perjantai 19. lokakuuta 2018

Morris: Lucky Luke, Suuri rodeoMorris: Lucky Luke Suuri rodeo, Grand rodeo, 1949, Otava 1989, sivumäärä 47.

Suuri rodeo on alkupään Lucky Luke -albumi, eli Morris on piirtänyt ja tekstittänyt albumin. Albumissa on kaksi pidempää tarinaa, joista ensimmäinen  tarina on Suuri rodeo.

Lucky Luke ja vielä vaitelias Jolly Jumper saapuvat Navajo Cityyn. Pian paikalle pelmahtaa häirikkö Cactus Kid. Cactus Kid yrittää nuijia Lucky Luken kapakassa, mutta turhaan. Tämän jälkeen kaupungin seriffi kehottaa Lucky Lukea poistumaan kaupungista, jotta Cactus Kid olisi tyytyväinen


Lucky Luke ei suinkaan poistu vaan osallistuu rodeo-kilpailuihoin, jotka Cactus Kid haluaa voittaa.
Cactus-Kid yrittää kaikki kepulikonstit, mutta häviää kisan, tai Lucky Luke voittaa. Konna kähveltää Rodeon rahat. Lucky Luke saa konnan kiinni, ja palauttaa sekä varastetut rahat ja konnan kapaloituna kaupunkiin, ja jatkaa matkaa.

Vauhdikas seikkailu.

Toinen pitkä tarina on nimeltä Olipa kerran Buffalo Greek.

Lucky Luke tekee käytännön pilan laittamalla kultahipun kullankaivajan vaskooliin. Lucky Luke aikoo kertoa kepposesta, kun nokoset on loppu. Sinnikäs kullankaivaja kuitenkin kirmaa kaupunkiin, ja alkaa ennen näkemätön ryntäys. Idea on vastava kuin Lucky Luke Aavekaupungissa, eli kun kultaa ei löydy kaupunki tyhjenee yhtä nopeasti kuin se nousi.

Albumissa on lisäksi kaksi sivun mittaista humoristista tarinaa.

Lucky Luke oli lapsuuteni suuri suosikki, ja postauksiini pääset tästä linkistä

Osallistun tällä Lukupinon Yhdysvallat lukuhaasteeseen.
****
Belgialainen Maurice de Bevere (1928 - 2001) kehitti yksin Lucky Luken Villin Lännen kliseiden pohjalta. Sarja on hyvin onnistunut, ja siinä aina hyvä voittaa pahan. Rene Goscinny tuli tekstittämään Lucky Lukea, mutta sarja alkoi Morrisin tekemänä ja hän sitä myös jatkoi Goscinnyn kuoleman jälkeen. Morris on sekä hyvä piirtämään ja ideoimaan. Lucky Luke ei saarnaa, mutta minusta parhaimmillaan tukee oikeudenmukaisuutta, sillä Morris tuo selkeästi esille maailman pahuuden usein humoristisesti, mutta oikealla tavalla kärjistamättä ja oikeus lopulta aina voittaa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos Jokke hyvän mielen herättäneestä ja hauskasta postauksestasi! Herkulliset ja ilmeikkäät hahmot.
  Lucky Luke oli vain nimeltä ja hahmoltaan tuttu mutta sillä, että hyvä voittaa pahan ja oikeudenmukasuudella sekä huumorilla on totisesti nykypäivänä käyttöä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,Lucky Luket tuli lapsena/nuorena luettua ja hankittua, ja olen niitä myöhemminkin ostanut, ja mukava on niitä lukea, vaikka en nykyisin oikeastaan lue sarjakuvia, kuin sanomalehdestä :)
   Huumoria tarvitaan, ja uskoa, että oikeus voittaa.
   (Itse asiassa luin lapsena Asterixeja, Lucky Lukeja ja Tinttejä, niissä sankari ei ala itkeä, eikä syytellä muita, vaan ratkoo ongelmat, tämä on pärjäämisen malli, mitä nykyisin arvostellaan, mutta jota itse olen yrittänyt vaihtelevalla menestyksellä noudattaa, aina ei kaikki onnistu, mutta sitten pitää yrittää uudestaan, tai jättää asia kesken, mutta eteenpäin on päästävä, ja nauttia onnistumisista, ja jos ei onnistu, kokeilla jotain muuta :)

   Poista