keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Raamatun aika -kuvakirja


Raamatun aika, kirjoittanut Malcom Day, suomentanut Maija Pellikka, Kirjalito 2001, sivumäärä 78.

Raamatun aika on huolella tehty teos Vanhan Testamentin kertomuksista. Yleensä yhdellä aukeamalla on yhdestä teemasta lyhennelmä, piirroskuvia, ja historiallisia näkökohtia.

Kirjan ymmärtämiseen minusta tarvitaan tietämys Vanhan testamentin alkuperäisteksteistä, mikä kannattaa vanhemmilla olla, jos haluavat lasten kanssa käydä tätä läpi. Toisaalta tämä on vähän isommalle lapselle helppo tapa tutustua Vanhan testamentin tapahtumiin yksinkin koulun antaman tiedon lisäksi. En tiedä, mikä on kirjan kohdeyleisö, luultavasti perheet, jotka ovat kiinnostuneita Vanhasta Testamentista.

Kirjan kuvitus on tosiaan upea. Itse luin Leon Uriksen Exoduksen (bloggaus 14.5), jonka pohjaksi luin uudestaan Vanhan Testamentin Mooseksen viisi kirjaa (mm. Exoduksen). Olen lukenut Vanhaa Testamenttia paljon pidemmällekin, mutta en aivan kaikkia tekstejä, joten tämä oli aika hyvä kertaus. En ole teologi, joten tämä ei ole uskonnollinen eikä historiallinen bloggaus, vaan postaus kirjasta ja sen sisällöstä.

Raamattu alkaa luomiskertomuksesta. Ensimmäiset ihmiset Aadam ja Eeva karkoitettiin Edenistä. Tämä selviää kirjasta, mutta viikunanlehdestä ei ole mainintaa. Kirjassa ei Jumalaa esitetä niin ankarana, kun Jumala minusta Vanhassa Testamentissa on. Tapahtumat etenevät, seuraavaksi on aiheena Kain ja Abel, myöhemmin moraaliton meno, vedenpaisumus ja Nooan arkki. Jotenkin tuntuu, että ihminen ei opi, koska pian rakennetaan Baabelin tornia. Se hajotetaan, ja kielet sekaantuvat.

Sodoma ja Gomorra tuhotaan tulisateella. Abrahamin veljenpoika Loot pääsee pakoon , mutta vaimo katsoo taakse ja muuttuu suolapatsaaksi. Jumala tekee liiton Abrahamin kanssa. Nämä Mooseksen ensimmäisen kirjan tarinat esitetään varsin tarkoin.

Joosefin uni, kaivoon laitto, ja Egyptiin vienti on kuvattu tarkasti. Israelilaisten orjuus alkaa.

Toisessa Mooseksen kirjassa syntyy Mooses, joka laitetaan kaislakoriin. Kirjassa on kuvia kaislasta tehdyistä esineistä.


Minusta Mooses on Vanhan Testamentin keskeisiä henkilöitä, ja keskeistä on matka Egyptistä Kanaanin maahan. Israelilaiset pääsivät lähtemään Egyptistä vasta vitsausten jälkeen, eikä matkan alku ollut mitenkään helppo. Nämä kirjassa on kerrottu, mutta ei itse matkasta, joka sekin oli hyvin vaivalloinen ja pitkä. Mooses sai Jumalalta 10 käskyä, ja hänen ollessaan poissa kansa oli tehnyt kultaisen vasikan. Kuvakirja ei kerro, että asian selvittelyissä kuoli tuhansia ihmisiä. Luvatun maan lähistölle päästään aika joutuisasti, mutta rangaistukseksi epäuskosta erämaassa harhaillaan 40 vuotta, eikä Mooses näe Luvattua maata, vaan Joosuan johdolla Jerikon muurit kaadetaan. (Kuten mainitsin en ole teologi enkä historioitsija vaan tavisbloggari).

Luvatussa maassa kansa unohtaa nöyryyden, ja israelilaiset ovat muiden kansojen ahdistama ja välillä hallitsema. Filistealaisten kanssa on yhteenottoja. Davidin ja Goljatin kohtaaminen, David kohosi kuninkaaksi, mutta Salomon oli vielä merkittävämpi kuningas, ja hänen tuomionsa esitetään kirjassa niin ikään. Davidin aikana Jerusalem vallattiin, ja Salomonin rakennutti temppelin. Tilanteet kuitenkin muuttuivat Jerusalem paloi, osa israelilaisista joutui pakkosiirtolaisiksi, tämä tapahtuma on lyhyesti kuitattu, mutta on ollut jälkikäteen tärkeä: "Pakkosiirtolaisuus merkitsikin juutalaisuuden syntyä. Vasta eksiilissä ja sen jälkeen Israel sitoutui ehdottomaan monoteismiin. Kansa erottui muiden joukosta...Perimätietoa alettiin kirjoittaa muistiin: VT:n kirjat alkoivat saada muotonsa"., Lainaus täältäOuti Lehtipuun tekstistä.

Raamatun aika  päättyy pakkosiirtolaisuuden päättymiseen ja paluuseen Jerusalemiin, joskin lopuksi on vielä psalmeja.

Raamatun aika on ulkoasultaan upea, ja antaa varmasti lapselle käsityksen Vanhan Testamentin kirjoituksista.

2 kommenttia: