keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Reijo Mäki: Moukanpeli


Reijo Mäki: Moukanpeli, Otava 1988, Seven-pokkari 2010, sivumäärä 227.

Reijo Mäen Moukanpeli on ensimmäinen Vares-seikkailu. Jussi Vares on avausdekkarissa 28-vuotias oikeustieteen ikuinen ylioppilas, kuudessa vuodessa Vares on selvittänyt peräti viisi tenttiä, ja perustanut yhden hengen yrityksen, lakiasiaintoimiston, joka suorittaa myös luottamuksellisia tutkimuksia. Ensimmäinen kuvattu toimeksianto on tosiaan luottamuksellinen, eli osastopäällikkö Ossi Heikuran toimeksiannosta Vares seuraa Ossin bodaamisen aloittanutta vaimoa  Irma Heikuraa, jota mies epäilee vieraasta suhteesta. Vares päätyy rouvan kanssa rouvan työpaikan lattialle jumppamatolle intiimeihin puuhiin. Luottamuksellisuus ilmenee, kun Vares raportoi jumppamattovaimon edesottamuksista, ja kuittaa 450 markan palkkion ja 50 markan bonuksen.

Vareksen kodissa vierailee vakiotyttöystävä Janatuinen, joka haluaa pitää suhteen vain fyysisenä. Janatuinen toimii yliopistolla assistenttina. Janatuinen jää yksin Turkuun, kun Vares saa mystisen toimeksiannon skandaalikäryiseltä miljonääriltä Johannes A. Pelttalalta. Vareksen pitää ajaa Volvo-taksilla Hirvensalon Lehmuskujalle (jota osoitetta ei ainakaan enää ole olemassa) ja sanoa tunnussanaksi toinen nimensä Valtteri. Veneveistämömiljonääri Johannes A Pelttala on elämänsä ehtoossa, ja loppuunajettu mies. Terveys on pettänyt, elinaikaa on enintään vuoden verran, verovelkoja piisaa, ja poliisi ahdistelee. Vaimo Elsa Rannikko, poika Karl sekä liikekumppani Niilo "Nippe" Lindbom lypsävät miestä kuivaksi ja odottavat ulkomailla tämän kuolemaa. Vares saa tehtäväkseen varjostaa Niilo Lindbomia Helsingistä Barceloonaan, matkaevääksi hän saa valokuvakansion, josta tunnistaa Pelttalan perikunnan. Vares lähtee matkalle, ensin Länsi-Saksan Hampuriin ja sieltä matkataan Amsterdamiin, Pariisiin ja Barceloonaan. Tämä matka on hyvin kuvattu passin tarkastuksineen, tämä tapahtuu siis ennen EU:n "rajattomuutta".

Matkalla Vares tutustuu Paloma-nimiseen neitoon varsin  läheisesti. J.A Pelttala on ollut oikeassa, Nippe Lindbom tapaa Pelttalan rappiopoika Karlin. Lindbomin perässä on myös KRP:n etsivä Paavo Tynkkynen,  Barcelonassa Vares ei saavuta tavoitettaan, joten hän seuraa Nippeä Ibizaan. Ibizalla Vares kuulee, että hänen toimeksiantajansa Pelttala on tehnyt itsemurhan ja polttanut omaisuutensa. Vares jatkaa tutkimuksiaan, kun liikekumppani Nippe Lindbom tapaa Pelttalan ex-vaimo Elsan. Kun Vares menee Nipen huoneistoon, löytyy mies murhattuna....

Vareksen ensimmäinen seikkailu on vauhdikas, ja varsin fyysinen. Vares lakanahetkeilee Irma Heikuran, Janatuisen, Paloman, sekä Merylin kanssa. Nippellä on omat maksulliset kuviot, kuten Tynkkyselläkin, josta Tynkkynen saa tippurin.

Itse varjostustarina saa varsin yllättäviä piirteitä ja hengenvaarallisia käänteitä. Hyvin rakennettu  loppu.

Turkuun palatessaan Jussi Vares on taas yksin. Janatuinen on nimittäin vampannut apulaisprofessorin eli Risto-Pekan, ja matkustanut Floridaan. Janatuinen esiintyy myöhemmin Vares-seikkailuissa Kuoleman kapellimestari. Siinä Janatuinen on itsenäinen nainen, lisäksi kasvissyöjä ja feministi, eli omassa katsantokannassani aivan järkevä ihminen! Janatuinen on myös tarinassa Tolvana.

Moukanpeli on reipas ja raju avaus Vares-sarjalle.

*****
Reijo Mäki (s. 1958) on isojen painosten kirjailja ja yhteiskuntamme avokätinen tuloveronmaksaja. Vares-sarja on hänen tavaramerkkinsä, ja tämä on aivan ensimmäinen. Reijo Mäen esikoisteos on Enkelipölyä.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:

Mäellä on myös Roivas-sarja.
1. Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
2. Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
3. Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas, 1996

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti