 22, mutta levyjä missä Pave on ollut mukana on paljon. Teoksessa on kattava henkilöhakemisto. Suosittelen.

Pitkä oppimäärä
Pave Maijanen syntyi Lappeenrannassa 3.9.1950, Toivo-isä oli ollut rintamalla ja oli puolustusvoimissa töissä. Perhe asui varuskunnassa. Pave oli nuorin kolmesta pojasta. Hänet ristittiin Pekaksi. Pekka muuntui bänditouhuissa nuorena Paavoksi ja Paveksi. Pave kävi kansakoulun, pyrki ja pääsi oppikouluun, kirjoitti ylioppilaaksi, vaikka opettajien mukaan sopi lapiohommiin. Ennustus piti paikkaansa, sillä trumpetin soitto muuntui rumpujen soitoksi ja urkujen kautta kitaroinniksi ja bassotteluksi. 

Paven lapsuutta varjosti isän kuolema sairaskohtauksessa 1959. Paven ura alkoi pikkubändeistä, ja bändit vaihtuivat "isompiin".  Hän oli jo nuorena Kristianin taustabändissä, Pepe Willbergin Paradise-yhtyeessä, sitten kävi intin ja soitto jatkui Wigwamissa, Rock'n Roll Bandissa ja  Royalsissa. Hänellä oli oma yhtye Mistakes, jonka jälkeen Pave jäi soolouralle. Pave tuotti levyjä ja häntä erityisesti pyydettiin tuottamaan levyjä. Pave sai tunnelman hyväksi ja asiat luistivat. Paven tuottamia levyjä ovat Hurriganesin 10/80, ja Dingon kolme levyä. Pave lauloi ja soitti levyille, ja hän on osallistunut 2123:n musiikkiraidan tekoon (eniten Suomessa on kitaristi Heikki Laurilalla 7302 musiikkiraitaa, vuoden 2017 tilanne).

Pave pystyi yhdistämään muusikon uran ja perhe-elämän. Pavella oli lapsia ja lapsenlapsia, kun tieto 2019 tuli vakavasta sairastumisesta ALS:sta, asiaa käsitellään kirjan loppuluvussa. Pavella oli omat ajatukset elämästä ja kuolemasta. 

Pave uskalsi olla oma itsensä ja kulki omaa tietään. Hän haki lykkäystä armeijasta, mutta  Wigwamin keikkailun jälkeen meni armeijan harmaisiin ja kotiutui korpraalina. Hän oli kuitenkin rauhan mies, ja toimi Mosambikin sisällissodan jälkeen Unicefin lähettiläänä. Paven hitti Pidä huolta oli seurausta Mosambikin sisällissodan raakuudesta. Biisi lähti ideasta Take care mutta kieli vaihtui tekovaiheessa englannista suomeksi

Pave itsekin totesi että on elänyt hienon aikakauden, paljon on tapahtunut 1950-2021, hyvääkin. Paven ura oli aaltoilua. Välillä Pave ratsasti suosion aallonharjalla, ja välillä oli "unohdettu". Studiohommat toivat  hänelle vakaata tuloa. Rock'n'Roll Band oli suosittu, mutta se oli lyhyt rupeama Paven uralla. Yhtyeen sinkku I Gonna Roll, oli vuoden myydyin. Royals syntyi, kun Albert Järvinen lähti Hurriganesista, ja Royals-aikaa kesti kolmisen vuotta. Lisäksi on valotettu Hurriganesin uraa, joka liittyy Albertiin ja myös Paveen. Myös päihteistä puhutaan, aika rehellisesti, mutta ei mennä yksityiskohtiin. Pave ja Albert olivat läheisiä, vaikka Royals-ajan jälkeen eivät samassa bändissä enää olleetkaan. Pave tosin tuotti Hurriganesin levyn 10/80, jossa Albert oli mukana.

Paven uralla oli monta käännettä, suomen kieli yhtenä. Pave tuotti Dingon nousukiitoon lähteneet LP:t. Dingosta on enemmänkin tekstiä. Samaan aikaan oli Paven uralla huippukausi. Maijanen -levy vuodelta 1984 myi 50 000 kappaletta. TV:n hittimittari oli tärkeä näyteikkuna, aikana jolloin ei ollut internettiä, eikä somea.

Jotkut muistavat Paven Yamma Yamma Euroviisun, joka jäi jumboksi. Ruotsin viisuihin lähdettiin tosissaan, mutta raadit eivät biisille pisteitä antaneet. Knokkessa 1984 Karita Mattila, Pave ja Eija Ahvo sijoittuivat toiseksi.

Pave teki yhteistyötä Hectorin kanssa. Yhtenä iltana LP on hieno osoitus yhteistyön hedelmistä. Kirka, Hector, Pepe ja Pave yhdistivät voimansa 1990-luvun lopussa ja valloittivat Mestareina areenat, ja tekivät Olympiastadionillakin keikan. Levy myi 131 000 kappaletta. Rock'nRoll bandin teki comebackin 2005, ja Royalsia muisteltiin 2010.

Pave osallistui Vain elämää nelos kaudelle 2015, jaksoilla on katsojia 650 000 ja kaudella oli myös VilleGalle, jonka Pave tunsi jääkiekon peluusta. Pave oli nuorena pelannut Lappeenrannassa jääkiekkoa, ja se oli hänen sydäntään lähellä. Kirjassa on esittelyjä uruista, bassoista ja kitaroista. Anssi Kela osti yhden Paven 57:n Telecasterin, kun Pave luopui kitaroistaan.

Kirjassa on uskomattoman paljon kuvia, lehtileikkeitä, ja tietoa. Siiinä on kattava henkilöhakemisto.

Upea Pave Maijanen upea kirja.


Tässä Pidä huolta taltiointi vuoden takaisesta muistokonsertista.

8 kommenttia:

 1. Kiitos antoisasta avauksestasi! Pave Maijanen oli hieno ja monipuolinen artisti, jonka kappaleet ja työn jälki eivät kuuntelussa ole kuluneet.

  Mm. "Lähtisikö" ja "Yhtenä iltana" koskettavat edelleen aina kuunnellessa ja luovat ihan oman tunnelmansa ja mielentilansa...
  Upea Pave Maijanen on upean kirjansa ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Pave teki uskomattoman uran ja edelleen hän soi radioaalloilla.Luin tuon kirjan vuosi sitten, kun menin tuohon muistokonserttiin, jossa oli Kelan lisäksi Yona, Paleface, Tokela, Lassy, ....

   Poista
 2. Hieno kansikuva ja hieno kirjan nimi. Moni Paven kappale on muuttunut ikivihreäksi ja ne muistetaan.

  VastaaPoista
 3. Pave teki käsittääkseni aikanaan melkoisesti taustalauluja eri levyille, laajalla äänialalla oli hyvä tehdä stemmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Pave on ollut monen artistin levyllä laulajana.

   Poista
 4. (meidän 14-vuotias lapsenlapsi Turussa nyt tämän viikon, vaihto-oppilasGöteborgista, ole kiltti jos tappat 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina kiltti, mutta tuskin tapaamme, kun olen toisella asteella töissä en peruskoulussa.

   Poista