sunnuntai 20. huhtikuuta 2025

P. D. James: Totuus ja toiveet

 


P. D. James: Totuus ja toiveet, alkuteos Devices and Desires 1989, suomentanut Seppo Loponen. Suuri Suomalainen Kirjakerho 1990, sivumäärä 416. Komisario Dalgliesh sarja #8.

Englantilaisen P. D. Jamesin dekkarin Totuus ja toiveet alussa kuvataan 15-vuotiaan nuorisokerhon diskosta lähtevän ja linja-autosta myöhästyvän Valerie Mitchell viimeisiä hetkiä, hänet kuristaa Viheltäjä. Norfolkissa on sarjamurhaaja vapaana, julkisuudessa hänet on ristitty Viheltäjäksi. Valerie oli Norfolkissa toimivan Viheltäjän neljäs uhri. 

P. D. Jamesin dekkareiden päähenkilö Scotland Yardin rikostarkastaja Alan Dalgliesh matkustaa Norfolkiin, sillä hänen naimaton tätinsä Jane Dalgiesh on kuollut. Jane muutti paikkakunnalle ostaessaan Larksokerin Myllyn, joka oli tehty asunnoksi.  Alanin runokirjakin on julkaistu, kustantajalle hän lupasi viedä kokkikirjan korrehtuurin (korjausvedoksen) paikkakunnalla asuvalle Alice Mairille, jonka veli Alex Mair on läheisen Larksokerin ydinvoimalan johtaja.

P. D. Jamesin dekkarit ovat paljon enemmän, kuin rikosten tutkintaa ja ratkaisua eikä Dalglieshin panos ole kovinkaan ratkaisuissa kovinkaan suuri, mutta dekkarissa Dalgiesh joutuu keskelle paikkakunnan ihmissuhteiden verkkoa. Paikkakunnan suurin työnantaja on Larksokerin ydinvoimala, jota myös vastutetaan. Lisäksi kaksi ydinvoimalan työntekijää murhataan. Dalgliesh selvittää lopulta maanisen murhaajan.

P. D. Jamesin Totuus ja toiveet, on peribrittiläinen dekkari, josssa on paljon laadukasta luettavaa.

*****

Syvällisempi katsaus, käsittelen hieman juonta mutten anna juonipaljastuksia, siitä kuka murhaa ja miksi.

Tämä dekkari voisi olla romaani ja olisi siinä lajissa myös hyvä. Alan Dalgliesh suuntaa Norfolkiin. Norfolk on kreivikunta Pohjanmeren rannalla, jossa asuu 900 000 asukasta, suurimmassa kaupungissa Norwichissa asuu 140 000 ihmistä. Alanin täti Jane Dalgliesh on kuollut ja jättänyt omaisuutensa Alanille. Jane on asunut Larksokerin myllyssä, mikä on muutettu  asunnoksi. Hän on jatkanut lintujen tarkkailua. Alanin Jaguarilla matka Lontoosta taittuu nopeasti, nykyään maantietä pitkin matka on 180 km, ja junalla 160 km.

Alex Mair on ydinvoimalan johtaja, hän on eronnut ensimmäisestä vaimostaan, avioliitosta Alexilla on (muualla asuva) poika. Hänellä on suhde voimakastahtoiseen voimalan hallintopäällikköön Hilary Robertsiin. Kiima on katoamassa ja Alex solmii suhteen Amyyn. Amy on putkahtanut yllättäen paikkakunnalle pienen lapsensa kanssa ja asuu ydinvoimaa vastustavan väitöskirjatutkijan  Neil Pascoen luona asuntovaunussa. Neil Pascoe ei tunne vetoa Amyyn, mutta antaa nuoren äidin ja lapsen asua asuntovaunussaan. Amy lupsuttelee Alexin kanssa rannalla. Pascoe toimittaa lehteä, jolla kampanjoi ydinvoimalaitosta vastaan. Hilary Roberts on haastanut Pascoen oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Oikeastaan kaikki dekkarin henkilöt ovat rikki, ja yrittävät selvitä vaikeuksistaan, kuka isommista kuka pienemmistä. Alan Dalgliesh viihtyy Meg Dennisonin seurassa. Meg on ollut opettajana, mutta riitautunut "woke-koulunsa" kanssa, kun hänen aviomiehensä hukkui pelastaessaan uimataidotonta oppilasta. Alex Mairin sisar Alice kärsii veljensä tavoin syvistä lapsuuden traumoista. 

Köyhässä Ryan Blaneyn perheessä on kolme lasta, joista vanhin on teini-ikäinen Therese, ja nuoremmat pojat Anthony ja Caesar. Perheen äiti on menehtynyt syöpään. Isä maalaa maisematauluja ja voimakkaan teoksen Hilary Robertsista, hän vihaa naista, joka yrittää häätää heitä asunnostaan. 

Alan Dalgliesh toteuttaa tätinsä viimeisen tahdon ja sirottelee Norwichissa tätinsä tuhkat. Kun Alan palaa Norfolkiin, hän löytää Robertsin murhattuna. Viheltäjä?  Paikallispoliisi Terry Rickards  apunaan Oliphant yrittää ottaa murhaajia kiinni, Rickards on lähettänyt raskaana olevan vaimonsa tämän vanhempien luo turvaan Viheltäjältä. Adam Dalgliesh peilaa vauvan syntymistä omaan kokemukseensa, missä hänen vaimonsa vauvoineen menehtyivät.

Murha tapahtuu tai ruumis löytyy sivulla 154 (/416), eli sitä ennen on jauhettu asioita noin 150 sivua ja jauhetaan vielä 262 sivua. Aivan lopussa taio'taan ratkaisu. Pidän kuitenkin kirjaa laadukkaana erilaisena dekkarina, jossa pyöritetään  ihmissuhteita myllyssä ja lopussa lingotaan kuivaksi. Poliisi tutkii myös voimalan henkilöstön suhteita ja paikallisten motiiveja ja alibeja. Murha oli lavastettu Viheltäjän teoksi, mutta Vilheltäjä oli tehnyt juuri aiemmin itsemurhan.

Teos on julkaistu vuonna 1989, eli Tsernobylin ydinvoimaonnettomuus on tuore (tapahtui vapun alla 1986). Tässä pohditaan ydinvoimalaitoksen haittoja. Kasvihuoneilmiön voimistumisesta puhutaan, mutta enemmän kiinnitetään huomiota kokonaisenergian kulutukseen, kuin tuettaisiin ydinvoimaloiden lisärakentamista, jota laitos suunnittelee. Ydinvoimaa pidetään ongelmallisena.

Hauska yksityiskohta on paikallista kapakkaa pyörittävä mukava pariskunta George ja Doris Jago. Hyväntuulinen tasapainoinen pari. Englantilaisella tulee ehkä Jagosta (tai Iagosta) mieleen Othellon manipulaattori,  

Devices and Desires -nimi tulee vanhasta rukouskirjasta The Order of Morning Prayer (1662): " We have followed too much the devices and desires of our own hearts"*, 

Mainostelevision tammikuussa 2025 näyttämässä tv-toteutuksessa asetelmaa on muutettu. Tapetut tytöt ovat ydinvoimalaitoksella töissä. Jane-tätiä ei ole ja tarinassa on muutamia juonenkäänteitä, joita kirjassa ei ole.

*****

Phyllis Dorothy  James  (1920-2014) kirjoitti 14  Adam Dalgliesh -dekkaria ja tämä on niistä yhdeksäs. P. D. James on halunnut juonen lisäksi kuvata ihmisiä, ihmissuhteita ja ajan ongelmiakin.

*A general Confession to be said of the whole Congregation after the Minister, all kneeling.

ALMIGHTY and most merciful Father, We have erred, and strayed from thy ways like lost sheep, We have followed too much the devices and desires of our own hearts, We have offended against thy holy laws, We have left undone those things which we ought to have done, And we have done those things which we ought not to have done, And there is no health in us: But thou, O Lord, have mercy upon us miserable offenders; Spare thou them, O God, which confess their faults, Restore thou them that are penitent, According to thy promises declared unto mankind in Christ Jesu our Lord: And grant, O most merciful Father, for his sake, That we may hereafter live a godly, righteous, and sober life, To the glory of thy holy Name. Amen.

Adam Dalgliesh: pitkien dekkarien sarja
Sally-rukka, kultatukka, 1980, alkuteos Cover Her Face, 1962.
Murhaajan mieli, 2011, alkuteos A Mind to Murder, 1963.

Rikoskirjailijan kuolema, 1980 , alkuteos Unnatural Causes, 1967.
Valepotilas, 2013, alkuteos Shroud for a Nightingale, 1971.
Dalgliesh ja kuolema, 1986, alkuteos The Black Tower, 1975.
Todistajan kuolema, 2010, alkuteos Death of an Expert Witness, 1977.
Kuoleman maku, 1989, alkuteos A Taste for Death, 1986.
Totuus ja toiveet, 1990, alkuteos Devices and Desires, 1989.
Pahuuden palkka, 1995, alkuteos Original Sin, 1994.
Oikeus on sokea, 1998, alkuteos A Certain Justice, 1997.
Usko ja epäilys, 2001, alkuteos Death in Holy Orders, 2001.
Murhahuone, 2004, alkuteos The Murder Room, 2003.
Majakka, 2006, alkuteos The Lighthouse, 2005.
Yksityispotilas, 2009, alkuteos The Private Patient, 2008.

2 kommenttia:

  1. Niin paljon kuin tästä Adam Dalglieshin hahmosta pidänkin, en jostain syystä ole saanut kirjoja luettua, paitsi lyhyen uudemmat jouluisen tarinakokoelman. Sarjamurhaajatarinat eivät ole aivan ensimmäisenä vetämässä puoleensa. Täytyisi kuitenkin joskus kokeilla, ja tarkastella tv-sarjan eroja kirjojen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä dekkarissa eräät henkilösuhteet olivat kiinnostavampia kuin kuolemantapaukset.
      Pidän itsekin tv-toteutuksista, moni dekkari oli yli 500 sivua. Minusta dekkari on parhaimmillaan noin 200-300 sivuisena.

      Poista