keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Daniel Defoe: Moll Flanders

 





Daniel Defoe: Moll Flanders, alkuteos julkaisu 1722, suomentanut Kristiina Kivivuori, Tammi 1957, sivumäärä 273.

Daniel Defoen romaani Moll Flanders  kertoo englantilaisen naisen  asemasta, oikeuslaitoksesta ja siirtomaiden asuttamisesta 1600-luvulla. 

Päähenkilö Moll Flanders syntyy varkaan lapsena Newgaten vankilassa, äiti on määrä teloittaa, ja tyttö annetaan pois. Tyttö varttuu vanhan rouvan hoivissa, naisen kuoltua lapsi menee lapsiperheeseen palvelijaksi. Moll Flanders on varkaitten myöhemmin antama nimi, päähenkilö ei kerro oikeaa nimeään, mutta perheessä häntä kutsutaan Bettyksi. Palveluaika menee hyvin, mutta lasten vartuttua, ensin isoveli lähenee Mollin kanssa, ja toiminta muuttuu intiimiksi. Pian perheen nuorempi veli kiinnostuu Bettystä. Vaikka vanhempi veli oli antanut naimalupauksen, niin hän ei sitä lunasta. Pikkuveli nai Mollin, mutta isoveli edelleen nai Mollia. Avioliittoon syntyy kaksi lasta, jotka aviomiehen kuoltua jää perheen hoiviin. 

Tämän jälkeen Moll etsii edullista avioliittoa, ja koittaa turvata toimeentulonsa. Seuraavaksi hän menee naimisiin keinottelijan kanssa, joka hassaa kaikki rahat, ja lähtee käpälämäkeen. Myös Moll joutuu ottamaan ritolat ja vaihtamaan nimeään, sillä mieheltä jäi paljon velkoja.

Seuraavaa aviomiestään Moll "valmistelee" kauan, sillä Moll ei halua paljastaa heikkoa rahatilannettaan. Mies on kunnollinen ja vie Mollin Amerikkaan Virginiaan, jossa on myös pojan äiti, joka kertoo elämänvaiheistaan. Moll tajuaa, että nainen on hänen äitinsä. Avioliitto on siten pilalla ja Moll on  synnyttänyt rutsassa kaksi lasta, Moll lähtee Englantiin (perheen suosutumuksella). 

Miesten etsintä ja entinen touhu jatkuu Bathissa, jossa  miehiä riittää. Moll saa yhden lapsen lisää. Hän antaa lapsen "hoitoon". Seuraavan miehen kanssa lähdetään "plantaasille" Irlantiin. Sitten palataan Englantiin ja taas Moll on raskaana, eikä pidä sitäkään lastaan. Mies on vaihtunut mutta Mollin suosija, pankkiiri kuolee, ja taas Moll on yksin. 

Mollille on tullut ikää lisää, eikä hän saa enää rikkaita miehiä, ja hän alkaa tehtailla varkauksia ja ryöstöjä, jossa hän on taitava lukuisten valeasujen ansiosta, hän pukeutuu usein mieheksi.

Lopulta Moll jää kiinni, ja joutuu Newgaten vankilaan (kuten äitinsä). Hänet tuomitaan kuolemaan, kun Moll odottaa tuomiota hän tapaa toisen miehensä, joka lähti velkoja pakoon?. He saavat "armahduksen" tai heidät karkoitetaan siirtomaihin eli Amerikan Virginiaan. Moll on 61-vuotias. Uudella mantereella Moll perustaa plantaasin ja näkee velimiehensä ja poikansa, jonka kanssa sopii asiat. 

Seitsemänkymppisenä Moll suuntaa takaisin emämaahan.

Moll Flanders on samoista avio-ja lapsiaineksista rustattu romaani, joka pitkäpiimäisyydessään oli klassikko, jolla siis osallistun Ankin kipparoimaan Klassikkohaasteeseen.


****
Daniel Defoe (1660–1731). Daniel Foe on ottanut alkuperäiseen sukunimeensä etuliitteen DE. Daniel Defoe eli sangen vaiherikkaan elämän, oli velkavankeudessa ja myös vankina Newgatessa. Hän aloitti kirjailijan uransa kuusikymppisenä, mutta julkaisi puolenkymmentä romaania, joista kuuluisin on Robison Crusoe (klik).

14 kommenttia:

  1. Defoella oli todella vauhdikas elämän kirjo.
    Teos ei todellakaan - toisin kuin Robinson Crusoe - ole mikään mukaansatempaava ilopilleri, mutta taitavasti kirjailija kuvaa Mollin lähinnä ojasta allikkoon johtavia ratkaisuja ja pyrkimyksiä sekä aikakauden yhteiskuntaa, elämää ja suoritumiskeinoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan alkuun ojassa, sitten allikoissa ja mutakuopissa, mutta aina noustaan, seehkä tämän tarinan opetus.

      Poista
  2. Vaikuttaa aika erikoiselta elämäntarinalta, mutta ehkä kirjassa on historiallista mielenkiintoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ajatellut tämän lukemista noin kymmenen vuotta,mutta nyt sain toimeksi, osittain siksi että sain kirjan itselleni.

      Poista
  3. Hurja naiskohtalo, eikä ehkä mikään kovin epätavallinenkaan tuona aikana. Mutta mielenkiintoinen tuo tieto, että Defoe aloitti kirjailijanuransa vasta kuusikymppisenä. Tässähän ehtisi vielä tosiaan jonkun klassikonkin vielä kirjoittaa 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Defoe vietti varsin värikkään elämän, mutta julkaisi tosiaan vanhana kirjoja. Olihan tämä aika ankea.

      Poista
  4. Mainiota että lisäsit loppuun Daniel Defoe-tietoutta.

    Muistan hirveän hämärästi Moll Flandersin.
    Ei mikään komedia 🙂
    Robinson Crusoe oli kouluaikana onkin aikaa lempikirjani. 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidän Robinson Crusoesta ja etenkin siitä saari-osiosta.

      Poista
  5. No ohhoh, onpa dramaattinen romaani :D En osannut yhdistää kirjailijaa Robinson Crusoeen, kun luin tätä selostustasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin kirjoittaja oli yllätys, Robinson Crusoe oli tuttu,tämä ei, mutta nyt on. Kiitos haasteesta.

      Poista
  6. vanhan hienon kirjan löysit, lukenut jonku novellin ja lasten kirjan Robinson Crusoe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on tuo Robinson Crusoe tutumpi,eli olen lukenut sen muutamia kertoja. Tämä on ollut äitini kirja.

      Poista
  7. Melkoinen kirja. Ei kyllä kuulostaa yhtään mun mieleiseltä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään pidä näistä romaaneista, mutta on monen mielestä klassikko.

      Poista