sunnuntai 21. elokuuta 2022

Simone Buchholz: Mexikoring

 


Simone Buchholz: Mexikoring, 2018, suomentanut Anne Kilpi, Kustantamo Huippu 2021, sivumäärä 302.

Saksalaisen Simone Buchholzin dekkari Mexikoring jatkaa Hamburg Noir -sarjaa. Ympäri Saksaa (ja Eurooppaa) autot palavat soihtuina, mutta Hampurissa niin, että Nouri Saroukhan on auton sisällä ja kuolee. Käytännössä poliisina toimiva syyttäjä Chastity Riley saapuu rikospaikalle ja soittaa paikalle myös Ivo Stepanecin. ".... tunnelin päähän on pysäköity Ivo Stepanecin ruskea Mercedes. Kumpikin, komisario sekä auto on jo parhaat päivänsä nähnyt. Toisella roikkuvat silmäluomet, toisella ajovalot". s.23.

Chastity Riley, Ivo Stepanec, Anne Stanislawski ja Lennart Rocktäschel alkavat tutkia tapausta. Uhri Nouri Saroukhan on syntynyt 1990 Bremenissä, ja perhe on mhallameita Libanonista. Kaikesta kuvauksesta päätellen juuuri tämä heimo ei ole kotoutunut perusoikeuksia kunnioittavaan yhteiskuntaan. Elanto hankitaan rikoksilla, tytöt myydään vaimoiksi, naisilla ei ole oikeuksia, poliisin kanssa ei puhuta, vaan loukkaukset kostetaan. Nouri on tutustunut eri klaanin samanikäiseen Aliza Anteliin, joka pakenee kotoa, kun viimeinenkin isosisko naitetaan 15-vuotiaana. Aliza katoaa, mutta on paennut Hampuriin, minne Nouri lähtee opiskelemaan myöhemmin lakia.

Erillisesti viedään eteenpäin Nourin ja Alizan haaveiden roihua, ja toisaalla Chastityn tiimin yrityksiä selvittää Nourin kuolemaa. Dekkarisarjan luonteeseen kuuluu, että lopussa on tukku yllätyksiä myös rikoksen, tekijän ja motiivin suhteen. 

Buchholzin Hamburg Noir -sarja nostaa yhteiskunnallisia asioita esiin, tässä rikollisjengien toiminnan. Osa Saksaan tulijoista ei tämän kertomuksen mukaan edes yritä kotoutua, vaan jatkaa jo lähtömaassa rikollista elämäntapaansa Euroopassa. Poliisi on aika voimaton rikosten suhteen, eikä viranomaiset pysty puuttumaan tyttöjen kohteluun. Sitä, kuinka realistista tämä kuvaus on, voi jokainen tykönään pohtia.

Dekkarisarja peilaa myös Chastityn elämää. Krokotiiliyön  jälkeen Chastityn ystävä Inceman on menettänyt kätensä etnisjengin kostoiskussa. Carla ja Rocco jatkavat kapakointiaan, ja Blau Nachtiin kokoontuvat oluille Chastity, Ivo ja Faller, Rocco passaa. Calabretalla on Roccon antama porttikielto, kun Carla on ollut kiinnostunut aiemmin herrasta. Chastityn naapuri Klatche on muuttanut pois ja saanut perheenlisäystä. Chastity on yksinäinen ja kärsii unettomuudesta. Chastityn äiti on muistanut tyttärensä olemassaolon 40 vuoden poissaolon jälkeen ja piipahtanut passautettavana jouluna. Välit eivät ole edelleenkään kunnossa, eivätkä koskaan tule olemaan. Chastity lääkitsee neuroosejaan viinalla, tupakalla, ja miehillä.

Pidän sarjasta, ja luin suomennetut teokset nopeasti. Dekkareissa on katujen kuonaa, mutta myös välittämistä  ja huumoria, kuten Ivon soittaessa Rocktäschelille: "Iltaa Rocktäschel, Ivo tässä, voisinko saada tyttöystäväsi puhelinnumeron?" (Punkkarityttöystävä saattaa tietää missä Aliza Anteli on).

Jalkapallosta puhutaan mutta tässä vain Werden Bremenissä pelanneesta Ailtonista (s. 1973), hän pelasi joukkueessa vuosina 1998 - 2003. Ailton teki Bundesliigassa yli 100 maalia. Nouri pelasi silloin e-junioreissa. Teoksen nimi tulee parkkihallista, mutta nuori pari haaveilee paosta Meksikoon.

Takkutukan bloggaus teoksesta TÄÄLLÄ.

Hampurilaisen Simone Buchholzin (s.1972)  Chastity Riley -sarja 
1.  Revolverherz 2008, suomennettu Revolverisydän, 2019
2. Knastpralinen, 2010
3. Schwedenbitter, 2011
4. Eisnattern, 2012
5. Bullepeitsche, 2013
6. Blaue Nacht 2016, suomennettu Krokotiiliyö 2019
7. Beton Rouge 2017, suomennettu Verikuu 2020
8. Mexikoring 2018, suomennettu vuonna 2021.
9. Hotel Cartagena 2019.suomennettu vuonna 2022.
10. River Clyde 2021.

8 kommenttia:

 1. Buchholzin näppärä sanaruletti riemastutti eli kyllä vaan minäkin lukeudun mieluusti kirjailijan vankkaan ihailijakaartiin!

  VastaaPoista
 2. Vielä en ole tätä sarjaa kokeillut. Voisi kyllä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 3. Tämä sarja kyllä kiinnostaa! Harmittaa kun en ostanut näitä halvalla viimeksi Turun kirjamessuilla, mutta otin kyllä ilmaisen sarjan kirjanmerkin 😁

  VastaaPoista
 4. näin tanssijoita Mexikosta Edinburgh Tattoo juuri

  VastaaPoista