lauantai 19. maaliskuuta 2022

Minna Canth: Murtovarkaus

 


Minna Canth: Murtovarkaus, 1883, viisinäytöksinen näytelmä.

Tapahtumat alkavat juhannuksena 

Peltolan leskeksi jäänyt isäntä etsii pojalleen Niilolle emäntää. Peltola sopii toisen isännän Ukonniemen kanssa, että Niilo naisi Ukonniemen tyttären kauniin Loviisan.

Niilo on kauhistunut, hän rakastaa torpparin tytärtä Helena Aholaa, joka on palanut kuuden vuoden jälkeen, oltuaan Helsingissä pahimmat nälkävuodet. Kuuden vuoden aikana Helenan isästä Antista on tullut juoppo, ja aikoo naittaa tyttärensä Helenan juoppokaverilleen Hoppulaiselle. Antin vaimo Maria kärsii Antin juopottelusta.

Kylällä on noita Penttula, joka tekee lemmentaikoja Loviisalle, jotta Niilo Loviisaan rakastuisi. Penttula myöskin keittää viinaa, jota myy Hoppulaiselle.

Penttula, joka on tietenkin huijari, saapuu  Aholan taloon ja ottaa Helenan huivin. Pian Helena pidätetään ja häntä syytetään murtovarkaudesta. Peltolassa on särjetty ikkuna ja varastettu 500 markkaa. Huivi on löydetty tekopaikalta. Helena uskoo, että isä on syyllinen, sillä Helena oli sitonut huivin Antti-isän käteen. Helena heitetään vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Hoppulainen on hyväntahtoinen ja hän auttaa Helenaa, joka on tunnustanut teon, koska luulee, että isä on varastanut rahat. Penttula on pöllinyt rahat ja haluaa palkkion myös Loviisalta - viisi tynnyrillistä rukiita. 

Murtovarkaus on vauhdikas ja paikoin hauska Minna Canthin esikoisnäytelmä. Canth oli jäänyt leskeksi. Murtovarkaudessa Canthin luovuus tulee hyvin esiin, mutta myös hänen tutut teemat, kuten luokkaerot, alkoholin haitat, sekä naisen huono asema.

Hoppulainen näkee, mihin Penttula on piilottanut ryöstösaaliin. Peltolalla on setelien sarjanumerot ja hän on  pyytänyt Penttulan apua. Hoppulainen paljastaa Penttulan konnaksi, ja Penttula paljastaa Loviisan aikeet. 

Loppu on onnellinen, sillä Peltola myöntyy Niilon ja Helenan häille ja Antti raitistuu. Hoppulainen tuntee haikeutta, kun Helena ja Niilo aikovat mennä naimisiin.

Hyvä ja vauhdikas näytelmä, jonka kieli on hyvin rikasta. 

Näytelmässä on paljon sanontoja, seuraavassa lainauksia niistä:
Parempi pyy kädessä kuin kymmenen oksalla. (Yleensä tuo on muodossa "parempi pyy pivossa, kuin kymmenen oksalla", sillä pivo tarkoittaa kourallista, kouraa, joskus kämmentä).
Ei ole luulo tiedon väärtti.
Tuppurainen Tappuraisella takuumiehenä.
Hoppulaisen monet vuorosanat ovat tilanteeseen nähden hauskoja, ei ehkä näytelmästä irrotettuna:. Pappilan muori käski paistia kääntää vaan ei maistaa.
Ensimmäinen yö pahin hirsipuussa.  
Taivaan talikynttilät. 
Ei katti kaikkea saa, mitä pyytää.

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

****

Minna Canth (1844 - 1897) syntyi Tampereelle 19.3 ja oli nimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson. Minna Canth avioitui ja hänellä oli seitsemän lasta, ja jäi leskeksi 1879, Murtovarkaus ilmestyi 1883, ja kuoli 53-vuotiaana sydänkohtaukseen vuonna 1897. Murtovarkaus sai SKS:n palkinnon.
Minna Canth käsittelee teoksissaan usein naisen asemaa aviolitossa ja sen ulkopuolella, ja köyhyyttä.


Minna Canth bloggauksiani
Anna Liisa TÄÄLLÄ
Työmiehen vaimo  TÄÄLLÄ
Papin perhe TÄÄLLÄ
Köyhää kansaa TÄÄLLÄ
Hanna TÄÄLLÄ
Salakari Täällä

8 kommenttia:

 1. Kiitos näytelmän esittelystä, on ainakin itseltäni jäänyt pimentoon! En ole lukenut Canthilta kuin Köyhää kansaa, joka oli hyvin ahdistava ja vaikuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köyhää kansaa ja Työmiehen vaimo on kyllä ankeaa, kuten myös Salakari, eikä Hannakaan ole iloinen. Tämä oli siinä sarjassa 'kepeä'

   Poista
 2. Hauska postaus Minna Canthista, joka on totisesti päivänsä ansainnut!!

  Harmi kyllä eli näin canthilaisittain "taivahan talikynttilät" kirjailijan "Papin perhe" ja "Työmiehen vaimo" olivat koulu-aikaista pakkopullaa, joka riitti turhan pitkäksi aikaa... Nyt hänen tuotantoonsa suhtautuisi taatusti toisin silmin ja ajatuksin, joten tilaisuuden tullen, miksipäs ei;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista oliko meillä Minna Canthia lukulistalla, minulla ei ollut. Nyttemmin olen lukenut, näytelmät ovat hankalia lukea nuorelle iällä.

   Poista
 3. Kiva esittely tästäkin Minna Canthin teoksesta. Jänniä nuo sanonnat, useimpia itsekin käyttänyt tai kuullut lapsesta asti:)

  VastaaPoista