perjantai 6. marraskuuta 2020

James Dickey: Syvä jokiJames Dickey: Syvä joki, alkuteos Deliverance 1970, suomentaja  Eero Huhtala, Suuri Suomalainen kirjakerho 1981, Tammi julkaisi kirjan 1972. Kansikuvan tekelöin itse, on karmiva, kuin itse kirjakin.

Syvä joki on atlantalaisen runoilijan  James Dickeyn (1923 - 1997) esikoisromaani. Kirjan suosio poiki elokuvan, jonka ohjasi John Boorman. Elokuvan ensi-ilta oli 1972 ja elokuvan pääosissa olivat Jon Voight (Ed Gentry) , Burt Reynolds (Lewis Medlock), Ronny Cox (Drew Ballinger)  ja Ned Beatty (Bobby Trippe). Elokuvassa keskiluokkaiset ja keski-ikäiset kaverukset suuntaavat villille Cahulawassee-joelle osavaltion takapajuiselle syrjäseudulle. Joki aiotaan padota. Kaupungissa on outo tunnelma. Drew soittaa kitaraa ja paikallinen jälkeenjäänyt poika säestää virtuoosimaisesti banjolla. Matka alkaa koskien kuohuissa, mutta kun Ed ja Bobby menevät rannalle, he joutuvat vuoristolaismiesten yllättämäksi. Bobby joutuu raiskatuksi, ja Ed on vuorossa, kun Lewis ampuu jousella toisen miehen, ja toinen katoaa. Mies alkaa vainota kanoottiretkeä ja metsien mies ampuu Drewin ennen kuin metsämies saadaan hengiltä. Kanoottikolmikko hautaa miesten ruumiit ja palaa kaupunkiin keksien selitykset. missä seriffi on miesten sukulainen ja kyselee. Seriffiä näyttelee kirjan kirjoittaja James Dickey ...

Kirjan pääjuoni on samankaltainen kuin filmin mutta kirjasssa päähenkilö on Ed Gentry, joka kasvaa kirjan kuluessa joukkion johtajaksi, ja pelastaa retkikunnan rippeet perille, missä alkavat kuulustelut, ruumiiden naaraus, ja syyllisyyden pohdinta.

Syvä joki -kirja alkaa, kun neljä nelikymppistä kaupunkilaismiestä suunnittelevat syyskuun viikonlopuksi kanoottiretkeä Pohjois-Georgiaan Cahulawassee joelle, koska lähelle on rakenteilla voimala ja alueelle tulee tekoallas. Alue joen ympärillä on umpimetsää. Matkaan lähtee kertoja graafikko Ed Gentry,  vakuutusasiamies Bobby Trippe, juomatehtaan johtaja Drew Ballinger ja upporikas Lewis Medlock. Miehillä on eräkokemusta, he pakkaavat kanootit, teltat, jouset, nuolet, nailonköyttä ja muonaa. Drew soittaa duonsa, mutta kirjassa partnerina on punasilmäinen albino-poika. Nelikko lähtee kanoottiretkelle ja he sopivat autojen viennistä Aintryyn paikallisten Grinerin veljesten kanssa. Grinerin veljesten tavat ovat kaukana kaupunkilaisten tottumasta. Kanoottiretki alkaa idyllisissä tunnelmissa, maisemat ovat hienot, ja kosket kuohuvat, ja matka joutuu. Miehet yöpyvät. Ed lähtee aamulla metsälle, mutta hermot eivät kestä lopulta edes kauriin tappamista. Miehet menevät uimaan ja Drew ihailee Lewisin kaunista vartaloa, ja kuvaa nännien kovettumista. Tämä on suuri siirtymä juonen käänteeseen eli vuoristolaisten hyökkäykseen. Lewis tulee jousineen väliin, kuten filmissä. Lewis päättää haudata ruumiin, mitä Drew jyrkästi vastustaa, ja puhutaan lain noudattamisesta. Matka jatkuu kanootilla, ja toinen vuoristolaisista ampuu Drewin, ja osuu Lewisiin, vain toisen kanootin kaatuminen pelastaa Edin ja Bobbyn.

Edin on pakko kasvaa. Bobby on paniikissa, Lewis hädin tuskin tajuissaan ja kiväärimies  vaanii kalliolla

Edin keskiluokan elämää työpaikkansa studiossa ja hänen kotonaan peilataan erämaahan ja sen karuihin lakeihin. Jos Ed ei ota jousipyssyä ja kiipeä kalliojyrkänteitä ylös kohtamaan maanista murhamiestä, niin kukaan heistä ei palaa keskiluokkaiseen elämään. Ed lähtee Lewisin ideoimaan retkeen, jotta voisi tuulettua. Hän tuulettuu kiivetessä, ja taistelee hengestään, ja johdattaa kolmikon ihmisten ilmoille Aintryyn. Ed on keittänyt kasaan tarinan, jonka pitävyys joutuu paikallisten lainvartijoiden tarkasteluun. Apulaisseriffin lankomies on kadonnut, ja hän epäilee tarinan uskottavuutta. Lisäksi miesten on palattava perheittensä luo, ja Edin on vietävä suruviesti Drewin vaimolle.

Syvä joki -kirja yllätti minut myönteisesti, se oli tiivis ja pohdiskelevampi kuin hurja filmi.

4 kommenttia:

 1. Olen nähnyt elokuvan. Se on todella hurja. Kirjaakin voisi harkita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jätin kirjan lukematta, poimin sen kierrätyshyllystä. Kannatti poimia.

   Poista
 2. Arvioisi lukeminen herätti minussakin mielikuvan hurjasta ja vauhdikkaasta elokuvasta, johon ei juuri pohdiskeluja mahtunut, jännitystä ja vaaratilanteita sekä pärskeitä kylläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Filmi oli minusta etova, kirjassa oli kyllä nuo etovat kohdat, mutta asiat näin erivalossa.

   Poista