maanantai 14. maaliskuuta 2022

Suzanne Collins: Vihan liekit

 


Suzanne Collins: Vihan liekit, alkuteos Catching Fire 2009, suomentaja Helene Bützow, WSOY 2010, sivumäärä 412.

Suzanne Collinsin teos Vihanliekit on Nälkäpeli-trilogian toinen osa. Nälkäpelistä on tehty huiman suosion saaneet elokuvat, kirjatrilogiasta puristettiin peräti neljä elokuvaa. Nälkäpelin sankaritar ja minäkertoja on 16-vuotias Katniss Everdeen.

Nälkäpeli-trilogia sijoittuu Pohjois-Amerikassa mullistusten kautta syntyneeseen Panemin vyöhykediktatuuriin, jota johtaa Capitolista presidentti Snow. Panem on kukistanut verisesti kapinan, jonka muistoksi Nälkäpeli järjestetään. Panem on tuhonnnut kapinassa vyöhykkeen 13, mutta kahdestatoista muusta vyöhykkeestä valittu tyttö ja poika kilpailevat toisiaan vastaan suurella areenalle, kunnes vain yksi eli Nälkäpelin voittaja on hengissä. Nälkäpeliä näytetään TV:ssä. Ensimmäisessä osassa seitsemäskymmenesneljäs Nälkäpeli päättyi poikkeuksellisesti kahden henkilön voittoon, eli vyöhykkeen 12 tytön Katniss Everdeenin  ja pojan Peeta Mellarkin yhteiseen voittoon, kun Peeta oli tunnustanut rakastavansa Katnissia, ja Katniss oli uhmannut diktatuuria yrittämällä kaksoisitsemurhaa syömällä myrkytettyjä marjoja. Parin rakkaus ei ole molemminpuolista, sillä Katniss on ollut ihastunut poikaan nimeltä Gale.

Voittajat palaavat "arkeen". Katnissin elämä on muuttunut, hän on rikas, kuuluisa, ja diktatuurin vihaama. Panem on allerginen ja hysterisen pelokas kapinoinnille. Diktaattori presidentti Snow ilmaantuu Katnissin luo, sillä edessä on voittajien kiertue. Hän epäilee Katnissin rakkauden aitoutta, ja epäilee häntä kapinoijaksi tai vähimmillään kapinanmielialan ylläpitäjänä. Katnissin on esitettävä rakastunutta, niin että Snowkin uskoo. Kiertueesta tulee katastrofi, sillä kapinamielialaa on ja se yltyy. Snow ei myöskään usko Katnissin rakkauteen, vaikka Katniss myöntyykin Peetan kosintaan.

Tässä alempana on kirjan tapahtumia, joten jos haluat lukea kirjan, älä lue tätä, jos sen sijaan haluat tietää lukematta, mitä kirjassa tapahtuu lue juoni Wikipediasta, missä se on täällä.

Vihan liekit paljastaa, että vyöhykkeillä kapinoidaan, Katniss näkee siitä merkkejä voittajakiertueella. Panem epäilee myös häntä agitaatttoriksi. Diktatuuri lisää valvontaa: rauhanvartijat ovat Katnissin perässä. Diktatuuri kiristää otettaan, ja 75:s Nälkäpeli on voittajien kausi, eli elossa olevista vyohykkeiden voittajista arvotaan pelaajat. Katniss on vyöhykkeen 12 ainoa naisvoittaja, joten hän joutuu areenalle. Arvonnassa Katnissin ja Peetan valmentaja ja entinen mestari Haymitch tulee valituksi. Peeta ilmoittautuu vapaaehtoiseksi. Peetan jalka vaurioitui edellisessä nälkäpelissä, nyt hänellä on muoviproteesi. Itse peliä, ja sen esittelytilaisuutta käsitellään paljon kirjassa. Esittelyssä Katnissin Cinnan suunnittelema hääpuku palaa ja muuttuu matkijanärhen puvuksi.

Katniss eikä Peeta tiedä, että kapina on alkanut, Katniss on tietämättään sen symboli. Kapinalliset ovat soluttautuneet myös itse peliin, jossa murretaan pelialue, ja yllätys yllätys vyöhykkeen 13 ilmatyynyalus tulee pelastamaan pelaajia, joista osa on kapinallisia. Katniss pelastetaan, mutta Peeta jää Capitoliin vangiksi. 

Vihan liekit tuo tarinaan mukaan lisää henkilöitä, ja sitoo vanhoja tapahtumia kapinaan. Katniss sai Matkijanärhi -korun pormestarin tyttäreltä Madgelta, jonka äiti on hermoheikko, koska hänen kaksoissisarensa Maysitee Donner kilpaili Nälkäpelissä n:o 50, jonka Haymitch lopulta voitti. Myös Katnissin äiti oli Maysiteen ystävä. Galen isä kuoli samassa kaivosräjähdyksessä kuin Katnissin isä. Peetan isä puolestaan oli rakastunut Katnissin äitiin. Haymitch tuntee muita nälkäpelin voittaneita, ja he ovat mukana kumousyrityksessä. Kapinallisia on myös Nälkäpelin organisaatiossa. Plutarch Heavensbee -pelin suunnittelija on kapinallinen. Pelaajista ainakin Beetee, Finnick ja Johanna ovat kapinallisia.

Päättöosaan jää paljon arvoituksia, lopun tapahtumat ovat dramaattisia (joita en paljasta). Lisäksi jää arvoitukseksi, mikä on Vyöhyke 13. Saavatko päätösosassa Katniss ja Peeta  toisensa, vai valitseeko Katniss Galen? Säilyvätkö kaikki edes hengissä? Miten käy Katnissin perheen? Mikä on kapinan hinta?

Luin tämän kauniina kesänä 2021, jolloin Euroopassa oli rauha. Nyt käydään sotaa, ja se antaa uuden perspektiivib tällekin kirjalle. Demokratia ja rauha ovat asioita, joita pitää joka päivä rakentaa kovalla työllä ja kompromisseilla, ja ottamalla oikeutetut kritiikit huomioon. Vain rauha ja demokratia voivat taata ihmisoikeudet.

Suzanne Collinsin Vihan liekit on  vauhdikas ja jännittävä Nälkäpeli-trilogian keskimmäinen osa, ja vie tarinaa kohti kapinan ydintä ja  sisällissodan leimahtamista.

*****

Suzanne Collins (s.1962) on  amerikkalainen nuorten kirjailija, joka julkaisi ensin Alismaa tarinat, ja sitten nämä ) Nälkäpeli-teokset. Collins aloitti uransa käsikirjoittajana.  Nälkäpeli-trilogian osat ovat NälkäpeliVihan liekit ja Matkijanärhi.

2 kommenttia:

  1. Tämä trilogia imaisi minut täysin mukaansa kesällä 2014. Taisin olla aika sopivan ikäinen tälle tarinalle. Nyt ei tekisi mieli tätä lukea, todellisuus muistuttaa liiaksi Nälkäpeliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Minulla oli ennakkoluuloja tähän. Trilogia on yhden lapseni omaisuutta, hän suositti tätä.

      Poista