sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Deborah Spungen: Nancy
Deborah Spungen: Nancy, alkuteos And I don't want to live this life 1983,  suomentanut Anna Salo, Gummerus 2016, sivumäärä 363.

Kansikuvan nainen Nancy Spungen (1958 - 1978)  oli kuvan miehen Sex Pistolsin basistin Sic Viciousin (1957 - 1979) tyttöystävä. Nancy löytyi vuonna 12.10.1978 hotellin kylpyhuoneesta murhattuna pitkä veitsi vatsassa. Teosta epäiltiin Sid Viciousta, joka menehtyi prosessin aikana huumeiden yliannostukseen 2.2.1979.

Teoksen kertoja on Deborah Spungen  eli Nancyn äiti. Se, että oma lapsi murhataan, on luultavasti enemmän mitä voi käsittää tai kestää. Kirja on subjektiivinen kronologinen kuvaus oman perheen ja Nancyn elämästä ja kuolemasta.

Nancy -kirja alkaa, kun Deborah saa kuulla Sid Viciouksen kuolemasta ja sitten Deborah alkaa kertoa perheen tarinaa Nancyn syntymästä. Nancyn vauva-aika oli hankala. Syntymän jälkeen Nancy oli keltainen korkean bilirubiinitason vuoksi, eikä vauva-aika ollut yhtään helpompi, Nancy itki paljon ja nukkui vähän. Nancylle tehtiin heti verensiirto ja hän söi tiettyjä lääkkeitä. Perheeseen syntyi pikkusisko Suzy ja pikkuveli David. Nancy oli lahjakas lapsi, mutta ei tullut toimeen toisten lasten, sisarusten eikä vanhempien kanssa. Hän sai raivokohtauksia, oli äkkipikainen, manipuloiva, ilkeä ja väkivaltainen ja sai raivollaan tahtonsa aina läpi. Perhe etsi ratkaisuja erityiskouluista. Välillä tilanne oli parempi, mutta jo hyvin nuorena Nancy aloitti ns. Rock-elämän sex, drugs and rock'n roll, vaikka vain kuunteli musiikkia, kuten Hair-musikaalia, Janis Joplinia, Doorsia, Jimi Hendrixiä. Huumeita poltettiin ja piikitettiin, ja seksikumppaneita oli. Nancy sai pikkusisaruksensa polttamaan marihuanaa, ja koko perheen elämä meni ranttaliksi.

Deborah puhuu välillä suhteestaan miehensä, ja molemmilla oli sivusuhde, pako kaaoksesta edes johonkin. Vanhemmat jatkoivat ja jaksoivat kuitenkin yhdessä.

Tämä teksti imee mukaansa, ja on kauheaa luettavaa, mutta kuitenkin sitä on pakko lukea. Nancy  tekee kaiken äkkiä ja varhain, hän luki Kurt Vonnegutia, Ken Keseytä, J.D Salingeria, eivät aivan tavallisia "lastenkirjailijoita". Nancy kuuntelee rockia, vetää huumeita, ja harrastaa seksiä, ja viiltelee itseään, avaa ranteensa....

Perhe yrittää kaikki vaihtoehdot mielisairaalasta Coloradon collegeen ja työskentelyä isän työpaikalla. Mikään ei auta, Nancy vetää huumeita pukeutuen mustaan ja terrorisoiden perhettään. Isä lupaa maksaa puolet vuokrasta jotta Nancy pääsee pois käpykylä Philadelphiasta isompaan New Yorkiin. Pian New Yorkissa on samat ongelmat, joista yksi on tietenkin raha, ja sen puute. Seuraavaksi perhe kustantaa Nancyn Amsterdamiin, josta matka jatkuu Englantiin, jossa Nancy tutustuu punkkiin, Sex Pistolsiin, ja Sid Viciousiin...

Äidin mukaan Nancy teki pitkään kuolemaa, ja halusi kuolla, mutta silti jokainen äiti haluaa, että oma lapsi selviäisi ja hänellä menisi hyvin. Nancyllä kaikki meni kovaa ja päin seiniä.

Deborah Spungenin kirja Nancy on äidin tilitys tyttärensä kujanjuoksusta kuolemaan, kerronta koskettaa ja satuttaa.

Marilea kirja on järkyttänyt ja säväyttänyt TÄÄLLÄ.

Nancy-teos on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla.

Sex Pistols kasattiin 1975, ja bändin manageri oli Malcolm McLaren. Bändin ensimmäinen keikka oli 6.11.1975. Vuoden päästä marraskuussa 1976 julkaistiin bändin ensimmäinen single Anarchy in the U.K ja yhtye ponnahti julkisuuteen, yhtye julkaisi sinkun God Save the Queen, ja  Pretty Vacant. Levy Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols julkaistiin sitten. Sid Vicious tuli yhtyeen basistiksi helmikuussa 1977 ei soittotaitojensa vaan ulkonäön takia. Sid Vicious on coveroinut Frank Sinatran My Wayn, kappale julkaistiin kesäkuussa 1978. Tuolloin kappaleista ei tienannut kuten nykyisin, eli kirjan mukaan Sidillä ei ollut rahaa.

13 kommenttia:

 1. Tästä on varmaan varhaisempiakin painoksia, koska muistan, että nuoret tytöt lukivat kirjaa paljon jo kauan sitten.
  Olen itsekin lukenut kirjan.

  Kirjoituksesssasi koskettaa kohta "Nancy teki pitkään kuolemaa".
  Aivan kauhea kohtalo tytöllä ja koko perheellä.
  Lapsen surmatuksi joutuminen tai itsemurha ovat pahinta, mitä vanhempi voi kohdata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tämän silloin kun olin itse "nuori tyttö" 80-luvulla, lukukokemus on edelleen vahvana mielessä! Olenkin monesti miettinyt, että lukisin tämän uudestaan.

   Aihepiiriin liittyen, toinen vastaava kirja on Amy Winehousen äidin tyttärestään kirjoittama kirja. Se on myös sydänverellä kirjoitettu mutta samalla hiukan etäisyyttä ottaen. Amyn tarina koskettaa, kuten Nancynkin, edelleen! /Mari

   Poista
  2. Kiitos Marjatta ja Mari. OLen lukenut pari vastaavaa Hepo ja Christiane F, mutta kyllä tämä lajissaan oli rankka. Tuota Amy Winehouse kirjaa en ole lukenut. Kiitos vinkistä Mari.

   Marjatta tästä tulee painosta painoksen perään. Tämä tosin on kirjastosta, mutta luettuani näin upouuden painoksen kirjakaupassa. Itselle on jäänyt Sex Pistols vieraaksi, samoin kuin Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Hanoi Rocks (Razzle rumpali kuoli auto-onnettomuudessa).

   Poista
 2. Kiitos tästä. En pystyisi lukemaan koko kirjaa, mutta kiinnostuneena katsoin tätä tekemäsi tiivistettä. Huumeongelma hipaisi läheltä kun tuttavien nuori meinasi joutua huumeiden maailmaan ja muutenkin ei-toivottuun seuraan. Silloin kuulin tästä kirjasta. Ei ole rock 'n' roll kivaa kulissien takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On rankka, enkä itsekään olisi lukenut, mutta päätin lukea tuon Keskisuomalaisen sadan kirjan listan loppuun ja blogata niistä. Kiitos kommentista, päihteet tosiaan tulevat monen herraksi.

   Poista
 3. On melkoisen rajulta kuulostava kirja. Kuvauksesi saa miettimään, missä määrin, jokin ihmisessä on synnynnäistä ja mikä kasvatuksen ja ympäristön vaikutusta. Olisi varmaan kiinnnostava kirja, jos vain uskaltautuisi lukemaan,mutta ei taida kuitenkaan olla ihan ensimmäisenä mun lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ongelmaa (synnynnäinen, ympäristön tai kasvatuksen tulos) ongelmaa äiti pohtii. Oli tämä rankka kirja.

   Poista
 4. Nancy on minunkin listoillani eli kaikkien vanhempien pitäisi se lukea!

  ♥♥

  VastaaPoista
 5. Luin tämän kirjan nuorena moneenkin otteeseen ja järkytyin joka kerta yhtä paljon, Nyt kun luin postauksestasi, että Nancyn vanhemmilla oli sivusuhteet, niin tätä en muista ollenkaan. Olen ehkä ollut tällaisten suhteen hieman sinisilmäinen. Täytyy taas jossain vaiheessa palata Nancyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.

   Totta järkyttävä kirja. Sivusuhteet mainitaan aika neutraalissa sävyssä. Tämä on äidin näkökulma, ja varmaan ptää lukea tämä uudestaan muutaman vuoden päästä.

   Poista