lauantai 11. kesäkuuta 2011

Veikko Huovinen: Rasvamaksa

Veikko Huovinen: Rasvamaksa, Suuri Suomalainen Kirjakerho 1974, alun perin wsoy 1973, sivumäärä 142.

Veikko Huovisen Rasvamaksa sisältää 19 novellia tai satiirista pakinaa. Ensimmäisen tarinan nimi on Ihmissyöntiä I-II. Asiaan paneudutaan ensin Rasvamaksa-jutussa, josta oli 7.1.2012 juttua Hesarissa, ja vahvistan, että Hesarissa ollut juttu pitää paikkaansa. Teoksen nimi tulee tästä ensimmäisestä jutusta, jossa Huovisen sanoin "taisi olla ryyppymiehiä, tämä Pörhönen ... maksan ympärillä oli yhtenäinen valkea, noin puoli senttiä paksu rasvakerros". Maksan omistaja oli kehitysapulainen Kristian Pörhönen, jonka sissit kaappasivat juottivat minttuviinalla ... Aihetta käsitellään vielä toinen mokoma  syöntitapahtuma joka sattuu Suomessa ja asiaa käsitellään kotimaassa.

Minusta teos on tältä ensimmäiseltä jutulta rasistinen, tämä on vain minun mielipiteeni, kuten minusta toinen kansikin
Kansi  on omituinen, ja ennakkoluuloja toistava ja provosoiva.

Tämän jälkeen teoksessa on tarina Heimojensa karkoittamat missä kerrotaan Tiina Tieva-Kuolpunasta ja Jari Eskelinpojasta, ja heimojen lisääntymisestä, varmaan arvaatte minkätyyppiseksi päähenkilöt on esitetty, hyvin hedelmällisiksi ja heidän vietti vetää siihen.

Teosta jatkaa Jutta Grahnin mies, joka on kumma hyypiö on sängyn alla ja huutelee törkeyksiä. Koska Jutta on onnellinen, Jutan ystävätär Lispe Ryynänen mesoaa tuomarimiehelleen, miksei mene sängyn alle ja huutele törkeyksiä.

Ota tyttö ojasta” on opettavaisin juttu, koska siinä uskotaan ihmisen hyvyyteen. Päähenkilöinä diplomiekonomi ja tulevan kauppatieteiden tohtorin Aimo Amfiteatrov, joka ottaa kyyytiin tulevan fil.kand Maila Kypenöisen. Tyttö on ojassa, on kuudentoista. Hän kouluttautuu ja lopussa on jo rakkauden kipinää. Pari menee naimisiin ja mies toteaaa, että "ota tyttö ojasta".

Muissa jutuissa on ruhtinasparia tunturihotellissa, kukistanutta monarkkia,  kysytään onko tukka hyvin?, Anaksimandros Hyrkäs hoitaa hanhikorppikotkaa, inkatautia tarttuu kuulantyöntöpaikalla, ja tapahtuu puolueagitointia, Lahtari ja Punikki tavataan...

Sammakonmiehen päivä oli minusta hauska juttu, jossa joku kaveri kokee toisten verkkoja, laittaa suolakalaa ja lappuja tilalle.

Sielunvaellusta on viimeinen juttu, jossa sielu vaeltaa, ei minusta niin mukava juttu.

Rasvamaksa on sikermä roiseja tarinoita, jotka voi lukea, jos uskaltaa.

Veikko Huovinen (1927 – 2009) oli sotkamolainen kansan syvien tuntojen kuvaaja. Hänen tunnetuin kirjallinen hahmo on Havukka-aho ajattelija, Konsta Pylkkänen. Huovinen oli koulutukseltaan metsänhoitaja. Havukka-ahon ajattelija lienee Huovisen tunnetuin teos. Lampaansyöjät on mainio veijariromaani

*****

4 kommenttia:

 1. Huovinen oli hieno kirjoittaja. En tosin ole lukenut hänen fiktiivisistä kirjoistaan muita kuin Koirankynnen leikkaajan. Havukka-ahon ajattelija tuli tv-sarjana 70-luvulla. Sitä seurattiin tarkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teema voisi näyttää sarjan vaikka uusintana, tuleehan nyt Niskasen 8 surmanluotia.

   Poista
 2. Moikka, surffailin Rasvamaksasta ja törmäsin tähän juttuusi. Alun ihmissyönti on tyrmäävää mutta katsotaan mitä tuleman pitää. Tuota Jutta Grahnin miestä kehuttiin jossakin. Kaikkea sinä olet ehtinyt lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on näitä alkupään juttuja. Kaikkea on tullut tosiaan luettua. Hienoa että löysit jutun.

   Poista