sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Hannu Salama: Se tavallinen tarinaHannu Salama: Se tavallinen tarina, 1961 Otava, Seven 2003, sivumäärä 162.

Se tavallinen tarina on  Hannu Salaman esikoisteos, joka ei ole parhainta mutta ei huonointakaan Salamaa. Tarina kulkee pääosin ilman takaumia eteenpäin, Salamalle tyypillisesti tarina rönsyilee, mutta tavanomaista vähemmän.

Päähenkilö on  Eelin Salminen eli Eeli. Hänen tarinansa on hyvin ankea. "Eeli oli vanhin Jussin ja Johannan lapsista". Jussilla ja Johannalla on kuppa, jonka salaavat toisiltaan, mutta lapsia tulee lisää, ja niitä joutuu Eeli hoitamaan, ja pitämään huushollia. Palkaksi tulee huutoa ja selkäsaunoja. Ennen rippikoulua, on kesällä vieraalla piikomassa ja rippikoulun jälkeen lähtee usko mukanaan Tampereelle puuvillatehtaalle töihin. Eeli on vuokralla Amurissa puutalokorttelissa huoneessa ja yhteiskeittiössä. Alku on hankalaa, mutta kun neljä veljeä Santtu, Väinö, Arvo ja Tauno muuttavat Teiskosta Tampereelle, alkaa elämä olla merkityksellistä. Jopa kotona käydään laivalla, ja tuo käynti osoittautuu Eelille kohtalokkaaksi. Laivan kansimies Suliinin Kalle pyytää laivamatkalla (jota on paljonkin kuvattu)  Eeliä tansseihin. Tansseja Työväentalolla kuvataan paljon ja Eelin veljien ja kyläläisten touhuja, mutta vähemmän Eeliä ja Kallea, jotka eivät Työväentalolla edes tule, vaan Kalle kiksauttaa nopeasti Eeliä laivassa. Eeli on vastahakoinen, mutta luulee menevänsä naimisiin Kallen kanssa. Kalle kääntää vaan selkäänsä on hiljaa, ja hätistää Eelin pois. Kalle vonkaa Maijaa eli Kivelän Yten leskeä, jonka kanssa sitten harjoittakin haureutta. Myös Väinön touhuja kuvataan, kun äiti-Johanna tulee keittiöön "Väinö vetäytyy taaksepäin ja Ilona laski hameensa. Väinö ei kerinnyt piilottaa mitä esillä oli". s.92. Väinökään ei välitä Ilonasta, joka ei kylläkään kärsi tilanteesta.

Eeli palaa Tampereelle, ei saa yhteyttä Kalleen, mutta vimmaisena menee tapaamaan Kallea, joka kysyy: "Oletko sinä hullu vai tiine".s. 112. Alkuun Eeli on tiine, sitten Kalle antaa rahaa ja osoitteen puoskarille, tämän jälkeen Eeli tulee hulluksi ...

Myöhemmin Eeli joutuu mielisairaalaan, mistä hänet passitetaan kunnalliskotiin. Kunnalliskodissa vierailevat Santtu vaimonsa Marjatan kanssa sekä Väinö (ei siis Eelin vanhemmat)

Se tavallinen tarina on ankea. Ajankohtaansa nähden tarina sisältää paljon mainintoja "nee?ereistä", ovat olleet  tuolloin ehkä puheenaiheena. Tarinassa Eeli on uskonnollinen ja jää ilman vanhempiensa ja Kallen tukea. Häntä tukee Anna-täti, joka kuitenkaan ei esiinny kirjassa, mutta hänen kirjeitään Eeli lukee. Ne ovat hyvin uskonnollisia, teema, joka on useimmissa Salaman kirjoissa jossain muodossa.

Santun, Marjatan ja Väinön lähdöstä kunnalliskodista:
"Auto keinahteli koivukujaa myöten kuin suuri lulla, epätasaisesti kuin humalaisen tuutimana".

****
Hannu Salama (4.10.1936 - ) on legendaarinen suomalainen kirjailija. Vaikka Sala on syntynyt Kouvolassa, hän asui lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella. Tunnetuin hänen teoksistaan on Juhannustanssit, joka poiki myös Jumalan pilkkasyytteen ja tuomion, josta UKK presidenttinä hänet armahti, tosin tuomio oli ehdollinen.
Hannu Salama on lehtitietojen mukaan luvannut nähdä kansalaissodan 100-vuotispäivän. Sata vuotta sitten 27.1.1918  syntyi Suomen sisällissota, Vapaussota, Kansalaissota tai Kapina, niin kuin se tässä kirjassa mainitaan: "Simo oli itseopiskelija jonka isä oli kapinan jälkeen ammuttu paskatunkioon". ss. 77-78. Kapina päättyi valkoisten voittoon 15.5.1918. Salama kirjoittaa valkoisista lahtareina, ja punaisista työläisinä, tai niin ne tässäkin kirjassa mainitaan, ja on erikseen työväentalo, ja siellä tanssit, ja suojeluskuntien talo. Onneksi vuosisadassa ollaan eheydytty tästä asetelmasta.
Tämä on muuten poistojen ja muiden jälkeen tuhannes Jokken kirjanurkan postaus, aikaistin tätä bloggausta 15.5.2018:sta ja siirsin tähän, on Sala sen asenteellaan ansainnut.

4 kommenttia:

 1. Aikoinaan tuli tämäkin Salaman kirja luetuksi. Ei kyllä jäänyt mieleen mitenkään elämyksellisenä lukukokemuksena. Olisi kyllä mielenkiintoista tarttua uudelleen Salaman tuotantoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salamalla on oma asemansa ja tyylinsä, joka jakaa mielipiteitä, mutta kirjoittaa hän osaa ja osaa myös ärsyttää, molemmat hyviä ominaisuuksia.

   Poista
 2. minulla pari Salamaa, löysin kait kun Göteborgin Yliopisto tyhjensi hyllyjään...

  VastaaPoista