keskiviikko 17. elokuuta 2011

Hugh Lofting: Tohtori Tattisen tarina

Hugh Loftingin Tohtori Tattisen tarina on mainio lastenkirja vuodelta 1953 (toinen wsoy:n painos). Teoksessa on 140 sivua, ja mukavaa tekstiä ja tekijän piirtämiä naivistisia kuvia, josta näyte alla.

Tohtori Tattinen on lääketieteen tohtori, oikea tohtori Puistolan kaupungista. Hänen talossaan on suuri puutarha, jota hän hoitaa itse, mutta sisar Saara hoitaa taloutta. Hänen kanssaan asuu joukko eläimiä, joten tohtori Tattisen ihmispotilaat vähenevät. Tohtori Tattinen opettelee eläinten kieltä ja ryhtyy eläinlääkäriksi, jolloin eläinlauma lisääntyy ja tohtorille tulee rahahuolia. 

Viestin vuoksi Tattinen lähtee laivalla Afrikkaan parantamaan sairastunutta apinalaumaa, seikkailuja on kosolti, mutta niistä selvitään, ja raha-asiatkin oikenevat. 

Tattisella on hyviä eläinystäviä: papukaija Polyneesia, apina Tsii-Tsii, Ankka Vank-Vank ja pääskynen, kaikilla on hauska nimi, joka on lapsen mielelle ja kielelle muokattu  ... 

Näin selostettuna tuntuu aika lapsellisesta, ja niin lasten kirjan pitää ollakin. 

Kirjassa on parasta Tattisen elämänasenne ja elämän arvot.

Kirjan tapahtumat eivät ole liian jännittäviä, mutta osin hauskojakin. Jotenkin minulle tulee Tohtori Sykerö tästä mieleen, vaikka tässä on kyse eläinlääkäristä. Kirjassa tavataan eläimiä, alkuasukkaita, merirosvoja  ja on tohtorilla rahahuoliakin.

Kirjassa on lyhyitä lukuja ja optimistinen asenne, luultavasti kirja kävisi kirjaksi, jota luetaan 3 - 8 -vuotialle ja itseluettavaksi 7- 10 -vuotiaillle. Tässä ei ole mitään pelottavaa eikä pahaa, eräissä kohdin tosin on eräitä vanhahtavia siirtomaa-asenteita.

Luin teosta ihan mielelläni, on Tohtori Tattinen niin kova kaveri.

Käännös on minusta hyvä, se on Toivo T Kailan.

"Huuhkaja Huu-Huu, jolla oli hyvä laskupää, otti selville, että rahat riittäisivät ainoastaan viikon ajaksi ... Niinpä sovittiin, että Apina Tsii-Tsii keittäisi ja parsisi, koira lakaisi lattiat, ankka pyyhkisi pölyt ..."

***
Hugh Lofting on itse asiassa sangen kuuluisa kirjailija, ja Dr Dolittle on joillain listoilla rankattu klassikoksi. Hugh Lofting syntyi Englannissa vuonna 1886 ja kuoli vuonna 1947. Hugh Lofting oli diplomi-insinööri, joka haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. Tämä yllä kuvattu teos The Story of Doctor Dolittle on julkaistu vuonna 1920, ja sitä on seurannut kolmetoista Dr Dolittle -jatko-osaa, viimeinen vuodelta 1952 eli tekijän kuoleman jälkeen. Täällä bloggaus Tohtori Tattisen postitoimistosta

Tämä kirja on myös Gutenbergissä täällä. Teos on gutenbergissä ilman mainiota kuvitusta.

"And the owl, Too-Too, who was good at arithmetic, figured it out that there was only money enough left to last another week ... So it was agreed that the monkey, Chee-Chee, was to do the cooking and mending; the dog was to sweep the floors; the duck was to dust ..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti