sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Suzanne Collins: Nälkäpeli

 

Suzanne Collins: Nälkäpeli, alkuteos The Hunger Games 2008, suomentaja Helene Bützow, WSOY 2009, sivumäärä 389.

Suzanne Collinsin teos Nälkäpeli, on bestseller-trilogian avausosa. Nälkäpelistä on tehty huiman suosion saaneet elokuvat, kirjatrilogiasta puristettiin neljä elokuvaa.

Nälkäpeli -kirjan alku kuvaa 16-vuotiaan Katniss Everdeenin, Nälkäpeli-trilogian sankarittaren ja kirjojen minäkertojan elämää Panemin diktatuurin vyöhykkeellä 12. Katnissin perheessä on äiti ja pikkusisko Prim. Vyöhyke 12 on köyhä hiiltä diktatuurille tuottava alue. Isä on kuollut kaivosräjähdyksessä. Katniss pitää perheen elannosta huolta metsästämällä salaa vyöhykkeen ulkopuolella, ja myy luvatta lihaa, marjoja ja kalaa. Metsästysretkillä on mukana poika Gale, jonka Katniss on tavannut samoissa puuhissa.

Panem on rakentunut luonnonkatastrofien ja sotien jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Panemin pääkaupunki on Capitol, ja alun alkaen valtio oli jaettu 13 vyöhykkeeseen. Capitol kontrolloi vyöhykkeitä, jotka on rajattu sähköaidoin (sähkökatkoja on paljon). Ruokaa ja energiaa säännöstellään. Kapinan jälkeen yksi vyöhyke  (numero 13) tuhottiin varoitukseksi muille. Nälkäpeli järjestetään vuosittain kapinan kukistumisen muistoksi. Peliin arvotaan jokaiselta vyöhykkeeltä yksi tyttö ja yksi poika, 24 pelaajaa pelaa areenalla kunnes vain yksi on hengissä. Nälkäpeliä näytetään tv:ssä, ja ulkopuolelta vaikutetaan peliin, ja kontrolloidaan peliareenaa.

Arvonnassa valitaan Vyöhykkeen 12 edustajaksi eli tribuutiksi Katnissin pikkusisko Prim. Katniss on perheen pää, ja hän suojelee Primiä, ja ilmoittautuu vapaaehtoiseksi. Katniss antaa ohjeet äidille, ja Gale lupaa pitää perheestä huolta. Pojaksi valitaan leipurin poika Peeta, jonka Katniss tuntee. Peeta on antanut hänelle joskus leipää. Panemin valtion nimi on muuten johdettu latinankielisestä lauseesta "Leipää ja sirkushuveja" eli Panem et circenses. Moni nimi on myös latinalais peräisiä esimerkiksi Cinna ja Caesar. Mutta itsevaltainen presidentti on Snow. Nälkäpeli on siis nykyaikainen tosi-tv-peli gladiaattorein, jossa vain yksi jää henkiin. Kuten gladiaattoreita, Nälkäpelin tribuutteja koulutetaan, ja näytetään stailattuna yleisölle ennen laskemista areenalle.

Kirjan pääanti on Nälkäpelin juonen käänteet. Esittelyssä Peeta paljastaa, että on aina rakastanut Katnissia. Vyöhyke 12 on köyhä vyöhyke, josta tulevilla pelaajilla on huonot mahdollisuudet voittaa, sektorilla on tullut vain 2 voittajaa 73 pelikerrasta. Toinen voittajista on elossa, hän on alkoholisoitunut Haymitch, joka auttaa Katnissia ja Peetaa Capitolissa.

Rikkaiden sektorien pelaajia on valmennettu peliin koko ikä. Peli on raakaa, areenalla lapset tappavat toisiaan, siellä on myrkyllisiä eläimiä, joiden pistoon voi kuolla, vettä ja ravintoa on niukalti, osa marjoista on kuolettavan myrkyllisiä. Lisäksi lopussa pelinjärjestäjät lähettävät mutanttisusia raatelemaan kilpailijoita.

Koska kyse on tosi-tv:stä, ohjaajat ja leikkaajat valitsevat tv:ssä näytettävän tarinan. 74:s peli kuvataan rakkaustarinana, ja pelaajien vähetetssä ilmoitetaan, että jos kaksi viimeistä kilpailijaa on samalta sektorilta, he ovat voittajia. Panem on diktatuuri, eikä diktatuurin sanaan voi luottaa, eikä kenenkään asema ole turvattu. Diktatuuri peruu lupauksen, kun vain Katniss ja Peeta ovat jäljellä ...

Katniss on taitava eränkävijä, varsinkin hän taitaa jousipyssyn käytön. Peeta on vahva ja älykäs, tai eri lailla kuin Katniss, hän oivaltaa miten peliä pelataan. Koska kirjasaaga jatkuu kahden osan verran, niin sankaripari säilyy elossa, mutta jännite jää diktatuurin ja voittajien välille ja etenkin Kattnissin välille. Diktatuurissa tartutaan aina valtaan, ja pelätään kumouksia, sitä diktatuuri ja presidentti Snow pelkäävät.

Suzanne Collinsin Nälkäpeli on vauhdikas ja jännittävä kuvaus kuolettavasta tosi-tv:stä Panemin diktatuurissa. Luin tämän kesällä,  kauniina kesänä. Nyt talvi on sitäkin ankeampi, ja kirja tuntuu ajankohtaisemmalta.

*****

Suzanne Collins (s.1962) on  amerikkalainen nuorten kirjailija, joka julkaisi ensin Alismaa-tarinat, ja sitten nämä Nälkäpeli-teokset. Collins aloitti uransa käsikirjoittajana.  Nälkäpeli-trilogian muut osat ovat Vihan liekit ja Matkijanärhi.

Helmet lukuhaasteen kohta 28 rastittuu, alaikäinen pääosissa.

10 kommenttia:

  1. Itse tykkäsin näistä, luin parikymppisenä koko trilogian. Piti hyvin otteessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Pidin näistä enemmän kuin filmeistä, jotka olen nähnyt.

      Poista
  2. Lukemisessa on Suzanne Collinsin mentävä aukko,joten kiitos eloisasta avauksestasi! Ei taida omimpaan kiinnostukseen genreeni kuulua, mutta teos iskee ajankohtaisuudessaan tietoisuuteen moukarin lailla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään ollut tutustunut, mutta näin filmit ja sain lainaksi kirjat. Tässä on hyvä tämä dystooppinen demokratian pelko kuvattu hyvin, ainakin niin että pelätään totuutta ja oman aseman menettämistä ja diktatuurin lupsulsiin ei voi täysin luottaa..

      Poista
  3. Minullakin on tämän sarjan suhteen musta aukko. Kiitos lukuvinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat nuorten kirjoja enemmän kuin aikuisten, mutta luin koko sarjan, kun sain kirjat lainaksi.

      Poista
  4. Raakaa peliä. Kirjan nimi on silloin tällöin osunut silmiin ja olen miettinyt mitä pitää sisällään. Nythän se selvisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On raakaa ja jatko-osissa pahenee. Kiitos kommentista.

      Poista
  5. eka filmin nähnyt, mies luki kaikki kirjat

    VastaaPoista