sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

                                   

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen, WSOY 2019, sivumäärä 261.

Johanna Venho (s. 1971) on kirjoittanut kirjan Urho Kekkosen vaimosta Sylvi Kekkosesta os. Uino (1900 - 1974) tai oikeastaan Sylvistä Kekkosen varjossa. 

Teos alkaa, kun Sylvin hyvä ystävä runoilija Marja-Liisa Vartio (1924 - 1966) kuolee (yllättäen) vain 41-vuotiaana kesäkuussa 1966. Sylvi lähtee yksin Katerman mökille. Teoksen luvut ovat pitkälti Sylvin ajatuksia kesältä 1966, jossa hän puhuu kuolleelle ystävälleen, kun kertaa elämäänsä Urhon varjossa ja kertaus sisältää päiväkirjaotteita. 

Lisäksi Essi Renvall (1911 - 1979) saa puheenvuoroja, kun veistää Sylvistä "patsasta'  mutta työ on liian haastava, kun Sylvi on samalla hauras ja vahva. Kirjan kansi on Satu Kontisen suunnittelema ja muunnelma Åke Hellmanin Sylvi Kekkosen muotokuvasta.

Teos on hyvin herkkä, ja minusta hyvä ja siinä on allaolevatkin huomiot. Itse olen lukenut Urho Kekkosen Vuosisatani sarjan, ja olen ykkösosasta blogannutkin (täällä)

Sylvi Uinon lapsuus loppui, kun isä kuoli, kun Sylvi oli 16-vuotias. Sylvi muutti Helsinkiin vuonna 1918. Hän tutustui Urho Kekkoseen Etsivä keskuspoliisissa. Pari kuherteli, aika oli kortilla Urhon lakitieteen opintojen ja urheiluhommien vuoksi. Hääkellot soivat ja kaksospojat syntyivät 1928. Sylvi ja pojat olivat evakossa talvisodan aikana, kun Urho oli Helsingissä. Urho oli sodan jälkeen useasti pääministerinä ja valitiin niukasti presidentiksi 1956. 

Pääpaino on kuitenkin Sylvin pohdinnoissa suhteestaan Urhoon. Muisteluiden aikana avioliitto oli kosketukseton ja Urholla sivusuhteita. Miten ne Sylviin vaikuttivat?  Sylvi kirjasi ajatuksiaan päiväkirjoihin, ja nuo päiväkirjat ajattelee polttavansa. Sylvi pohtii myös teoksiaan Kiteitä ja Amalia.
Sylvi ja Urho olivat luonteiltaan hyvin erilaisia. Urho oli suorittaja ja "hän oli aina oikeassa" eli jyräsi aina tahtonsa läpi niin kotona kuin poliitiikassakin. Hän piti kansanmiehen maineestaan, kävi hiihtämässä. Urho Kekkonen nousi pääministeriksi, ja oli aktiivinen toimija. Silloin myös poliittiset vastustajat olivat aktiivisia.

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen on  kirja Sylvi Kekkosesta, miten hän koki Urhon presidenttiyden, ja hänen naisensa.

6 kommenttia:

 1. Sylvi Kekkonen on teoksensa ansainnut. Vaikka olikin näköalapaikalla, niin ei hänen roolinsa ensimmäisenä naisena ja etenkään Urho Kekkosen puolisona ongelmaton tai helppo ollut, mutta tyylipuhtaasti hän hoiti roolinsa ja tehtävänsä.
  Hatunnosto tälle hauraalle, vahvalle naiselle!

  VastaaPoista
 2. Hieno kirja. Kekkosen pariskunta vaikuttaa olleen hyvin epäsuhtainen pari.

  VastaaPoista
 3. Viehko kansikuva. Pitänee ottaa uusiksi tämä, joskus nämä päiväkirjamaiset kirjat eivät sytytä sillä tavoin kuin muut elämänkerrat, joissa on totta vain toinen puoli. Sylvi eli ison korston varjossa tyylikkäästi, jota joku piti ehkä hiirimäisenä, mutta minusta siitä kuvastui suuri arvokkuus ja vahvuus naisena ja ihmisenä. Kaikki sympatiani olivat aina Sylvin puolella ja minusta Kekkonen olisi ansainnut ruusukaulimimesta useamman kuin kerran:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Sylvi joutui kyllä kärsimään paljon.
   Kannesta pidin ja kerronta oli kuin kansi.

   Poista