keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Morris & Goscinny: Lucky Luke Lännen Sirkus

 


Morris & Goscinny: Lucky Luke: Lännen sirkus,  Western Circus 1970, suomentanut Jouni Tihma, tekstittänyt Raimo Aaltonen, Otava 1984, 47 sivua.


Morris eli belgialainen Maurice de Bevere (1928 - 2001) kehitti yksin Lucky Luken Villin Lännen kliseiden pohjalta 1947. Sarja on hyvin onnistunut, ja siinä aina hyvä voittaa pahan. Rene Goscinny (1926 - 1977) tuli tekstittämään Lucky Lukea 1960-luvulla, mutta sarja alkoi Morrisin tekemänä ja hän sitä myös jatkoi Goscinnyn kuoleman jälkeen. Lucky Luke on villin lännen sankari, joka ampuu varjoaan nopeammin. Lucky Lukella on älykäs hevonen Jolly Jumper, joka osaa puhua, ja on nokkelampi kuin Lucky Luke. 

Lucky Luke albumit päättyvät aina samaan kohtaukseen, jossa hiljainen ja liian kiltti sankari ratsastaa aurigonlaskuun. Albumit ratsastavat kliseillä lännen sankareiden ampumataidosta, konnien ilkeydestä ja tyhmyydestä, intiaaneista ja ihmisten pelkuruudesta ja ahneudesta, mutta samalla käsittelee oikeita tapahtumia tai  legendoja niistä.

Albumi Lännen sirkus sisältää kuvauksen lännen sirkuksesta, jota johtaa juoppo Erasmus Mulligan, joka on juonut osan sirkuksesta. Jäljellä on oma perhe, vaimo, tytär, vävy, muutama hevonen, muuli ja Andy-norsu ja  Hirmuinen Nelson, kulahtanut leijona, jolla on silmälappu. Mulligan on kuvattu suuren koomikon W. C. Fieldsin mukaisesti.

Lucky Luke korjaa sirkuksen rikkinäiset vankkurit, ja sirkus antaa näytöksen Lucky Lukelle, esityksen aikana ensin hyökkäävät intiaanit ja sitten ratsuväki.

Kiertue jatkuu ja siellä yläkuvan mukaisesti osallistuu myös Jolly Jumper. Sirkus joutuu Zilchin rodeon hampaisiin. Mr. Zilch palkkaa pyssysankarin tappamaan Andy-norsun. Norsu on ylittämätön este, mutta muuten sirkukselle käy huonosti. 

Lucky Lukessa kuitenkin kaikki päättyy aina hyvin. 

Sirkuslaiset osallistuvat rodeon kilpailuihin. Rodeo sirkuspainotuksella on menestys, ja Mulligan ja Zilch saavat sopimuksen Eurooppaan. Lucky Luke voi ratsastaa rauhassa auringonlaskuun.

*****

Olen blogannut useasti Lucky Lukesta ensin näin, sekä albumeja Sukuvihaa villissä lännessäBilly the Kid,  Suuri rodeo ll 20-ratsuväkirykmentti, Ylös Missisippi jokea. Lisäksi olen käsitellyt Daltonin veljeksiä täällä. Teos Morrisin jäljillä on blogattu täällä.

Täyttää Helmet-haasteen  ilmansuunta ("länsi") kohdan 25.

16 kommenttia:

 1. Lucky Luckeja tuli nuorempana luettua, vaikka suosikkisarjakuvia ne ei olleetkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nuorena näitä tuli luettua enemmän, nykyisin luen harvemmin, mutta tässä oli tämä ilmansuunta. Onhan näitä mukava aika ajoin lukea uudestaan.

   Poista
 2. Joskus lapsena olen varmaan ainakin selaillut, on toki tuttu hahmo tuo Lucky Luke. :)

  VastaaPoista
 3. Kliseinen kyllä, mutta kuka voisi vastustaa intiaaneja ja Jolly Jumperia puhumattakaan nyt miehestä, joka aina ratsastaa auringonlaskuun ja häipyy horsontin taa? En ainakaan minä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo kliseisyys on yksi kantava voima, eli hahmot on piirretty tietyllä tavalla, intiaanit piirittävät, valkoinen mies myy tulilientä ja ratsuväki tulee apuun. Näissä kuitenkin kaiken kliseisyyden keskellä on kuitenkin paljon enemmän. Sarjassa hevonen eli Jolly Jumper on älykkäin, koira on tyhmin eli Rantanplan. Itse pidän Rantaplanista enemmän kuin Jolly Jumperista

   Poista
 4. Kun tutustuin mieheeni hän lainasi jotain kohtaa Lucky Lukesta ja siitä syntyi yksi ylimääräinen kipinä orastavaan rakkauteemme ❤️ Olin kovasti tykästynyt Lucky Luke- tarinoihin ja ennen pitkää meillä olikin koko sarja. Myöhemmin myytiin kirppareilla pois. Edelleenkin silloin tällöin toistelemme joitakin ikimuistoisiksi jääneitä sanontoja noista albumeista jotka tulimme lukeneeksi monituiset kerrat vuosien aikana. Olipa mukavaa että postasit 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista. Goscinnyn tekstitykset ovat varsin napakoita, ja hyvin hauskoja :)

   Poista
 5. miähel on kait nä kaikki
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Lucky Luke oli kyllä yksi mainioimmista sarjakuvakirjoista mitä luin nuorena. Huumori upposi minuun ja hieno piirrosjälki.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Itsekin olen vastannut joihin kommentteihin, mutta ne ei ole tullut näkyviin

   Poista
 8. niin, itse tarkistan joka päivä jos jotkut kommentit ei päässeet esille

  VastaaPoista