tiistai 19. kesäkuuta 2018

Leif Hamre: Hyppää PetterLeif Hamre: Hyppää Petter alkuteos Blå 2 – hopp ut 1958, suomentanut Pentti Huovinen, Nuorten toivekirjasto, WSOY, 1960, sivumäärä 133.

Leif Hamren Hyppää Petter on  jatko-osa, teokselle  Lentokone kadoksissa, jossa päähenkilöiden eli heidän luutnantti Geir Granin ja vänrikki Petter Hovdenin ohjaama Otter 32-potkurikone putosi ja parivaljakko joutui hyppäämään laskuvarjoilla ja joutuivat arktisen talvisen luonnon armoille. Yhteistyöllä ja neuvokkuudella he selvisivät pakkasesta, lumesta, nälästä ja Petterin jalan katkeamisesta sekä villieläimistä ja Geirin ja Petterin välille kehittyi luja ystävyys. 

Hyppää Petter on erilainen nuorten kirja, siinä taistellaan  itseluottamuksen ja pelkojen kanssa. Lentäjistä ensin Geir ja sitten Petter siirtyy Bodösta Gardermooniin lentämään suihkukoneita. Myös helikopterilentäjä Svein Rogne on mukana tässä kirjassa,

Kirja alkaa, kun harjoituslennolla Petter eksyy kurssilta, lentää liian matalalla ja liian lähellä Geiriä. Petterin on vaikea tunnustaa epäonnistuneensa. Taitolentoharjoituksessa Petter ei saa happea, ja kone lähtee syöksyyn. Petter kuitenkin saa laukaistua heittoistuimen. Petter asetetaan lentokieltoon, ja joutuu tutkintakomission eteen. Petter kuitenkin saa lentoluvan, mutta Petterin yöt ovat lakanoissa kieriskelyä, hän on  kadottanut itseluottamuksensa, ja elämänilonsa, hän jännittää liikaa.

Petterin pitää päästä hermojensa herraksi ja löytää lentämisen ilo. Tämä on tosiaan erilainen poikakirja eli kyse on enemmän henkisestä selviytymisestä. Nykyisin pojatkin puhuvat tunteistaan ja epäonnistumisesta ja peloista, ja siitä kuinka on vaikeata. Tätä pidetään arvokkaana, ja onkin sitä. Minusta selviytyminen ja vaikeuksien voittaminen on siksi vielä arvokkaampaa. Tässä Geir lopulta saattaa Petterin raiteilleen, Geir tajuaa, että jos Petter tuntee tekevänsä jotakin merkityksellistä, olemalla 'sankari', hän saa itseluottamuksensa takaisin. Petter ja Geir käyvät lopussa lyhyen, mutta hyvän keskustelun, jonka jälkeen Petter on sinut itsensä kanssa, ja saa takaisin itseluottamuksensa.

Voi tuntua yksinkertaiselta ja reseptiltään helpolta, mutta monien miesten ja naisten pitää saada toteuttaa itseään ja olla merkityksellisiä. Työstä ei voi nauttia, jos ei tunnu siinä onnistuvansa. Miehille kysymykset häpeästä ja kunniasta ovat olleet tärkeitä vuonna 1960, nyt tasa-arvon aikana ongelmat ovat kaikkien, tämä on suorittamisen yhteiskunta, jossa onnistuminen saa aikaan itseluottamusta ja epäonnistuminen saa aikaan voimakasta häpeää. Hän on sinut itsensä kanssa, joka pystyy selviämään myös vaikeiden aikojen yli, ja nöyrtymään häpeän tunteiden edessä. Tässä kirjassa on minusta saatu aika paljon psykologisia aspekteja esiin.

Leif Hamren Hyppää Petter on minusta jopa aikuisten kirja, ei niinkään pikkupojan, minusta se on kylläkin kelpo kirja. Hamren Operaatio Arktis on aikaansa kuvaava nuorten kirja.

****

Leif Hamre (1914 - 2007) oli norjalainen nuortenkirjojen kirjoittajia, jonka teokset kuuluivat lapsuuteeni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti