torstai 21. lokakuuta 2021

Dag Hammarskjöld: Kiinnekohtia

 


Dag Hammarskjöld: Kiinnekohtia, alkuteos Vägmärken 1963, suomentanut Sinikka Kallio, Otava 1964, sivumäärä 220.

Ruotsalainen YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld (1905 - 1961) kuoli Pohjois-Rhodesiassa lento-onnettomuudessa 21.9.1961, hän oli lentämässä Kongoon, jonka mutkikasta tilannetta ratkoi. Turman syistä ja kuolemasta on esitetty moniakin teorioita, mutta se on kuitenkin tapahtunut, eikä lopullista syytä tiedetä. Dag Hammarskjöld sai vuoden 1961 Nobelin rauhanpalkinnon. Tämä käsikirjoitus löydettiin hänen asunnostaan New Yorkista ja Leifille esitetty kirje, jossa pyytää tätä julkaisemaan, "kun ajattelen elämäni myöhempiä vaiheita ja kaikkea mitä minusta on kirjoitettu ja sanottu".

Dag Hammarskjöldin isä toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 1914-1917. Dag itse  väitteli tohtoriksi, ja oli vuosia Ruotsin Riksbankin pääjohtaja, mutta suuntautui ulkoministeriöön. YK:n pääsihteeriksi hänet valittiin vuonna 1953 ja uudestaan 1957.

Teos on jaettu osiin ja ensimmäisessä osassa on runoja ja aforismeja vuosilta 1925-1930, seuraavat ovat vuosilta 1941-1942, 1945-1949 ja sitten vuosittain kuolemaansa asti, lopussa päivämäärillä kirjoitettuja runoja. Minulle tulee kokoelmasta mieleen älykäs, hieman syrjään vetäytyvä, ja paljon ajatteleva ihminen.

Dag Hammarskjöld  pohdiskelee teologisesti, mutta ne sivuutan, mutta hän pohtii myös elämää itsessään ja diplomatiankin kautta

"Ystävällisyydestä, joka ei velvoittanut mihinkään, hän oli rakentanut aluksensa miinanraivauslaitteet, ja pitäessään niitä alituisesti vedessä hän heikosta ohjaustaidostaan huolimatta uskoi välttävänsä miinavaaran". s.39

Tämä minusta pätee niin ihmisiin, kuin valtioihinkin. Dagilla on aforismeja ja huomioita: "ryhti terveyden ehtona - mikä on toista, läpikotaisin toista kuin kovuuden kuori, jonka suojaan yritämme piilottaa ryhdittömyyttämme." s.40. 

Hammarskjöld pohtii jatkoaan vuonna 1953: "Jos minun vielä suodaan jatkaa, tahtoisin sanoa sanottavani lujemmin, yksinkertaisemmin - hiljemmin, lämpimämmin". s.88 Hammarskjöld pohtii paljon nöyryyttä ja tähdentää, että omaa etua ei saa ajaa. 

Vuonna 1961 on päivämääriä, ja niihin liittyviä runoja, viimeisin 24.8.1961. Runossa 6.7.1961 viimeinen säkeistö kuuluu

Itke
jos voit,
Itke
mutta älä valita
Tie valitsi sinut -
ja sinun osasi on kiittää
. s. 197.

Runo on alkanut: Väsynyt/ ja yksin/ Väsynyt / niin että mieltä särkee... s.196.

Dag Hammarskjöldin Kiinnekohtia on puhutteleva teos.

Uutinen (vuodelta 2019) Hammarskjöldin lento-onnettomuudesta. TÄÄLLÄ.

8 kommenttia:

 1. Tästä olen joskus kuullut. Ehkä saan joskus käsiini lukeaksenikin. Kiitos esittelystä ja muistutuksesta,
  että tällainen on olemassa ja kannattaa lukea.

  VastaaPoista
 2. Koskettava ja asiallinen postaus miehestä, joka herätti kunnioitusta, ja jonkarunsaasti salaliittoteorioita poikinut kuolema kosketti!

  Kauniit sitaatit, kuten "Itke, jos voit" -runosta on ikiaikainen kuin myös useasti mieleen palautunut Hammarskjöldin toteamus eli totuus: "Matkoista pisin, on matka sisäänpäin" ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tuossa ylen klipissä väitettiin, että aluksessa oli lukuisia luodinreikiä, mutta onnettomus jää selvittämättä. Traaginen tapaus.

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta. Just äskettäin katsoin erään elokuvan Kongosta ja siinä tuli tämä lento-onnettomuus esille. Luin myös Sami Sillanpään kirjan Keskellä virtaa Kongo, jossa siinäkin tulee esille tämä onnettomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, olen lukenut vain lehtijuttuja (ja historiassa koulussa) tuosta onnettomuudessa. Ikävä tapaus.

   Poista
 4. Vaikuttaa todella koskettavalta teokselta! Kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, loppua kohden teos paranee, mutta kosketti kyllä.

   Poista