torstai 9. maaliskuuta 2023

Reijo Mäki: Pimeyden tango

 


Reijo Mäki: Pimeyden tango Otava 1997. Seven pokkari 2002, sivumäärä 303.

Reijo Mäen Pimeyden tango on yhdeksäs Vares-sarjassa. Kahdeksannessa osassa Enkelit kanssasi Vareksen liikekumppani Mikko Berg oli kuollut, ja murha selvitetään. Firma myytiin ja nyt Vares on ostanut uuden punaisen Ford Focuksen, asunnon ja jatkaa yksityisetsivänä. Jäätyneen enkelin konna Veikko Hopea pääsee lomalle vankilasta ja haaveilee kostosta Jussi Varekselle. Alun varekset olivat "jatkumoa", eli aiempien osien lukemisesta oli "hyötyä". Nyttemmin sarja on muuttunut, eli ei tarvitse olla lukenut edellistä osaa lukeakseen uuden Vares-seikkailun.

Jussi Vares on kuuntelemassa tangolaulaja Koovee Lehtoruusua ja tekee aviomies Erkki Vehmaselle havaintoja rouva Kaarina Vehmasesta. Rouvaa tanssittaa Risto Rautanen, jolla lanteet ja leuat louskuivat.  Jussilla on toinenkin toimeksianto Kaarlo A. Hauser  haluaa myös raportin uskottoman Anna-Liisa aviovaimon kumppaneista.

Teoksen isoin mysteeri on kuitenkin tangokuningas Harri Koivikon selvittämätön murha kuuden vuoden takaa. Vareksen tuttu freelancetoimittaja Jaska Teikari on tehnyt läpimurron koskien Koivikon murhaa, ja soittaa Jussin puhelinvastaajaan. Mitä Teikari tiesi, jää arvoitukseksi, kun Teikari katoaa. Teikari oli puolestaan  nähnyt Arto "Nuokku" Kielon Budapestissä. Nuokku oli tunnontuskissa, ja kuoli, mutta hän oli rahoissaan, sillä oli maksanut velkansa ennen matkaa. Kun Teikari katoaa, tyttöystävä Olga Primalova pestaa Jussin tutkimuksiin.

Kirjassa konna Veikko Hopea rikostelee ja rötöstelee ja saapuu Turkuun ja hän löytää Jussin tiedot puhelinluettelosta. Jussi on tietämätön uhkaavasta vaarasta, Hopea on vielä vankilomalla.

Harry Koivikko kuoli puukotetuna matkustajakoti Satumaassa kuusi vuotta sitten. Murha on jäänyt ratkaisematta, surma-ase löytämättä. Vareksissa päämurha aina selviää, tässä murhamysteeri purkautuu hyvin myöhään, niin kuin yleensäkin Jussi joutuu pinteeseen, mutta  Varekselle käy aina hyvin, vaikka lommoja tulee päähän. Loppu myös selvittää, miksi jatko-osissa ei Vareksella ole punaista Ford Mondeota. 

Reijo Mäen Vares-seikkailu Pimeyden tango on vauhdikas ja humoristinen seikkailu. Kirjassa on monta murhaa ja murhasuunnitelmaa. Motiiveina ovat kosto, mustasukkaisuus, häpeä ja viha, hyvin voimakkaista motiiveja. 

Kirjan miljöö on Turku. Satumaa-matkustajakoti lienee fiktiivinen ja se on Kupittaankadun ja Itäisen Pitkäkadun tienoilla, missä Vares tämän kirjan aikana asui. Juttua tutkinut poliisi Hautavainio asuu vielä metsäisessä Hirvensalossa, jota on nyttemmin rakennettu täyteen metsien kustannuksella. Levy-yhtiön pomo asuu myös Hirvensalon "Airiston puolella", joka minusta tarkoittaa länsirantaa. 

Koovee Lehtoruusu ja iskelmälaulaja Micke Pinola keikkailevat Uittamon paviljongissa. 

Toimiva paikka vieläkin, mutta sisällä on vanha tanssilava (olen rajannut artistin pois, kun ei kuulu kirjaan). 

Tässä ulkoa itse tanssilava

Teoksessa jonkin verran sivutaan musahommia, niiden realistisuuteen en ota kantaa, mutta Koovee Lehtoruusu on etunimen osalta trimmattu. Harry Koivikko on kokonaan, laulajan siviilinimi oli Veijo Tuupponen (on siis fiktiivinen henkilö).

****
Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 31 varesta. Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

4 kommenttia:

 1. Tämä tango on sen verran vauhdikas, että sen tahtiin mieluusti taipuu! Lukiessa lanteet ja leuat loksuvat.

  Tanssiessa sopii pohdiskella niitä mainitsemiasi yleisimpiä murhan ja tihutöiden motiiveja: kosto, mustasukkaisuus, häpeä ja viha, joihin ajan hammas ei ole purrut. Mihins' koira kirpuistaan:)

  VastaaPoista
 2. En ole vielä lukenut yhtäkän Varesta. Varmaan olisi jo aika. Kirjoittamastasi päätellen olisi viisainta aloittaa alusta. 📚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta alkupään dekkarit ovat parempia, luen sarjaa lähinnä Turun muuttuvan miljöön takia. Sarja alkuun paranee, mutta alkaa minusta huonontua. En pidä uusimmista.

   Poista