sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Joonas Suotamo & Hippo Taatila: ROAR! elämäni wookiena

 


Joonas Suotamo & Hippo Taatila: ROAR!, elämäni wookiena, Johnny Kniga 2021, sivumäärä 230.

Joonas Suotamon (s. 1986) näin ensimmäistä kertaa Hongan paidassa koripallokatsomosta kaudella 2004-2005, kun Aura Basket pelasi Honkaa vastaan. Joonas Suotamo oli 211 cm pitkä nuori koripallolupaus, jonka matka jatkui Yhdysvaltain yliopistokoripalloon. Suotamo himmasi koripallossa, valmistui kandidaatiksi, palasi Suomeen ja meni inttiin Lappeenrantaan ja pelasi paikallisessa Namikassa. Hiljalleen koripallo jäi, mutta yrittäjän ura alkoi, joka johti tämän kirjan aiheeseen, joka on kansikuvassa Joonas Suotamon vieressä eli  universumin kuuluisin  wookie Chewbacka. Chewbaccan ensiesiintyminen tapahtui yhdeksän vuotta ennen Joonas Suotamon syntymää Star Wars Episode 4.ssa Uudessa toivossa. Chewbackan näyttelijä oli Peter Mayhew (1944 - 2019), Mayhew oli vielä Suotamoa pidempi 221 cm. Chewbacka on alkuperäisessä trilogiassa Han Solon (Harrison Ford ) pari.

Hippo Taatila (s. 1981) on kirjailija, ja Susijengin tiedottaja. Suotamon tarina wookieksi alkaa, kun Suomen Koripalloliiton viestintäpäällikkö välitti Suotamolle tiedon, että etsitään 210-senttistä sinisilmäistä henkilöä. Loppu on historiaa, koekuvausten ja haastattelujen jälkeen Peter Mayhewin kakkosnäyttelijä Chewbacalle oli löydetty. 

Kerron tässä bloggauksessa paljon omista kokemuksista, sen sijaan Joonas Suotamon sisäpiirihuomiot ja kertomukset kannattaa fanien lukea tästä uutuuskirjasta.

Suotamo oli Pennsylvaniassa koripallostipendiaattina opiskellut elokuva-alaa, mutta näyttelijän koulutusta hän ei ole saanut. Kirjasta tulee ilmi sattuman suuri merkitys, ja kun saa tilaisuuden, pitää olla avoin ja luottavainen. Disney osti George Lucakselta Lucas-filmin ja -Artsin, ja samalla oikeudet filmeihin, hinta oli vaivaiset 4,1 miljardia dollaria. Disney päätti jatkaa Starwarsia kolmen osan verran. Elokuvien väliin tehtiin elokuvat, joista toinen oli Solo: A Star Wars Story, jossa episode 7:ssa kuollut Han Solo on nuorena, ja hän tapaa wookie Chewbackan. Tämä on ensimmäinen filmi, missä Suotamo näytteli koko Chewbackan roolin. Jokainen fani tietää mistä Roar tulee. Se on Chewbackan tapa kommunikoida.

Tätä ennen kuitenkin tehtiin Episode VII The Force Awakens, filmi, jossa on kultakauden näyttelijöistä Carrie Fisher (Leia Organa), Harrison Ford (Han Solo) ja Mark Hamill (Luke Skywalker), vaikka hänen roolinsa on vielä pieni. Suotamo pääsi tuurailemaan Peter Mayhewiä. Elokuvassa ei ole vuonna 2000 menehtynyttä Alec Guinnessia (Obi van Kenobi), mutta sen sijaan Anthony Daniels (C-3PO) sekä Kenny Baker (R2-D2). Ympäristö innoitti fania, joksi Suotamo tunnustautuu. Suotamo mainitsee olleensa Mayhewin padawan. Suotamo kuvaa myös tapaamistaan J. J. Abramsin kanssa, joka ohjasi ensimmäisen ja viimeisen osan jatkotarinoista.

Episode VIII The Last Jedi kuvattiin, ja Suotamo on mukana. Elokuvan juonikuvio on kuten Episode V aikanaan, eli kapinalliset hajoavat eri ryhmiin. Mark Hamillilla on suuri rooli, Chewbackalla pieni rooli.  Episode VIII:n jälkeen tehtiin tuo Han Salo elokuva, josta etenkin fanit pitävät, sen ohjasi lopulta Ron Howard.

Päättöosa Episode IX The Rise of Skywalker jouduttiin kuvaamaan apeissa tunnelmissa Carrie Fisherin kuoltua sydänkohtaukseen 27.12.2016. Myös Mayhew kuolee sydänkohtaukseen, mutta vuonna 2019. Henkilökohtaisesti voin todeta, että The Rise of Skywalker jätti minut sanattomaksi ja suuttuneeksi, loppuratkaisu oli hyvin outo.

Taatilan ja Suotamon kirja on aika tyypillinen nykyajan muistelmat, joka luokitellaan tietokirjaksi, eli Joonas Suotamon ohella Hippo Taatila on merkitty kirjailijaksi. Teksti on aikakausilehtimäistä,  hyvin luettavaa, osin puhekieltä. Pidin kirjasta, koska minua kiinnostaa koripallo, ja etenkin Star Wars. 

Chewbacka on ensimmäisen elokuvan Uuden toivon yksi peruspilareista. Uusi toivo oli monella tapaa käänteentekevä filmi, sen pääosan esittäjiä oli monta, myös  kaksi robottia C-3PO ja R2D2, ja niiden matkaa aavikolla seurataan pidempi tovi.

En paljastele kirjasta liikoja, sillä se on julkaistu vuonna 2021, ja saan siksi rastittua Helmet-haasteesta kohdan 49.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti