sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Matti Rönkä: Uskottu mies

 

Matti Rönkä: Uskottu mies, Gummerus 2019, sivumäärä 303.

Matti Röngän Uskottu mies palaa Viktor Kärpän tarinaan inkerinsuomalaisena, joka sukkuloi kahden maan välissä. Viktor on alun alkaen neuvostotiedustelun majuri ja hiihtäjä, mutta on menettänyt työpaikan ja palkan Neuvostoliiton hajottua. Viktor muutti Suomeen, jossa Kärppä joutuu kohtaamaan monenlaisia vaikeuksia, jotka voitti. Lisäksi Viktorin hyveisiin kuuluu muiden lähes pyyteetön auttaminen. Kärpän etuna mutta myös taakkana on entinen elämä Neuvostoliitossa, ja vanhat siteet tiedusteluun, valtiollisiin instansseihin, sekä Pietarin kassaan. Aiemmissa osissa Viktor on perustanut rakennusalan yrityksen, ja hän on monessa mukana, kaikki ei kestä päivänvaloa. Hänellä on yhteyksiä myös poliisiin ja Supoon. Viktor on mennyt naimisiin suomalaisen hoivayrittäjä Marjan kanssa, heillä on yhteinen lapsi Anna, sekä adoptoitu poika Sergei, joka käy Santahaminassa inttiään. 

Matti Kiuru pyörittää Viktorin yritystä, Viktor on himmannut, ja löhöilee datsallaan Karjalan Kontupohjassa, kun kesämökin rauhaa häiritsevät tunkeutujat. Kärppä jättää miehet rauhaan, mutta ampuu heidän Toyotaansa singolla. Kun Kärppä selittää tekosiaan poliisilaitoksella eversti Aleksei Fjodorovits Karamazoville, hän ymmärtää, että hän on jonkun uuden tai suuren äärellä. Suomessa Viktorin inttikaveri paluumuuttaja  Pavel Ljudin (Pauli Lyytikäinen Suomessa) on päättänyt päivänsä omaehtoisesti ja "määrännyt" Kärpän toimimaan "uskottuna miehenä" ja jakamaan hänen omaisuutensa perillisille. Kun Kärpän tutkimukset etenevät, moni on "perinnöstä" kiinnostunut, Ljudinin tietokoneissa on nimittäin hyvin arkaluonteisia tietoja, niin arkaluonteisia, että Kärppää muistutellaan eri suunnista, myös Supo kuulee ja poliisista venäläistaustainen Max Paappa lyöttäytyy iholle. Jotta omaisuus voidaan jakaa, se pitää löytää ensin. Kärppä ottaa kumppanin mukaansa ja lähtee kotiseuduille Karjalaan etsimään "jäämistöä" ja toimittamaan se oikealle omistajalle. Mutkia on matkassa ja vielä Suomessakin ryppyjä riittää... 

Rönkän Kärppä-kirjat ovat minusta mitä parhainta asenneilmaston muokkausta, joka koskee kaksoiskansalaisia. Viktor Kärppä on nimittäin sydämellinen ihminen, auttaa kaikkia. Hän tuntee Venäjältä tulleet ja Venäjälle jääneet. Entisestä emämaasta ei jää niin hyvä kuva, eikä juuri nyt Venäjästäkään, kun kalistelee aseita Ukrainan rajalla. Rauhaa on kaikkien ylläpidettävä.

Kirja oli minusta hyvin nostalginen ja rauhaisa. Kärppä käy läpi Ljudinin kautta omia juuriaan, ja seikkailee pitkin Karjalan perinnemaisemia. Kärpän ystäville tämä on varmasti mukava mieleen palautus.

Tarukirjassa kirjasta on blogattu NÄIN

*****
Matti Rönkä (s.1959 ) on kirjailijana tunnetuin Kärppä-sarjasta, bloggasin 2012 Tuliaiset Moskovasta, 2015 edellisestä osasta Levantin kyy, Rönkä on kirjoittanut myös bloggaamani teokset Yyteet ja  Eino.

Helmet lukuhaasteen kohta 1 rastittuu, tässä on faktaa ja fiktiota.

8 kommenttia:

 1. Nää Röngän kirjat kyllä kiinnostelee. Mää varmaan lukiessa kuulisin Röngän äänen kertojan äänenä.

  VastaaPoista
 2. Matti Rönkä & Kärppä ovat mainio yhdistelmä, joka ei ole pettänyt. Rönkä on kirjailijana yllättävän ja ilahduttavan laaja-alainen, kuten teokset "Eino" ja "Surutalo" osoittavat.

  VastaaPoista
 3. Kärpät on jääneet lukematta, mutta katsoin TV-sarjan. Olen muistaakseni lukenut vain Einon. Tykkäsin.

  VastaaPoista
 4. Rönkää en ole lukenut, suomalainan Lukupiirimme lukee nyt Jukka Viikkilän Taivaallinen vastaanotto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikkilän kirja suosittuja, luin sen Engelin kaupungin.

   Poista