perjantai 7. toukokuuta 2021

Veikko Huovinen: LampaansyöjätVeikko Huovinen: Lampaansyöjät, WSOY 1970, Suuren Suomalaisen kirjakerhon painos 1972. sivumäärä 199.

Veikko Huovisen (1927 - 2009)  Lampaansyöjät -veijariromaani kertoo Sepen ja Valtterin "hieman" oudosta lomamatkasta Suomessa, he ajavat Saab 99:ssä Kalajoelta Kilpisjärvelle ja metsästävät lampaita, joiden lihaa he syövät, rasvainen lampaanliha huuhdotaan alas viinalla ja humalassa Veikko Huovisen kirjojen tapaan miehet juttelevat maailman asioista, ja juttu on maanläheistä ja roisia. Polttopisteessä ovat miehet, naiset, matkailu, politiikka ja supervaltioiden ydinaseiden kalistelu.

Tarina alkaa kun päähenkilö Sepe maalla asuva lähettää kirjeen Valtteri Orvaskedelle ja kutsuu lampaansyöntiin. Miehet tapaavat elokuussa Kalajoella, jossa he yöpyvät hotellissa. Saab 99 käynnistyy ja matka kohti pohjoisen lammasfarmeja alkaa. Miehet yöpyvät motellissa, syövät ravintolassa. Aamulla kello 4 he lähtevät lammasaitaukselle ja bachelor Valtteri ampuu lampaan, jonka Sepe ottaa aidan alta ja nylkee. Autoon on vaihdettu varmuuden vuoksi toiset kilvet. Sepe on reilu ja lähettää 150 markkaa korvauksena lampaasta lammasfarmarille. Lampaan lihat laitetaan muovikassiin, ja paistetaan kaasukeittimellä olevassa padassa. Lihaa heitetään pois, miehillä ei ole taitoa säilöä sitä. Matka jatkuu kohti Kuusamoa. Toinen lammas ammutaan aidan yli, ja otetaan mukaan kokonaisena. Sepe tekee siitä ulkomonglolialaisen rosvopaistin. Miehet kaivavat kuopan, laittavat kiviä ja tekevät nuotion. Kun kivet on kuumia, lammas laitetaan villoineen kiville, ja suolataan. Tyhjennetty vatsalaukku täytetään perunoilla ja riisillä. Kuoppa täytetään ja laitetaan toinen nuotio päälle. Aikanaan rosvopaisti on valmis, ja miehet herkuttelevat sillä. Matka jatkuu kohti pohjoista: Tornio, Haaparanta, Norjassa Skibotn, jossa pässi jää auton alle, ja se järkyttää, vaikka miehet ovat ammuskelleet lampaita, sitten saavutaan Kilpisjärvelle, ja jatketaan käsivartta pisin. Reissun jälkeen miesten tiet eroavat.

Huovisen Lampaansyöjät on hieno matkakuvaus, joka huokuu aikansa ilmiöitä. Torilla myydään henkilöautosta arpoja, jossa pääpalkintona on upouusi Wartburg. Muovikassit ovat uutuus, niitä saa ilmaiseksi puhutaan Stockmannin muovikasseista. Vietnamin sota mainitaan. Kirjan ajankohta on 1969 tai 1970-luvun alku. Saab 99 oli valmistuksessa vuosina 1968 - 1984, eli miehillä on ollut kallis auto. He puhuvat Väinö Leskisestä (1917 - 1972), joka oli ministerinä sekä Auran hallituksessa että Karjalaisen kakkoshallituksessa, Leskinen oli ulkoministerinä 14.5.1970 - 29.10.1971. Podgornyihin ja Leningradiin viitataan. Podgornyi osallistui 1964 Brezneviin vastaiseen manööveriin, ja oli jo tuolloin epäsuosittu, vakka hänellä oli virallinen asema, Podgornyi oli tuolloin  alkoholisoitunut. Ohimennen mainitaan jonkun juosseen 5000 metriä aikaan 13.21. Lasse Viren juoksi 1972 olympiakisojen jälkeen maailmanennätyksen 13.16.4 jolla paransi Ron Clarken 7 vuotta vanhaa ME:tä, eli tuo ei ollut ennätysjuoksu. Miehet pohtivat, syrjäyttääkö Wankel-moottori Otto-moottorin, tiedämme ettei.

Tekstinäytteessä herrat pohtivat Lokapojille vielä osuvampaa nimeä
-Viemärien portimot Oy
-Kloakkien Näädät Oy
-Oy Keski-Pohjanmaan Paskasepot Ab
-Osakeyhtiö Saostuskaivojen Sissit
-Kommandiittiyhtiö Paskanviejät
-Toiminimi Sontakuski ja poika
-Pairkanmaan Saastamiehet Oy
-Osakeyhtiö Jätehurtat
-Kommandiittiyhtiö Saimaan Jodlaava Anus
-Ulostehuolto & Co
-Toiminimi Kakkihuolinta
Nämä ehdotelmat tuottivat heille vilpitöntä mielihyvää. (Toisen luvun loppu).
Tämä kohtaus näytellään myös Heikki Kinnusen ja Leo Lastumäen tähdittämässä elokuvassa, kuva on kuitenkin elokuvan loppuvaiheista.
 
*****
Veikko Huovinen (1927 - 2009) syntyi Simossa, mutta varttui Sotkamossa, osallistui jatkosotaan.  Valmistui metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta, ja oli loistokirjailija.
Huovisen esikoisromaani on Havukka-ahon ajattelija.
Rasvamaksa on Huovisen novellikokoelma 1970-luvulta.

10 kommenttia:

 1. Luin Lampaansyöjät, kun kirja ilmestyi, mutta en muista siitä paljoakaan. Ilmeisesti se ei ole täysin vanhentunut? Näin Lampaansyöjistä myös kesäteatteriversion. Sen muistan, että kirja oli hauskempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kirja on hauskempi kuin tuo filmi, joka on myös kiinnostava ikkuna sen aikaiseen miljööseen

   Poista
 2. Kiitos perusteellisesta esittelystä! Itse olen joskus huono arvioimaan kirjojen ajankohtaa, sinä olitkin avannut sitä tämän kirjan kohdalla hienosti. Tykkäsin Havukka-ahon ajattelijasta, joten tämäkin saattaisi miellyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Havukka-ahon ajattelija sijoittuu pari vuosikymmentä aiempaan ajankohtaan :)

   Poista
 3. Ihana esittely kirjasta, kiitos tästä. Tätä en ole Huoviselta lukenut, Havukka-ahon ajattelija on se mikä on jäänyt mieleen. Olisi joskus hyvä tarttua näihin vanhoihin klassikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nappasin tämän kirjaston kierrätyshyllystä ja kannatti lukea :)

   Poista
 4. Riemastuttava postaus ja melkoinen nostalgiapläjäys!
  Rasvaisen lampaanlihan kyytipoikineen jätän suosiolla väliin, mutta retken riemuista nautin. Eipä ole vieläkään Huovisen hersyvän tekstin lumo haihtunut, voihan Jätehurtat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en syö lampaanlihaa, mutta onhan tässä paljon ajateltavaa, ja aikansa hauskaa kuvaa :)

   Poista
 5. Minä syön - häpeilemättä. Lammaspata Välimeren tyylillä! Karitsan paahtopaisti parilalla! Huovisen rosvopaistiakin on joskus yritelty - aika vaikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus partioleirillä koitettiin rosvopaistia, en muista onistuiko, mutta ei siis ollut kokonainen ruho. Karitsaa tulee toisinaan ravintolassa syötyä.

   Poista