sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikeinAnna-Leena Härkönen: Kaikki oikein, Otava 2014, sivumäärä 317.

Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein porautuu suomalaisen perusunelmaan, lottovoittoon.

Lottovoiton saa Eeva-Kaisa "Eevi" Puttonen, kosmetologi, joka hoitelee mummojen naamoja ja jalkoja, vaikka oma jalka painaa, ja oma äiti on heikkona. Hänen miehensä Kari on viinalle perso tavallinen mies, parilla ei ole lapsia.

Puttosen perhe venyttää euroa, vaikka kulutushaluja olisi. Visakorteista on jouduttu luopumaan. Eevi laittaa suutuspäissään rivin 2, 5, 12, 17, 23, 34 ja 39 ja numerot natsaavat arvontapäivänä ja potti pamahtaa, 7 miljoonaa euroa.

Protestiajan vuoksi Puttoset joutuvat odottamaan rahojaan kolmen viikon ajan. Kenelle kertoa voitosta? Miten rahat sijoitetaan? Luovutaanko töistä?

Raha on oikullinen sekä isäntänä että renkinä. Eevillä ei ole ollut koskaan rahaa, hän on köyhän lapsi, jota on koulussa kiusattu vaatteista. Kosmetologin työ on rankkaa, mutta työkaverit muodostavat sosiaalisen verkoston, kuten Eevin anoppi, sukulaiset ja kaveri Hanna.

Härkönen on omimmillaan, kun joku kirjan henkilö kohtaa vittuilua ja vaikeuksia ja henkilö vastavittuilee. vaikeuksien aiheuttajalle. Härkösellä on suhteellisen kielteisiä huomioita - "Avioliitossa oppi aina itsestään asioita. Yleensä epämiellyttäviä". (s.128) "Éevin rintaa puristi. Teki niin tai näin, rahat katoaisivat". (s. 145). Monesti huomiot ovat ilkeitä: "Viereisen huoneen  ovi oli auki. Siellä näytti makoilevan uusi lihava naisasiakas. Läskimeri, joka oli levinnyt vuoteeseen. (s. 156).

Eevillä on ollut ja on hankalia ihmissuhteita. Yläasteella Eevin vaatteita on nälvinyt vittuileva Virve Salonen. Eevi törmää Virveen äkkirikastumisensa jälkeen. Eevin paras kaveri Hanna on vippaileva vosu, jonka mieskin omaa erikoisia "harrastuksia". Eevi kertoo Hannalle voitostaan. Eevin mies Kari on ahnas alkoholille, ja perso pornolle, joten sekä äkkirikastuneilla Eevillä että Karilla alkaa mopo kenties keulia.

Anna-Leena Härkönen tuottaa sujuvasti tekstiä, ja tämä muistuttaa paljon Härkösen tekstejä yleensä, Kaikki oikein sujuva summaus lottovoiton osumisesta perusparisuhteeseen.

Suomessa lottovoittoaihetta on myös käsitelty hyvin tv-sarjassa Seitsemän, jossa viiden perheen rivitaloporukka voittaa 28,8 miljoonaa, paljon ehtii tapahtua ennen kuin potti on "osakkailla" hallussaan. Tätä ennen legendaarisessa Lottovoittaja UKK Turhapuro -filmissä Uuno luuli voittaneensa 1,5 miljoonaa markkaa Härski Hartikaisen pelaamalla kupongilla. Uuno saa luottoa tulevaa lottovoittoa vastaan, ikävä vaan, että lottokuponki oli mukana vasta seuraavassa arvonnassa.

Kaikki oikein muissa blogeissa
Kirjanurkan Kirsi bloggauksessaan moittii kirjan takakannen juonitiivistyksen, mutta kehuu kirjan psykologisen asetelman.

Ja kaikkea muuta -blogin Minnan bloggaus minusta kertoo tästä opuksesta kaiken olennaisen.

Anna-Leena Härkösen (s.1964) kirjoista olen blogannut aiemmin seitsemästä
Häräntappoase (1984, esikoisromaani)
Akvaariorakkautta (1990)
Heikosti positiivinen (2001)
Loppuunkäsitelty (2005)
Ei kiitos (2008)
Onnen tunti (2011)

Kolumnikokoelmat
Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia (2013)
Takana puhumisen taito (2014)

Hyvien kirjojen lisäksi Anna-Leena Härkönen on kirjoittanut nasevia tv-sarjoja, parhain yhdessä Pekka Milonoffin kanssa, eli Vuoroin vieraissa.

6 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä Härkönen ei ole minulle tuttu. Sinun listaltasi olen lukenut Häräntappoaseen ja Loppuunkäsitellyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häräntappoasetta pidän itselleni ehkä tärkeimpänä, sillä luin sen ensimmäisenä, ja suhteellisen nuorena. Myös Loppuunkäsitelty on hyvä, mutta toisella tavalla, tämä oli perus-Härköstä, ei hyvin luettava, ja hyvää lukemista.

   Poista
 2. Härkösen teksti on mukavalukuista ja kuten totesit, tämä oli sujuva summaus aiheesta.
  Vargas totesi "Kalmankuoriaisissa", että "Raha on kaiken pahan alku ja juuri - raha tai sen puute"... Mutta kyllä se lottovoitto taitaa piileskellä ihan jossain muualla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta vaikka kaikki haaveilevat lottovoitosta, kaikilla ei kestä tolkku sen tullessa. Luultavasti lähipiiristä, ja voiton suuruudesta riippuu paljon. Moni ei varmasti pohdi tällaisia asioita, että miten oikeasti selviää tämän tyyppisistä elämän muutoksista.

   Poista
 3. vanhaa Härkösta löytyy kirjahyllystäni - tänään halusi poikani sellasen matalalan muovilaatikon, jossa voi kirjoja säilyttää sängyn alla, annoin omani... nyt minulla on kassi suomalaisia kirjoja esillä mitkä pitäisi katsoa, jos on aääästämisen ati lukemisen arvoista (äitini siivonnut)

  VastaaPoista