torstai 14. heinäkuuta 2022

Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan

 


Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan, alkuteos Stora världen 1991, suomentanut Leena Vallisaari, Gummerus 2015, sivumäärä 384.

Taustaa 
Romaani Suureen maailmaan, on  Ulla-Lena Lundbergin merenkulkutrilogian kakkososa ja tarkastelee Eskilsin viittä veljestä, jotka ovat kotoisin Granbodan kylästä. Avausosa Leo kertoi Simonsin Erik Petterin noususta kovalla työllä ja riskinotolla tyhjätaskusta laivanvarustajaksi. Eskilsin pojat ovat ikäjärjestyksessä Isidor, Arthur, Leonard, sekä kaksoset Richard ja Edvard. Poikien äiti on Simonsin Erik Petterin tytär Kristiina, joka naitettiin Eskilsin Carl Gustaf nuoremmalle. Tarinan tapahtumapaikkoja on Ahvenanmaa, Uusimaa, USA ja valtamerilaivat. Tarina alkaa 1900-luvun alun sortokaudesta ja päättyy 1930-luvun lopulle. Tarinassa on monta kertojaa veljeksistä Isidor, Leonard, ja Richard, messipoika Ragnar, Simonsin Elise, joka on poikien täti, sillä hän oli naimisissa poikien enon Erik Magnuksen kanssa. Elisen lempipoika Josef alkaa myös kapteeniksi, matkoilla näytellään isoja kohtauksia.

Tarinan alkutahdit
Eskilsin esikoinen Isidore on lukenut itsensä papiksi, ja on nainut mammonaa rakastavan vaimon. Arthur, toiseksi vanhin veljeksistä, pitää tilaa Ahvenanmaalla Granbodassa ja on naimisissa ja hänellä on lapsia. Arthurin tytär Hildegaard avioituu messipoika Ragnarin kanssa. Ragnar on yksi kertojista. Leonard on boheemein veljeksistä, ja hän karkaa Amerikkaan  kutsuntalakon (1902 - 1904) aikana. Leonard viettää vaihtelevaa elämää ja pyörii hanttihommissa ja lopulta ajautuu Alaskaan kullankaivajaksi. Suku hommaa hänet takaisin. Leonard lukee itsensä opettajaksi ja päätyy järkiavioliittoon, johon Isidore hänet ivaillen vihkii. Kuopuskaksoset Richard ja Edvard hankkivat osuuksia laivoista, ja ovat myös kapteeneja.

Tapahtumia
Ensin syttyy ensimmäinen maailmansota, joka johtaa siihen, että Edvardin kipparoima Pera upotetaan lähellä Irlantia. Edvardin raskaana oleva saksalaismielinen vaimo sekoaa, joka vaikeuttaa pelastustoimia. Sisällissodassa sosialistisympatioita tunteva Leonard haihattelee, kunnes kievarin isäntä ammutaan.

Tarina jatkuu, aika rientää harppauksin eteenpäin, messipoika Ragnar kertoo kuinka Eskilsin Josef, kapteeni majoittaa naisvierastaan hytissään, ja kapteenska saapuu paikalle. Messipoika saa viedä järkyttyneen vaimon Maarianhaminaan. Ragnarin silmin tarkastellaan myöhemmin, kun Josef löytää toisen vaimonsa Stellan, ja ajaa karille Englannin kanaalissa. Laiva uppoaa, ja niin loppuu suurten purjelaivojen aikakausi.

Eskilsin veljekset ovat kasvaneet vanhemmitta, ja Elise on ollut pojille tärkeä. Veljekset varttuvat, mutta hyvin erilaisiksi. Isidore on moraalinen, huolehtiva vastuunkantaja ja kontrolloiva. Leonard on taas lapsen kaltainen lörpöttelijä, ja haihattelija. Isidore on pappi, ja lopulta Leonard lukee itsensä opettajaksi. Isidore nai rakkaudesta, ja Leonard enemmän realismista. Leonard selviää elämästään päällisin puolin kuivin jaloin, kun taas Isidore kärsii ensin esikoisena vastuunkannosta, sitten vaimon tuhlaavaisuudesta, ja parin kolmas lapsi Putte on iltatähti, joka jouduttanee Emelien sairautta ja kuolemaaa. Isidoren uudelleen avioituminen aiheuttaa skandaalin.

Teemoja ja aiheita
Eskilsit ja Simonsit elävät Granbodassa. Samoista lähtökohdista huolimatta pojat ovat kovin erilaisia. Ahvenanmaa elää laivoista ja kaupasta. Kirja tarkastelee myös Ahvenanmaan asemasta käytyä köydenvetoa. Asukkailla olisi ollut halu olla osa Ruotsia. Tarinan kuluessa näkyy murros, höyrylaivat korvaavat purjelaivat, ero on valtava. Purjelaivan kippari ei sopeudu höyrylaivoihin, muttei välttämättä myöskään maanviljelijäksi.

Teoksessa on monta kertojaa, ja tarina on värikäs tilkkutäkki, sen hyvässä merkityksessä. Sen sijaan "kuka kukin on" ja miten hän tarinaan liittyy, oli toisinaan vaikeaa hahmottaa. Kirja päättyy Elisen järjestämiin sukujuhliin kesällä 1938. 

Ulla-Lena Lundbergin romaani Suureen maailmaan jatkaa tarinaa Eskilsin ja Simonsin suvusta ja  kuvaa ahvenanmaalaisten merenkulkua. Trilogian päättöosa Mitä sydän halajaa liittyy autolauttoihin, ja 2000-lukuun.

*****

Ulla-Lena Lundberg (s. 1947) on kökarilainen kirjailija, hän voitti 2012 Finlandia-palkinnon herkällä  teoksella Jää. Ymmärrykseni mukaan kirjailija täyttää tänään 75 vuotta. Onnea.

Helmet 2022 lukuhaasteen kohta 19, kirjassa on vähintään kolme kertojaa.

10 kommenttia:

  1. Mukavasti jaoteltu bloggaus. Olen yhden Lundbergin teoksen lukenut, ei se huono ollut. Jotenkin en kuitenkaan ylenmäärin ollut ihastunut. Jää voisi olla kuitenkin kiinnostava. On hienoa, että sun bloggauksista saa todella hyvän kuvan teoksista, tietää, mitä kannattaa etsiä luettavaksi ja mitä ei. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jåå kertoo papista Ahvenanmaalla. Se on minusta parempi kuin tämä. Tässä on minia henkilöitä, joten on joskus vaikea hahmottaa, kuka on kuka.

      Poista
  2. olen lukenut ålantilaisen Ulla-Lena Lundbergin Jää, tykkäsin, siinäkin matkalaukku kannes...

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut vain tuon Jään, joka olikin kyllä tosi hyvä. Vähän hämmentävästi kaikki kirjat tuolla samalla tyylillä kansikuvitettuja, vaikka tämä veljesten tarina on ilmeisesti aivan eri kuin pappi Peterin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuossa Jään ja ohjelmoin bloggauksen tasan vuoden päähän :) Jää on hieno kirja. Kannet muistuttavat toisiaan.

      Poista
  4. Ulla-Lena Lundbergin teoksista olen pitänyt suuresti, mutta tätä en ole lukenut, joten kiitos kiintoisasta avauksestasi!
    Mielihyvin yhdyn onnitteluihisi hänen merkkipäivänsä johdosta kiitollisena monista antoisista lukutuokioista hänen teostensa parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli vasta toinen, mitä luin häneltä, taannoin luin Jään, joka oli minusta parempi kuin tämä, mutta samaa merenkulun tematiikkaa.

      Poista
  5. Jää oli todella hieno kirja. Asustamme kesäajat saarella, joten kaikki saarikirjat kiinnostavat kovasti ja historia, miten ennen on asuttu saarilla. Leo löytyy kirjahyllystä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Jää oli huikea. On tämäkin hyvä, henkilöitä on vaan aika paljon.

      Poista