torstai 9. helmikuuta 2023

Cilla & Rolf Börjlind: Polttopiste

 


Cilla & Rolf Börjlind: Polttopiste, alkuteos Kallbrand 2018,  suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom, Kustantamo S&S 2020, sivumäärä 428.

Syyttäjä Malin Brovallin autoon on asennettu autopommi, joka räjähtäessään surmaa koko laskettelemaan lähtevän perheen Täbyssä.

Tämä on viides dekkari, jossa päähenkilöinä ovat Olivia Rönning ja Tom Stilton. Sarja lähti käyntiin dekkarilla NousuvesiOlivia Rönning on valmistunut poliisiksi ja on työskennellyt yhdessä ottoisänsä työkaverin Tom Stiltonin kanssa. Tom Stilton oli poliisi, mutta sittemmin pahasti alkoholisoituneena asui kadulla. Börjlindit ovat käsikirjoittaneet Martin Beck -elokuvia ja varmasti Olivia Rönning ja Tom Stilton dekkareiden yksi esikuva on alkuperäiset Martin Beck -dekkarit, joita kirjoitti avopari Maj Sjövall ja Per Wahlöö. Börjlindin dekkareissa käsitellään rikoksia, ruotsalaista yhteiskuntaa, mutta myös kansainvälistä rikollisuutta, ja viedään eteenpäin Olivia Rönningin ja Tom Stiltonin tarinaa. Rönningin ja Stiltonin lähipiirissä ovat poliisi Mette Olsäter, hänen eläkkeellä oleva psykologi-miehensä Mårten, Stiltonin entinen vasikka Leif "Minkki" Minkqvist, Meten luotto "tutkija" Abbas el Fassi

Aluksi tutkimukset keskittyvät syyttäjä Malin Brovallin saamiin uhkausviesteihin, ja henkilöihin, joita hän oli syyttänyt. Hyvin nopeasti pidätetään ja vangitaan syylliseksi epäilty taiteilija Lukas Bengtsson, jonka veljen syyttäjä saattoi telkien taakse.

Tom Stilton elää Thaimaassa siskopuolensa joogakeskuksessa, ja taistelee omia "demonejaan" vastaan. Hän saa pyörätuolissa olevalta naiselta toimeksiannon etsiä kuvassa oleva mies. Stilton tekee epätoivoisen matkan läpi vaikeuksien kohdaten huumerikollisia ja muuta pohjasakkaa. Hän tapaa etsimänsä miehen Contamanassa entisessä jokilaivassa. Stilton pääsee hädin tuskin pois, ja eräiden juonen käänteiden jälkeen lähtee sinne paikalle hälytetyn Abbasin kanssa.

Juoni on uskomattoman monipolvinen ja jopa epäuskottava, eikä kaikki ole miltä näyttää. Polttopiste dekkarina on kuitenkin tulikuuma koukuttavan jännittävä ja kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Kirjasarjan antia ovat myös juonen rönsyt, jossa maailmaa parannetaan pienin erin. Olivian työpari Lisa on joutunut aikanaan poliisikoulussa raiskatuksi, ja nyt myös raiskaaja saa kohdata tekonsa seuraukset. Tom tapaa matkalla rohyanga-poikia, jotka pyydystävät muurahaiskäpyjä, joiden kysyntä on kirjan mukaan suurta Kiinassa.  Mette jää eläkkeelle, ja matkustaa Thaimaahan, jossa käydään loppuselvittelyitä.

Mette tarkkailee Olivian kehitystä poliisina, ja huomaa hänen olevan hyvä kuulustelemaan.  Tukholman maisemissa ei juurikaan tallata, mutta konnuudet ovat ruotsalaisten tekemiä. 

Cilla ja Rolf Börjlindin dekkari Polttopiste on piinavan jännittävä rikostarina, jonka juonenkäänteet ovat jo miltei liian uskomattomia.

Sarjan avausosan nimi on Nousuvesi, josta olen blogannut näin. Kirjasähkökäyrän Mai on blogannut Polttopisteestä näin, bloggauksesta löytyy linkit myös edeltäviin osiin.

8 kommenttia:

 1. Tämä parivaljakko kirjoittaa runsassisältöistä tekstiä juonenkäänteineen välillä uskottavuuden rajoja hipoen kuten Nousuvesi jo osoitti.
  Mutta tuo alati harvinaistuvien muurahaiskäpyjen pyydystys - vaikka se elävässä elämässä totta onkin - ei kyllä kerää ainuttakaan sympatiapistettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurahaiskäpy on todella uhanalainen, ruotsalainen dekkari ei.

   Poista
 2. Hmm, ei välttämättä epäuskottavuudessaan ole oikein minun juttuni. Usein ärsyynnyn sellaisesta. Valitettavan usein nykydekkareissa on tosi huimia käänteitä ikään kuin uskottavasti kuvatut rikokset eivät riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on niin huimia ettei ne ole lainkaan uskottavia.

   Poista
 3. Mahtava sarja. Tänä vuonna ilmestyy uusi kirja tähän sarjaan. Näissä dekkareissa on hyvät henkilöhahmot. Koukuttava dekkarimatka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, olet seurannut sarjaa innokkaammin kuin minä. Katsoin ensin tv-sarjan avauskauden.

   Poista
 4. Se on hassu juttu että vaikka on kyse fiktiosta, lukija vaatii mielessään kuitenkin tarinalta uskottavuutta. 🙂 Olen tuota monta kertaa miettinyt.

  Polttopiste - vetävä nimi 🌸

  Muurahaiskäpy... en tunne sanaa. Olisiko eläin joka on englanniksi ant eater eli "muurahaisten syöjä". No turha tässä tuumailla. Eikun googlaamaan! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurahaiskäpy on hyvin uhanalainen ja syö muurahaisia ja termiittejä.

   Poista