torstai 3. maaliskuuta 2022

Tabary, Goscinny: Tähdet kertovat Ahmed Ahne

 


Tabary, Goscinny: Tähdet kertovat Ahmed Ahne, alkuteos Des Astrid pour Iznogoud 1969, Sanoma Osakeyhtiö  1972, sivumäärä 44.

Ahmed Ahne sarja on Tabaryn piirtämä ja Rene Goscinnyn tekstittämä, tai yhteisiä albumeja tehtiin Goscinnyn (1926 - 1977) kuolemaan asti. Jean Tabary (1930 - 2011)  julkaisi itse 6 albumia. Sarjan idea on yksinkertainen: Harun El Pullah on laiskanpullea kalifi, varsin leppoisa hallitsija, jolla on Ahmed Ahne niminen maaninen suurvisiiri, joka haluaa kalifiksi kalifin paikalle. Lisäksi sarjassa on Saunabad, joka on Ahmed Ahneen palvelija. Tapahtumapaikka on muinainen Bagdad, jossa on lentäviä mattoja ja ihmeitä.

Albumissa Tähdet kertovat Ahmed Ahne on useita tarinoita.


Nimitarinassa Tähdet kertovat Ahmed Ahne, on keksitty raketti, johon suurvisiiri yrittää saada Harunin, lopulta avaruuteen lähtee tietenkin ilkeä suurvisiiri. Pidin tästä albumista enemmän kuin albumista Ahmed Ahne lomailee. Lyhyet tarinat olivat kyllä aika anarkistisia mutta hauskoja, ja sopivan lyhyitä.

Seuraavassa tarinassa suurvisiiri on saanut sulttaani Mittumaarilta kirjeen. Sultaanin poika Ali Pam haluaa oppiin. Suurvisiri antaa tehtävän Ahmed Ahneelle, Ahmed Ahne yrittää kieroilla, mutta poika on rasavilli ja omaa pullon hengen suojanaan. Ahmed Ahne ottaa toisen oppilaan Ali Pamin kaveriksi, ja opetus onnistuu, ja onnistuu liiankin hyvin, sillä Ali Pam kaappaa vallan isältään Mittumaarilta..

Ahmed Ahneelta eivät keinot lopu, mutta valtaan tulo ei onnistu Tattarin talismaninkaan avulla, vaan kalifiksi nousee Saunabad.


Seuraavaksi Ahmed Ahne hankkii hattuja, jotka tekevät hulluksi, varmaan arvaatte, kenen päähän yksi hatuista laitetaan.


Mustaa Magiaa -tarinassa Ahmed Ahneella on  taikakynä. Jos piirtää muotokuvan kynällä ja repimällä paperin, saa henkilön poistumaan. Hankalaa on, että Ahmed Ahne piirtää Kalifin kuvan paperiin, jonka takapuolella on suurvisiirin kuva.

Ahmed Ahne on terävästi piirretty, sarjassa on yksi idea ja sitä varioidaan menestyksellä. 

Helmet lukuhaasteen kohta 26 rastittuu, kirjassa on "kansalaisaktivismia" ainakin laajasti tulkiten.

2 kommenttia: