sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Rudyard Kipling: Valon kadotessa

 


Rudyard Kipling: Valon kadotessa alkuteos The Light That Failed, 1891, suomentanut  Aino Malmberg, Otava 1950, sivumäärä 345.

Vuoden 1907 kirjallisuuden nobelisti britti Rudyard Kipling syntyi Bombayssa, mutta lähetettiin kouluun Englantiin 5-vuotiaana yhdessä pikkusisarensa Alicen eli Trixin kanssa. Sisarukset asuivat Hollowaytten luona seuraavat kuusi vuotta. Kiplingin mukaan olot olivat ankeat ja ankarat. Kiplingin pikkusiskolla olot olivat paremmat, mutta Alice palasi Intiaan jo 1877.  Sisäoppilaitoksesta ei Kiplingille herunut stipendiä Oxfordiin, joten Kipling palasi Intiaan ja toimi lehtimiehenä. Hän kirjoitti runoja ja novelleja. Valon kadotessa oli Kiplingin ensimmäinen romaani. Romaanin Maisien esikuva on Trixin ystävätär Florence, johon Kipling oli ilmeisesti rakastunut (yksipuolisesti?). Romaani alkuosiltaan heijastelee tätä kuviota, mutta sisältää myöhemmin paljon juonenkäänteitä. Teos ei saanut hyviä arvosteluja, eikä se kuulu Kiplingin parhaisiin. Mielenkiintoinen se on. Alla juonesta, jota ei kannata lukea, jos haluaa lukea itse kirjan, ja säilyttää "jännityksen".

Valon kadotessa -romaanin päähenkilö Dick Helder on orpo, jolla on elinkorko, mutta hänet on majoitettu ankean rouva Jennetin luo. Jennetin luo tulee myös Maisie. Maisie on alkuun puhumaton, ja kiintynyt vain vuoheensa Amommaan. Dick ja Maisie kuitenkin ystävystyvät, ja Dick ihastuu Maisieen, mutta Maisie lähetetään Ranskaan. Maisie kannustaa Dickiä taiteilijaksi.

Myöhemmin aikuisena Dick on Sudanissa, jossa riehuu sota Mahdia vastaan. Dick on ystävystynyt reportteri Torpenhowin (Torpy) kanssa. Torpenhow kirjoittaa eräälle syndikaatille (joka myy sotauutisia eri lehdille), ja Dick kuvittaa tarinat. Dickin kuvissa on liikettä ja tunnetta, ne ovat loistavia. Taistelut on raakoja, ja Dick haavoittuu miekan iskusta päähän, mutta pääsee palaamaan Lontooseen. Myöhemmin Dick ja Torpy tapaavat Lontoossa, missä Dick pitää näyttelyä, ja myy hyvin. Dick muuttaa Torpyn asuntoon. Dick maalaa kuin vimmattu ihmisiä kiihkeissä tunnelmissa myös eroottisia tanssijoita, mutta kaikki on vain korviketta. Dick kaipaa vain Maisien rakkautta. Dick tapaa sattumalta Maisien, joka on käynyt Ranskassa taidekoulut, ja unelmoi läpimurrrosta. Maisie ottaa jatkuvasti taidetunteja. Maisie tekee kovin työtä, ja torjuu Dickin lähestymisyritykset. Maisie asuu kimppakämpässä "punatukkaisen impressionistinaisen" kanssa. Dick yrittää auttaa Maisieta, joka on kateellinen Dickille siksi, että Dick on lyönyt läpi. Dick tajuaa, että Maisien maalauksissa ei ole tunnetta, eikä Maisie osaa piirtää. Maisie peittää väreillä puutteellista piirustustekniikkaansa. Maisien vakioaihe on Melankolia, jota hän yrittää tehdä "fantasiapäällä". Maisie ei osaa edes piirtää ihmisen kasvoja. Dick alkaa käydä sunnuntaisin Maisien luona opettamassa häntä, Maisie ei opi edes piirtämään ihmisen leukaa. Kerran Dick pääsee viemään Maisien heidän lapsuutensa maisemiin, mutta Maisie ei suostu Dickin kosiskeluihin. Maisie vie Dickin kaiken ajan, ja Dick laiminlyö omaa maalausuraansa.

Maisie lähtee harjoittelemaan Pariisiin. Torpy tuo Bessie Broke -nimisen naikkosen kämpille (aikeena on ilmeisesti harrastaa seksiä, mitä kirjassa ei suoraan mainita). Dick saa inspiraation, hän alkaa maalata Maisien haaveilemaa aihetta Melonkoliaa, Bessielle maksetaan mallina olosta. Dick maalaa, mutta käy lääkärillä kun silmissä näkyy palloja. Lääkärin ennuste on tyly. Miekanisku on vaurioittanut näköhermoa, Dick menettää näkönsä. Bessie kokee mallina olon näennäistoiminnaksi, ja on turhautunut. Maalaus lopulta valmistuu, ja Dick menettää näkönsä. Bessien pesti päättyy, ja hän saa raivarin, ja  tuhoaa Melankolian tärpätillä ja palettiveitsellä. Torpy ei kerro tästä Dickille, joka läträä viinan kanssa. Lopulta Torpy hakee Maisien Lontooseen, jossa Dick näyttää Melankoliaa. Maisie ottaa tuhotun taulun ja häipyy Pariisiin punatukkaisen naisensa luo. 

Yllä monipolvisen juonen kuvausta. Kiplingin esikoisteos julkaistiin aluksi lyhyenä 13 luvun versiona, jossa oli ilmeisen "onnellinen" loppu. Tämä versio on alkuperäinen ja myöhemmin julkaistu. Tässä luvussa 13 Dick uskottelee Torpylle hänen kihlautuneen Maisien kanssa, ja Torpenhow  lähtee Port Saidiin tekemään sotareportaaseja. Dick tapaa uudestaan Bessien, joka tunnustaa tuhonneensa Melankolian, joka oli Dickin uran huipputeos. Dick myy omaisuutensa ja matkaa Port Saidiin, jossa saa kuulan kalloonsa ja kuolee.

Kiplingin Valon kadotessa on hyvä aikansa peili, joka hieman vääristää, mutta kuvaa silloista maailmankuvaa, arvoja ja kasvatusta. Romaanin tapahtumat Port Saidissa ja sokeutuminen ovat väkisin ympättyjä. Sen sijaan Maisien penseys Dickin rakkautta kohtaan on hyvin kuvattu. Maisie haluaa hyötyä Dickin ohjeista, mutta ei oikeasti halua kehittyä taiteilijana. En aivan ymmärtänyt punatukkaisen naisen roolia. Hän inhoaa Dickiä? Mikä on hänen suhteensa Maisieen? Elättääkö Maisie häntä vai onko punatukkaisella tytöllä "romanttisia tunteita" Maisieta kohtaan? Tämä pitää jokaisen itse päätellä!


***

Rudyard Kipling (1865 - 1936) syntyi Bombayssa, ja kävi koulun Englannissa, toimi lehtimiehenä ja kirjailija Intiassa, ja sittemmin Yhdysvalloissa. Kipling julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa vuonna 1881, lehtimiesvuosien jälkeen hän julkaisi pidempiä teoksia mm. Viidakkokirjat  vuosina 1894 ja 1895, Meren urhoja vuonna 1897 ja  Kim koko maailman ystävän vuonna 1901. Hän on kirjallisuuden nobelisti vuosimallia 1907. Kirjallisuusden nobelisti 1905 eli Henryk Sienkiewitz kirjoitti tuosta sodasta Mahdia vastaan teoksessaan Erämaan halki.

6 kommenttia:

  1. Kivaa että tuodaan esille näitäkin tuntemattomuuteen vajonneita kirjoja (vaikka kirjailija toki on kuuluisa). Kiplingiä en ole koskaan lukenut, ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
  2. Kiplingillä on varsin monimuotinen ja kokemusrikas elämänkaari! Hänen tuotannoustaan ei ole muuta tuntumaa kuin Viidakkokirjan osalta, joten oli mienlenkiintoista lukea tämä postauksesi.
    Jaa-a, mikä oli punatukkaisen Maisien arvoitus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punatukkaiset Maisiet ovat suuria arvoituksia :)

      Poista
  3. Kiplingin Viidakkokirjat ovat tuttuja ja niistä tehdyt elokuvat.

    VastaaPoista