perjantai 24. helmikuuta 2023

Andrea Camilleri: Yön tuoksu

  


Andrea Camilleri: Yön tuoksu, alkuteos L'Odore della notte 2001, suomentaja Helinä Kangas, WSOY, SaPo 453, sivumäärä 191.

Sisilialainen komisario Salvo Montalbano saa hälytyksen. Salvador Garzullo 80-vuotias maanmittaaja pitää pankkiiriliike Kuningas Midaksen sihteeriä Mariastella Cesentinoa panttivankinaan ja vaatii liirasijoituksiaan takaisin. Sijoituksia kerännyt Emanuele Gargano on kadonnut kuten kerätyt miljardit liirat.  Kiihtynyt ikämies Garzullo saadaan laskemaan aseensa, rauhoittumaan, ja viedään sairaalaan, mutta hän kuolee sydänkohtaukseen.

Montalbano alkaa etsiä Garganoa, tai edes jälkiä hänestä. Mariastella Cesentino, joka on "viisikymmenvuotias, tukevatekoinen ja arkisen näköinen" vanhapiika, ei usko pomostaan mitään pahaa. Montalbanoa kiinnostaa Garganon sijoitusyhtiön Kuningas Midaksen kakkosmiehen Giacomo Pellegrinon olinpaikka. Hän on ostanut lentoliput Saksaan. 

Montalbanon tutkimukset ovat hyvin omintakeisia, mutta johtavat lopulta läpimurtoon.

Andrea Camillerin dekkari Yön tuoksu on hyvin kirjoitettu tiivis dekkari, jonka miljöö Sisilia tuo voimakkaat mausteensa ihmisten käytökseen.

Avaan alla hieman enemmän dekkaria, kirjailijaa, ja Montalbano-sarjaa. 
Salvo Montalbano on Vigatan viisikymppinen poliisipäällikkö. Vigata on kuvitteellinen paikka Sisilian eteläosassa, mutta sen esikuva on Porto Empedocle. Montalbano on poikamies, mutta hänellä on suhde Livian kanssa. Molemmat haluavat syventää suhdetta, mutta heidän välillään on kiihkeitä riitoja. Samoin on Montalbanon alaisen Domenico "Mimi" Augellon kanssa, joka empii astua avioliiton satamaan. Luultavasti sarja on hyvä, ja vie eteenpäin päähenkilön ja hänen lähipiirinsä elämää. Montalbano käy Keski-Sisiliassa katsomassa poikaa Francoisia, joka liittyi aiempaan juttuun. Matkalla tie oli romahtanut, kukaan ei ole korjannut tietä, kun kinastellaan, kuka vastaa tien korjaamisesta ja kenen rahoista se menee. Montalbano joutuu törmäyskurssille pomonsa poliisipäällikkö Bonetti-Alderighin kanssa. Syy on vanhassa jutussa, riita on todella kiihkeä ja liittyy myös Francoisiin. Muutenkin dialogi on suomalaisuudesta poikkeavaa. Kun sihteeri tuo Montalbanolle allekirjoitettavia papereita, komisario toteaa: "lasken kolmeen, ja ellet ole häipynyt, ammun sinut". s. 72. Montalbano ei myöskään allekirjoita papereita.

Montalbano löytää Garganon auton sukeltamalla, mutta ei voi tutkia sitä, kun on toisen poliisipiirin alueella, hän antaa vihjeen kenraali Jaruzelskin nimissä. Rikosten motiivit ovat intohimoihin liittyviä, loppuratkaisu on myös omintakeinen.

Andrea Camilleri (1925 - 2019) syntyi Porto Empedoclessa Sisiliassa ja kirjoitti Salvo Montalbano -sarjaa, ja sitä julkaistiin vuosina 1994- 2020 yhteensä 28 dekkaria, tämä on sarjassa kuudes. Suomennettuja teoksia WSOY on julkaissut seitsemän, joista kuusi SaPo-sarjassa: Veden muoto (SaPo no 421), Terrakottakoira (SaPo no 429), Eväsvoro (SaPo no 432),  Viulun ääni (SaPo no 438), Retki Tindariin (SaPo no 446), Yön tuoksu (SaPo no 453), Törmäyskurssilla (SaPo no 456)  sekä WSOY:n "nimissä" dekkarin Hämähäkin kärsivällisyys. Dekkarisarjan ohella Suomessa on näytetty RAI:n tuottamaa tv-sarjaa.

Salvo Montalbanoa esittää Luca Zingaretti. Kuva  on kaapattu  youtubesta.

TV-sarjassa oli 15 kautta ja 37 jaksoa, ja on näytetty Ylellä, jostain syystä tämä on mennyt minulta täysin ohi.

12 kommenttia:

 1. Camillieri on kirjoittanut oivan sarjan, jota en kylläkään ole lukenut, mutta seurannut televisiosta. Zingaretti on avauksesikin perusteella oiva valinta näyttelijäksi tässä mielenkiintoisessa ja revittelemättömässä sarjassa Sisilian maisemissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun tämä tuntui hyvin oudolta, mutta kun pääsi sisälle, niin oikeastaan ihan näppärä juttu.

   Poista
 2. En ole tiennytkään koko sarjasta. Kiva kun blogeista löytää uutta (ja vanhaakin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tarttui alelaarista, mutta yllätti positiivisesti. En kuitenkaan aio lukea muita suomennettuja.

   Poista
 3. Täytyy tunnustaa että olen katsonut kaikki Montalbanot ainakin kahteen kertaan. Ja DVD-boxilta myös, siinä on melkein kaikki jaksot. Jos jotakuta kiinnostaa, niin Netflixissä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä Montalbano-filmiä katsottavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. TV-sarja on varmasti hyvä. Sapo-sarjassa on julkaistu joitain dekkareita.

   Poista
  2. Joo, mulla on hyllyssä kuusi Montalbano-romaania. Yksi mielenkiintoinen seikka Montalbanon tarinoissa on, että sisilialaisessa yhteisössä vanhemmillakin ihmisillä on merkitys. Ja hyvin usein rikoksen ratkaisemiseen johtaa jonkun ikäihmisen tarkkaavaiset huomiot siitä mitä ympärillä tapahtuu.

   Ehkä tämä johtuu siitä, että - kuten kirjoituksestasikin näkyy - Camilleri aloitti Montalbanojen kirjoittamisen melkein 70:n vuoden ikäisenä.

   Niinpä nämä tarinat ovat monella tavalla inhimillisiä, erilaisia ihmisiä ja eri ikäisiä ihmisiä ymmärtäviä.

   Poista
  3. Kiitos kiinnitin huomiota ikään. Daniel Defoe oli myös aika vanha, kun aloitti kirjallisen uransa.
   Kyllähän tässä oli hyvää, Harkitsen vielä suomennettujen haalimista ja lukemista. Kirjastosta saa varmasti.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Mukavaa,
   Näin Rosa Liksomin puhuvan Turun kirjamessuilla.

   Poista
 5. Väinämöinen New Orleansissa!
  https://yle.fi/a/74-20019020

  VastaaPoista