perjantai 8. huhtikuuta 2011

J.K Rowling: Harry Potter -sarjaJ. K Rowlingin seitsenosaionen Harry Potter -kirjasarja on luetuimpia nuorten kirjasarjoja ja kirjoja ylipäätään. Brittiläinen J.K Rowling on loihtinut kokonaisen jännittävän maailman, jossa velhot ja noidat ovat piilossa tavallisten ihmisten (jästien) seassa. Päähenkilö Harry Potter on aluksi 11-vuotias pikku poika, jolla on traumaattinen lapsuus. Isä ja äiti ovat kuolevat lordi Voldemortin hyökkäyksessä Harryn ollessa 1-vuotias ja Harry Potter joutuu asumaan tätinsä ja setänsä luona, jotka ovat emäjästejä. Hänet kutsutaan 11-vuotiaana Tylypahkaan velhojen ja noitien kouluun, jossa hän on lukukausien ajan. Harry Potter on kuuluisa (vain) velhomaailmassa, koska hän kimmotti takaisin pahan Voldemortin kirouksen. Kaikki velhot ja noidat tuntevat hänet salamanmuotoisen arven perusteella.

Rowlingin sanankäyttö on ainutlaatuista, josta osa-ansio kuuluu Suomessa suomentaja Jaana Kaparillekin. Tarinat ovat soljuvia ja perusrakenteeltaan samanlaisia. Kirjat alkavat Likusteritiellä Harryn jästikodissa. Tarinan kerronta on tällöin yliampuvan humoristista, osuus sisältää kulutusyhteiskunnan oravanpyörän analyysiakin. Tämän jälkeen kirjoissa seuraa matka Tylypahkaan yleisimmin junalla, ja sitä ennen kirja- ja tarvikeostokset Viistokujalla. Tässä osuudessa taustoitetaan sankareita ja konnia. Kouluvuoden aikana sitten opiskellaan ja toimitaan salapoliiseina ja sankareina ja pelastetaan maailma Voldemortilta tai tämän käskyläisiltä. Tämä osuus on varsin jännittävä. Lopuksi alkaa kesäloma päättäjäisjuhlilla ja junamatkalla kotiin.

Eräs kirjojen vahvuus on se, että kirjoissa kuvataan tunteita aidosti. Potter tuntee vihaa, epävarmuutta, kiintymystä, ihastusta ja inhoa, samoja tunteita, joita nuoretkin tuntevat. Teoksissa viedään sopivassa tempossa henkilöitä ja asioita eteenpäin.

Velhomaailmassa on  sisällissota. Pimeyden ruhtinas lordi Voldemort yrittää paluuta, ja aikoo surmata ennustuksen vuoksi Harry Potterin. Jokaisen osan nimessä on linkki kirjan pidempään arviointiin.

1. Harry Potter ja Viisasten kivi
Viisasten kivestä se saaga alkoi vuonna 1997, ja se oli raikasta kerrontaa, varsin viatonta, mutta paha oli jo läsnä. Harry aloittaa  Tylypahkan koulun, ja koulussa oppilaat lajitellaan neljään tupaan koulun perustajien mukaan. Tupia ovat Luihunen. Puuskupuh, Korpinkynsi ja Rohkelikko. Kirjasarjan sankarikolmikko Harry Potter, Hermione Granger ja Ron Weasley lajitellaan Rohkelikkoon. Rohkelikot tekevät ensin ja miettivät vasta sitten, he punnitsevat oikeaa ja väärää, ja ovat oikean puolella, vaikka säännöistä ei toiminnan tiimellyksessä aina pidetä kiinni.

Kun Harry jäi eloon hänet sijoitettiin Dursleyn perheeseen, jossa viettää aikana kunnes koulu alkaa. Tylypahkan riistanvartija  Hagrid vie Harryn Lontooseen taikaostoksille Viistokujalle. Vuotavassa noidankattilassa Harrya ihmetellään, siellä Harry tapaa uuden pimeydeltä suojautumisen professorin, Oraven, jolla on turbaani päässä ja mies änkyttää. Harryllä on maahisten ylläpitämässä velhopankki Irvetassa riittävästi kultaa vanhempien perintönä.  Harry törmään nyrpeään vaaleaan poikaan, jonka mielestä koulu on tarkoitettu vain puhdasverisille. Penska osoittautuu Draco Malfoiksi. Ollivander myy taikasauvoja, ja taikasauvan valinta on tiedettä, Harrylle sopii piikkipaatsamasauva, jossa on feenikslinnun sulka ytimenä, sama ydin kuin Voldemortilla.

Tylypahkan juna lähtee King's Crossin asemalta laiturilta 9 3/4, jonne pääsy on hankala. Professori McGarmiwa opettaa muodonmuutoksia ja on Rohkelikkojen johtaja, professori Lipetit opettaa taikaloitsuja, ja on Korpinkynsien johtaja. Harry tuntee vihlontaa arvessaan ja luulee taikajuomaopettaja Severus Kalkaroksen aiheuttavan ongelmia hänelle. Kalkaros on Luihusten johtaja. Puuskupuhien johtaja on professori Verso, joka opettaa yrttitietoutta. Vahtimestari Argus Voro on Tylypahkan vahtimestari, hänellä on kissa nimeltä Norriska. Henkilökunta antaa pisteitä tupakilpailuun, ja mikä kohdistuu Potteriin myös vähentää niitä.

Rohkelikkojen ja luihusten välit ovat huonot. Koulussa pelataan myös mestaruudesta myös huispauksessa. Huispaus on luudilla tapahtuva jännittävä peli, joka kestoltaan muistuttaa englantilaisen yläluokan suosikkilajia krikettiä ja vauhdikkuudeltaan hevospooloa. Pelissä on neljä palloa, kaato, kaksi ryhmyä ja etsijöiden kohteena oleva kultainen sieppi. Peli päättyy kun jomman kumman joukkueen etsijä saa kiinnin siepin. Siepin kiinniotosta saa 150 pistettä. Kaadosta metallirenkaan läpi saa kymmenen pistettä, ryhmyt ovat polttopalloja. Ykkösluokan opiskelijoille lentämisen opetus alkaa Matami Huiskin opastamana. Kun Malfoy varastaa Nevillen muistipallon, ja Harry hakee taiturimaisesti sen, niin Harry pääsee Rohkelikkojen Huispausjoukkueen etsijäksi. Hänelle hankitaan Nimbus 2000 luuta.

Viisasten kivi -kirjan näkökulma on ykkösluokkalaisen. Mahtitaikoja ei vielä tehdä, ja taikamaailma aukeaa hitaasti. Juonessa on myös mysteeri. Mitä on yritetty varastaa tai varastettu Irvetasta? Hagrid möläyttelee vahingossa Tylypahkan asioita. Varsinkin Harry aloittaa yölliset salaretket jo ykkösluokalla. Harry ja Ron saavat selville, että Hagridin lemmikki kolmepäinen koira Pörrö vartioi kielletyllä käytävällä lattialuukkua. Käytävällä, jolle Kalkaros rientää, kun joku laskee kouluun peikon, joka on tehdä hakkelusta Hermionesta. Ron ja Harry tainnuttavat yhteistyöllä peikon. Kun Hermione valehtelee poikien puolesta, kolmikko hitsautuu yhteen. He pohtivat kuka on Hagridin mainitsema Nicolas Flamel. Huipaus-ottelussa Harryn luuta vikuroi, ja Hermione ja Ron epäilevät Kalkarosta.

Lordi Voldemort on ilman ruumista, ja on hankkiutunut  professori Oraven loiseksi. Harry, Ron, ja Hermione ratkaisevat kirjan aikana, että Voldemort tavoittelee Viisastern kiveä, he myöskin estävät varkauden. Kirja päättyy junamatkaan kotiin.

Viisasten kivessä tavataan ensimmäisen kerran sauvataituri Ollivander, ja ilmenee, että Harry Potterin ja Lordi Voldemortin sauvojen ydin on identtinen. Irvetan maahinen Lujahaka esiintyy lopputaisteluissa. Kentauri Firenze joutuu kielletyssä metsässä epäsuosioon, ja pestautuu Tylypahkaan ennustamisen opettajaksi. Ennustuksista puhutaan viidennessä kirjassa. Kalkaroksen ja James Potterin sekä Lily Evansin väleistä puhutaan paljon jatkossa. Ronin rotta Kutka, saa uuden hahmon kolmososassa.

Hahmot kehittyvät kirjojen myötä. Omat suosikkini ovat sankarikolmikon ulkopuolelta, ja ovat Weasleyn kaksoset Fred ja George, jotka suuntaavat myöhemmin kaupalliselle alalle. Hagridin erottamisen syy Tylypahkassa selviää jo kakkososassa, ja hänet vapautetaan käyttämään taikasauvaa. Muutama avainhenkilöistä tulee sarjaan myöhemmin


2. Harry Potter ja Salaisuuksien kammio
Kirja julkaistiin 1998, ja tarina alkaa Likusteritie 4:stä Dursleyn isän päivällisillä, jossa Dursleyn perheenisä yrittää myydä poria. Harry, jolla on syntymäpäivä, on ollut yksin koko kesän ja Potterin koppiin tuppautuu Malfoyn kotitonttu Dobby, joka aikoo estää Harryn kouluun paluun. Hän tietää salajuonesta, jossa Harry on tähtäimessä. Dobby taikoo Harryn taikasauvalla, ja Harry saa ministeriön vihat päälleen, alaikäiset eivät saa taikoa koulun ulkopuolella. Potter viettää lopun loman Ronin kanssa Weasleyn rähjäisessä mutta kodikkaassa talossa Kotikolossa, jossa koulun aloittava Ginny punastelee. (Ginnystähän tulee lopuksi Harryn vaimo). Weasleyn suurperhe on köyhä, mutta onnellinen. Ron ja Ginny kuitenkin sisimmässään kärsivät köyhyydestään ja tuntevat häpeää, jota varsinkin Draco Malfoi käyttää hyväkseen kiusatessaan Ronia. Hermione Granger taas on jästien lapsi, ja joutuu Luihusten pohjasakan hampaisiin. Harry Potteria koulukiusataan moninaisista syistä.

Koulun uusi pimeyden voimilta suojautumisen professori Gilderoy Lockhart on varsinainen narsisti. Dracon isä  Lucius Malfoi ujuttaa Tom Valedron päiväkirjan Ginny Weasleylle Säilä & Imupaperissa. Ginnyn koko lukuvuosi menee pilalle. Ginny avaa Salaisuuksien kammion. Usea koulun oppilas kangistuu, lopulta myös Hermione.
Dobby estää Harryn (ja myös mukana olleen Ronin) menon kouluun junalla. Ron varastaa isänsä lentävän Ford Anglian, ja matka päättyy kolariin koulun lähellä Tällipajun kanssa ja rangaistuksiin. Jästit ovat nähneet lentävän auton, ja myös Ronin isä saa harmia ministeriössä. Auto on pojille pakopaikka, lihanhimoisia hämäkäkin jälkeläisiä vastaan Kielletyssä metsässä kirjan puolen välin jälkeen. Harry on saanut Voldemortin kyvyn ymmärtää kärmeskieltä ja hän kuulee Salaisuuksien kammion basiliskin tappohalut. Pian paljastuu Potterin kärmeskielen taito muille opettajille ja oppilaille. Harrya aletaan pelätä, ja luullaan, että hän on Luihusen perillinen, joka on avannut kammion.

Salaisuuksien kammio -kirja taustoittaa lordi Voldemortia. Hän on jästi-isän ja synnytykseen kuolleen noidan Merope Kolkon lapsi, joka on ollut orpokodissa, jonne hän ei tahdo palata. Tom Valedro, joka oli tuolloin jo paha, vieritti syyn Salaisuuksien kammion avaamisesta Hagridin niskaan, joka oli tuonut Hämäkäkin linnaan. Murjottava Myrtti oli kuollut viisikymmentä vuotta sitten basiliskin hyökkäyksessä. Valedron piti saada syyllinen (ettei koulua suljeta) ja se oli sis Hagrid. Hagrid on siis hieman yli kuudenkymmenen, kuten muutama vuotta vanhempi Tom Valedrokin.

Myös velhomaailman yksi vetelys eli taikaministeri Cornelius Toffee suorittaa ensiesiintymisensä tässä kirjassa ja tekee tapansa mukaan vääriä johtopäätöksiä. Hagrid joutuu uudestaan vaikeuksiin. Lucius Malfoy tulee kukkoilemaan ja hätistelemään rehtori Dumbledorea pois.

Gilderoy Lockhartille käy lopulta huonosti. Hän yrittää pyyhkiä Harryn (ja Ronin) muistia, mutta taika kapsahtaa omaan muistiin, Ronin rikkinäisen taikasauvan vuoksi. Ronin tavarat ovat aina hieman "kuluneita" tai epäkuntoisia. Myös Ronin kulahtanut rotta Kutka mainitaan. Kutka on todellisuudessa Matohäntä eli Peter Piskuilan, animaagi, jonka vuoksi Harry Potterin kummisetä Sirius Musta kärsii vankeusrangaistusta Azkabanissa (vankila mainitaan ensimmäisen kerran tässä osassa). Peter Piskuilan on vakiohahmo loppukirjoissa.

Valedron päiväkirja on voimakas taikaesine. Voldemort ohjailee Ginnyä sen kautta, se on myös hirnyrkki. Ensimmäinen hirnyrkki, joka mainitaan ja myös tuhotaan. Myös toinen hirnyrkki mainitaan, eli Voldemortin "sielun pala" Harryssa, jonka vuoksi Harry on kärmessuu, luultavasti ominaisuus poistui Harrysta Voldemortin sielun palan Harryssa kuoltua.

Salaisuksien kammiossa Harry puhuu Valedron muiston kanssa ja käy vimmaisen taistelun elämästään. Harry tappaa Lajitteluhatusta vetämällään Rohkelikon miekalla basiliskin ja todistaa olevansa oikeassa tuvassa. Basiliski pureman hän hoitaa Fawkesin (Feenikslinnun) kyyneleellä. Basiliskin torahampaalla hän tuhoaa ensimmäisen hirnyrkin eli Voldemortin päiväkirjan. Fawkes on puhkonut aiemmin basiliskin silmät.

Harry vapauttaa myös kotitonttu Dobbyn Lucius Malfoylta. Dobby näyttelee Kuoleman varjeluksissa isoa roolia, joskin uhraa henkensä. Harry kaivaa Dobbyn haudan käsin. Teko jota maahinenkin arvostaa.

3. Harry Potter ja Azkabanin vanki
Azkabanin vanki on kolmas osa Harry Potter -kirjasarjassa, ja on ainoa, missä Lordi Voldemort ei esiinny.  Azkabanin vanki viittaa Harry Potterin kummisetään Sirius Mustaan, joka on karannut Azkabanin vankilasta. Sirius Musta on tuomittu jästien joukkomurhasta, ja samalla velho Peter Piskuilan on kadonnut. Sirius Mustaa pidetään Lordi Voldemortin kätyrinä. Asia on juuri päin vastoin. Peter Piskulan on tehnyt joukkomurhan, ja muuttanut itsensä rotaksi. Sirius Musta ja Peter Piskuilan ovat animaageja, eli voivat ottaa eläimen hahmon. Azkabanin vankilan vartijat ankeuttajat etsivät Sirius mustaa. Ankeuttajia tulee Tylypahkan junaa, ja Harry opettelee lukuvuoden aikana tekemään suojeliuksen. Kirjassa on paljon tapahtumia, ja lopulta totuus Sirius Mustasta selviää, mutta velhomaailma on niin jakautunut, että Sirius Musta joutuu jatkossakin piiloutumaan.
Pimeydeltä suojautumisen professoriksi on tullut nukkavieru ja sairasteleva Remus Lupin, joka on ihmissusi, mutta on hyvien puolella. Hänenkin kautensa on vuoden mittainen.


Harry Potter ja Liekehtivä pikari

Liekehtivä pikari on Harry Potter -sarjan neloskirja ja hyvinkin tummasävyinen. Tarina alkaa Valedron kartanossa Pikkuhirttivaarassa, missä edellisessä osassa paennut animaagi Peter Piskuilan hoivaa heikkoa lordi Voldemortin henkiriepua.Voldemort aikoo ottaa ihmisen hahmon ja tappaa samalla Harry Potterin. Frank Bryce -jästi kuuntelee oven takana, mutta Voldemortin käärme Nagini yllättää Brycen, ja Voldemort tappaa jästin Avadra kevadra-loitsulla. Vasta kuudennessa osassa Puoliverisessä prinssissä selviää, miksi Voldemortia ei ole voinut lopullisesti tappaa. Hän oli tehnyt itsestään hirnyrkkejä. Voldemortin eli Tom Valedron isä oli komea jästi Tom Valedro, ja äiti Salazar Luihusen suvun aito jälkeläinen Merope Kolkko, joka lumosi jästimiehensä lemmenjuomalla. Jästi jätti Kolkon naisen, ja Merope kuoli synnytyksessä ja tuleva Voldemort joutui lastenkotiin, josta Dumbledore haki hänet Tylypahkaan kouluun, yksi Dumbledoren monista virheistä, joista muut saivat ja saavat maksaa hengellään.

Lukukausi alkaa. Harry pääsee pitkästä aikaa Tylypahkan lajitteluseremoniaan. Lajitteluhatun laulusta ilmenee eri tupien "arvot" Rohkelikoilla rohkeus, Korpinkynsillä älykkyys, Puuskupuhilla ahkeruus ja Luihusilla valta.

Koulun uudeksi pimeydeltä suojautumisen opettajaksi tulee Villisilmä Vauhkomieli. Kaveri on vauhko, ja häneen kimppuunsa hyökätään jo ennen lukukautta. Voldemort on kironnut oppiaineen. Vauhkomielen opetusmenetelmät ovat rajuja, hän harjoittaa oppilaita vastustamaan komennuskirousta, näyttää hämähäkille kidutuskirousta sekä tappaa hämähäkin avadra kedavralla, hänen metodinsa järkyttää varsinkin Neville Longbottomia, jonka vanhempia kuolonsyöjät kiduttivat, ja he ovat muistamattomina mielisairaalassa.

Lukuvuonna ei ole huispausta, sillä on päätetty elvyttää koulujen väliset Kolmivelhoturnajaiset, joiden historia ulottuu 700 vuoden päähän. Liekehtivä pikari on kirja, jossa lopulta selviää, että Voldemort palaa. Ihmisiä tapetaan ja kaikki asiat menevät huonompaan suuntaan. Kertomus osoittaa minusta taikamaailman lopullisesti epäoikeudenmukaiseksi, epärehelliseksi, epäloogiseksi ja jopa sairaaksi. Kirjan alussa Pikku Hirttivaarassa Voldemort tappaa jästin ja lopussa luusoppa kiehuu ja poreilee Poitterin veren kanssa, ja Voldemort ottaa ihmisen hahmon.

Juoni ja käänteet ovat huikeita, ja kaikki huipentuu 24.6 kolmivelhoturnajaisten viimeiseen osioon labyrinttiin. Kilpailu on kovaa, mutta epäreilua. Kisojen järjestäjä Ludovic Bagman on huijari, epärehellinen ja vielä paljastanut salaisia tietoja kuolonsyöjille. Lisäksi hän huijaa Weasleyn kaksosilta kaikki näiden rahat, eli sellainen velho. Jätän kilpailun ja sen jälkimainingit kommentoimatta, huikea ja jännittävä loppu.

Harry Potter kohtasi teoksessa ihmisruumiissa olevan lordi Voldemortin, molemmat jäivät henkiin yhteenoton jälkeen. Tieto Voldemortin paluusta jää kuitenkin taikaministeri Cornelius Toffeelta, tuolta pehmeäpäiseltä mieheltä, ymmärtämättä. Avaintodistajalle juotetaan totuusseerumia, ja sitten teloitetaan.


5. Harry Potter ja Feenixin kilta
Harry Potter ja Feenixin kilta alkaa Likusterintiellä Harryn kesälomalla, missä ankeuttajat hyökkäävät ja yrittävät suudella Dudleytä hengiltä. Harry Potter joutuu taikaministeriöön kuulusteltavaksi tilanteessa, jossa Voldemort on kehollistanut itsensä ja Potter on taikomalla pelastanut itsensä ja Dudleyn. Tuleva sota tulee olemaan pitkälti Dumbledoren Feenixin killan jäsenten sekä Voldemortin kannattajien Kuolonsyöjien välillä. Feenixin killan toimissa on aktiivinen edellisen lukuvuoden arkussa ollut Alastor Vauhkomieli, lisäksi ovat koulusta Dumbledore veljineen, professorit McGarmiwa ja Kalkaros, Hagrid, lisäksi Kingsley Kahlesalpa, Remus Lupin, Nymfadora Tonks, ja Weasleyn perhe lukuunottamatta Percy Weasleytä, joka on riidoissa perheensä kanssa ja ministeriön tekotärkeä virkamies. Tylypahkassa on edessä viides vuosi, jolloin suoritetaan V.I.P -tutkinnot. Lukuvuoden aikana Harry näkee Voldemort-unia ja tarinan loppupuolella käydään raivoisat taistelut Ministeriössä Voldemortin ydinjoukon, ja Harryn ja hänen ystäviensä välillä, johon tulevat mukaan Dumbledore ja hänen lähipiiri. Voldemort haluaa jotakin ministeriöstä. Sirius Mustan hullu sisar Bellatrix Lestrange on karannut muiden kuolonsyöjien kanssa Azkabanista, ja ministeriön kamppailussa Bellatrix tappaa Siriuksen. Voldemort sen sijaan ei saa Harrya hengiltä.

Kirjassa käsitellään ihastumiskuvioita ja viatonta seurustelua, joka teininoidilla ja -velhoilla aiheuttaa tunnekuohuja. Ginnyn seurustelukuviot ärsyttävät Ronia, kuten myös Hermionen kirjoittelut Viktor Krumille. Harry yrittää kömpelösti seurustella Cho Changin kanssa, mutta Cedrik Diggoryn kuolema varjostaa suhdetta, ja seurustelu katkeaa. Velhomaailman taivaanrannan tummuessa Neville alkaa keskittyä puolustautumaan pimeyden voimia vastaan. Ginnystä tulee Rohkelikkojen etsijä Harryn pelikiellon vuoksi. Ronin ja Ginnyn pelatessa Rohkelikko voittaa tupamestaruuden. Ginny ja Neville muutenkin murtautuu estradille, he tulevat myös loppukahinoihin taikasauvat tanassa.


6. Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Kuudes osa Puoliverinen prinssi alkaa, kun erotettu taikaministeri Cornelius Toffee ruikuttaa jästien pääministerille, että homma on livennyt hanskasta. Voldemort on palannut, ja se myönnetään. Tylypahkan koulun lukuvuosi alkaa ja Dumbledore rekrytoi eläkkeeltä turhamaisen Horatius Kuhnusarvion taikajuomien professoriksi. Harryn inhoama Severus Kalkaros saa pimeyden voimilta suojautumisen professuurin.

Tylypahkan rehtorin Albus Dumbledoren toinen käsi on mustunut, ja hän on kuolemassa. Dumbledoren aikomus on mahdollistaa pimeyden ruhtinas Lordi Voldemortin kukistaminen, mutta se ei onnistu ennen kuin Tom Valedron eli Voldemortin tekemät hirnyrkit on tuhottu, sen jälkeen tosin pitää kukistaa vielä itse velho. Hirnyrkit ovat "sielun palasia", joita Voldemort on sijoittanut hänelle merkityksellisiin tavaroihin ja paikkoihin. Pimeyden ruhtinaan käärmeessä Naginissa on varmasti yksi hirnyrkki, ja toisessa osassa tuhoutunut päiväkirja oli yksi hirnyrkki. Ongelma on siinä, että mihin muihin esineisiin hirnyrkit ovat sijoitettu, missä esineet ovat ja miten ne tuhotaan. Dumbledore kertoo Potterille (ja lukijalle) Tom Lomen Valedron varttumisesta. Tom on Salazar Luihusen jälkeläinen, mutta lopulta suku, vaikka on "puhdasverinen," on serkkuavioliittojen syystä näivettynyt. Voldemortin äiti on surkki (tai kehno noita) Merope Kolkko ja isä on lemmenjuomalla huumattu jästi Tom Valedro. Merope kuolee synnytyksen jälkeen, ja Tom viettää lapsuutensa ja nuoruuden kesänsä orpokodissa, josta Dumbledore noutaa hänet Tylypahkaan. Tylypahka on Voldemortille tärkeä, ja yksi hirnyrkki on piilotettu sinne. Pimeyden ruhtinaan lapsuutta ja nuoruutta, kouluaikoja, ensimmäisiä murhia Harry Potter katsoo yhdessä Albus Dumbledoren kanssa ajatusseulassa. 

Puoliverinen Prinssi viittaa kuitenkin Luihusten tuvan johtajaan Severus Kalkarokseen, joka ei pidä Harry Potterista henkilökohtaisista syistä. Tässäkin osassa on kitkaa. Harry saa Kuhnusarviolta kirjan, jossa on oivia lisäyksiä liemien tekoon, mutta myös taikoja. Kirjassa lukee, että sen omistaa Puoliverinen prinssi. Kaikesta kaunasta huolimatta Kalkaros ja Potter ovat kuitenkin samalla puolella Albus Dumbledoren vedellessä naruista.

7. Harry Potter ja kuoleman varjelukset
Kuoleman varjelukset on seitsenosaisen Harry Potter -sarjan päättöosa. Harry täyttää 17 vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi ja Petunia-tädin "antama" suoja häviää. Edellisen osan Puoliverisen prinssin lopussa Kalkaros on tappanut Dumbledoren, ja Kalkaros spekuloi Voldemortille Harryn siirtämistä. Feenixin kilta ei taas pysty tappamaan Voldemortia ellei kaikkia hirnyrkkejä ensin tuhota. Hermione organisoi Ronin, itsensä ja Harryn paon. Heidän täytyy pysyä hengissä löytää ja tuhota hirnyrkit ja kukistaa Voldemort, eli urakka, joka on täysin mahdoton. Lontoossa he törmäävät Kuolonsyöjiin, he piiloutuvat Kalmanhanaukiolle.

Juoni on monipolvinen ja moniuloitteinen, ja jätän sen jokaisen itse luettavaksi.

Harry paneutuu Albus Dumbledoren elämään. Dumbledore on asunut Godrickin notkossa, paikassa, jossa myös Harryn vanhemmat asuvat. Harry ja Hermione käyvät siellä, mutta joutuvat Naginin yllättämäksi. Päättöosassa selviää myös Kalkaroksen tarina, sekään ei ole onnellinen, mutta Kalkaroksella on suuri rooli Pimeyden ruhtinaan voittamisessa. Kalkaros on tuntenut Harryn äidin lapsuudesta asti, ja kaipaa tätä, vaikka Lily Evans kuoli vain 21-vuotiaana 31.10.1981. Kalkaros antaa Harrylle muistoja, jonka perusteella lukija saa selville koko tarinan. Kalkaroksen suojelius on Naarashirvi, häntä on pitänyt Dumbledoren puolella ihastus ja rakkaus Lily Evansiin.

Kuoleman varjelukset -kirja kertoo velhomaailman sisällissodasta, ystävyydestä, erilaisuuden sietämisestä, itsensä uhraamisesta ja luottamuksesta. Kirja on myös hyvin yllätyksekäs. Albus Dumbledoren elämä on ollut lapsuudessa traaginen. Taistelussaan Voldemortia vastaan Dumbledore on hajauttanut tietonsa, ja ollut hyvin salamyhkäinen. Harry, Hermionen ja Ron saavat ponnistella yksin eteenpäin hirnyrkki kerrallaan. Siriuksen veljen omistaman kotitontun Oljon kertomuksesta Harry päättelee, että hirnyrkki medaljongissa on vielä tuhoamatta. He saavat medaljongin uskaliaasti ministeriöstä, ja lopulta Ron, joka on jo kerran jättänyt Harryn ja Hermionen, tuhoaa sen Rohkelikon miekalla. Puuskupuhin kupin Hermione onnistuu saamaan Bellatrixin holvista Irvetasta, mistä "varkaat" lähtevät livohkaan lohikäärmeellä. Hermione tuhoaa hirnyrkin basiliskin myrkyllä. Pimeyden ruhtinas lopulta tajuaa, että hänen salaisuutensa on paljastettu, ja hirnyrkkejä tuhotaan. Harryn on pakko palata Tylypahkaan, sillä hän tajuaa, että siellä on yksi hirnyrkeistä, joka pitää tuhota.

Voldemortin vallankaappauksessa koko taikamaailman valta on kaapattu. Taikaministerinä Pius Sakia toimii komennuskirouksen alaisena. Tylypahkan koulu on alistettu ministeriölle. Voldemort on kuliseissa, sillä ennustuksen mukaan hänen pitää tappaa Harry Potter, jos haluaa elää.

Ankeuden ja taisteluiden lisäksi kirjassa on paljon tarinoita. Kuoleman varjelukset perustuu tarinaan, jossa kolme veljestä saavat Kuolemalta varjeluksia. Ensimmäinen saa Seljasauvan, jonka valtias saa taikasauvasta tappavaa voimaa. Ikävä vaan, että vanhin veli murhataan nukkuessa, ja sauva saa uuden omistajan. Toinen veljes saa elpymiskiven, joka herättää kuolleista. Toinen veljes kutsuu nuoruuden rakastettunsa, mutta kuollut ei voi kokonaan palata, ja toinen veli tekee itsemurhan. Viisain ja varovaisin veljes saa näkymättömyysviitan, jolla hän onnistui piiloutumaan ennenaikaiselta kuolemalta. Tarinassa Voldemort ei tunne tarinaa kokonaisuudessaan, ja haluaa olla Seljasauvan valtias, hän hakee sauvan Dumbledoren haudasta, mutta sauva ei toimi halutusti. Harryn sauva taas katkeaa puuosiltaan, mutta Harry riistää Draco Malfoyn sauvan, voittamalla tämän. Harryn näkymättömyysviitta on aito, sitä ei pysty taikomaan "esille" eikä pois.

Voldemort haluaa tuhota taikamaailmasta kuraveriset ja sekaveriset, vaikka hänen oma murhaamansa isä oli jästi. Voldemort ei myöskään luota kehenkään. Harry osoittaa kypsymisen merkkejä. Hän toimittaa vapauttamansa kotitonttu Dobbyn avulla sivullisia turvaan Malfoyn kartanolta. Harry suree Dobbyn kuolemaa, kaivaa haudan, ja osoittaa monessa kohtaa suurta uhrautuvaisuutta. Kohtelemalla Oljoa kunnioittavasti he saavat selville medaljongin tarinan. Harry uhrautuu myös myöhemmin ...

Harry Potter ja Kuoleman varjelukset on minusta kuitenkin hyvä päättöosa, ja juonipaljastus, tarina päättyy hyvin, eli 19 vuotta tapahtumien jälkeen Harry ja Ginny ovat saattamassa nuorempaa poikaansa Albusta Tylypahkan pikajunaan, ja ovat siellä Ron ja Hermione jälkikasvunsa kanssa, kuten myös Draco Malfoikin Scorpius-poikansa kanssa. Tylypahkassa Neville Longbottom on yrttitiedon opettaja, ja Ronilla on jästien ajokortti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti