lauantai 2. kesäkuuta 2012

Joogaa Jokkelle?

Seurasin muutama vuosi sitten Namaste jooga -ohjelmaa MTV3-Avalta ja harjoittelin perusliikesarjat. Selän liikkuvuus parani, ja takareisien jumi helpotti, urheilin (harrastepohjalta salibandya, lenkkejä ja suunnistusta, koripalloa ...) silloin enemmän (ehkä liikaa) kuin nykyisellään.

Jooga-kirjoja on myynnissä monia kirjakaupoissa.
WSOY:n painama Maya Fiennesin Täyttä elämää joogalla on minusta hyvä kirja, vaikka aluksi vieroksuin sen tyyliä, missä jooga myydään klisheekysymyksin nykyihmiselle, joka on liian kiireinen ja tuntee voivansa huonosti, lisäksi joka luvussa on sitaatteja, eli näitä viisauksia, kuten Winston Churchillin, joka tuskin harrasti aktiivisesti joogaa (en tosin tiedä, hienoa, jos harrasti, hän sentään pelasti Europpan nykyisellään yhtenä muista merkittävistä liittoutuneiden johtajista). Herodotos ei ainakaan ollut joogi, hänenkin viisauksia on siteerattu.

Teoksen vahvuus sen sijaan on loistavat kuvat liikkeistä ja kauniit lähikuvat kukista, jotka ovat cakra-selitysten yhteydessä, ja kirjassa on suhteellisen avartavia käytännön vinkkejä, miten suhtautua eri tilanteisiin, joita jokaisen elämässä pulpahtaa pintaan, kuten muetn suhtautua töissä epämiellyttävään persoonaan. En tiennyt, että reseptiin kuuluu käydä hengittämässä vessassa ennen palaveria :)

Teos etenee johdonmukaisesti ja sisältää 208 sivua. Luultavasti liikkeitäkin pystyy opettelemaan teoksen avulla. Teos on vuodelta 2011.

Joogaa naisille, Karin Björkegerin kirjoittama teos, jonka kohderyhmää en ole. Teoksessa on kuvia ja 143 sivua. Tämäkin kirja alkaa motivoinnilla, kun toisessa esitettiin kysymyksiä, tässä todetaan "Olen käynyt ryhmäterapiassa, parisuhdetrerapiassa, keskusteluterapiassa ja Rosen-terapiassa." Jotenkin pidin toisen kirjan lähtökohdasta enemmän, kun vielä puhutaan suolihuuhteluista.

Teos itsessään lähtee hengityksestä, lukoista, ja sitten siirrytään aurinkotervehdyksiin. Teoksessa on monia minusta vaikeita liikkeitä selitetty, loppuasennon kuva on selvä, mutta liikettä tuskin oppii tekemään oikein ja yhdistämään hengitystä siihen.

Tämän jälkeen joogaa suositellaan naisen erilaisiin ikäkausi- ja kuukausi-haasteisiin. Tätä asiaa en osaa kommentoida. Luultavasti kirja on kuitenkin hyvä. Teos on Kariston vuodelta 2009.

Kuvalliset harrastekirjat ovat kalliita, joten kirjakaupassa kannattaa tutustua, tai lainata ensin kirjastosta. Nämä teokset on ostettu alennusmyynnistä.
***
Joogamaiset liikkeet ovat itseäni auttaneet, mutta vain säännöllisesti suorittettuina. Vierastan ohjattua joogaa, mutta itse opiskellen liikkeet suorittaa varmasti väärin, ja hengitystä ei saa oikein liikkeisiin. Minun tavoite toisaalta ei ole edetä joogassa vaan kehon hyvässä olossa. Molemmissa teoksissa on suurin piirtein samat asennot ja asanat. Kuolleen asennosta toisessa teoksessa todetaan, että se on länsimaiselle ihmiselle haaste. Saman huomasin itsekin joitain vuosia sitten, asento on helppo, mutta siinä olemisessa, rentoutumisessa ja hengittämisessä on omat haasteensa.
***
Rentoutuminen ja irrottautuminen ovat nykyään vaikeita, sekä itsensä että muiden hyväksyminen. Minusta rentoutumiskirjaa ei saisi myydä reseptillä, näin kun rentoudut, saat itsestäsi enemmän irti. Vaikka saisikin, se on minusta hieman tätä ideaa vastaan.

2 kommenttia:

 1. Jokke, joogassa on taikaa! Tosin minä opettelin kaiken itse niinä kuumina vuosina, kun tein uraa, oli vauva ja talon raketnaminen. Ostin pari opusta ja aloitin, sillä stressi meinasi tappaa. Niistä ruokaohjeista noudatin vain muutamaa, mutta tärkein oli oikean hengityksen opettelu, jota käytän vieläkin kävellessäni vain huomatakseni mikä ero on tavallisella pintahengityksellä ja puhdistavalla/virkistävällä/rauhoittavalla joogahengityksellä. Siis jooga on kuin tee, se saman aikaisesti sekä virkistää että rauhoittaa.

  Nyt olen joogakirjani johonkin antanut, mutta muistan perusliikesarjat ja teen niitä aika ajoin ja tarpeeseen. Nyt kyllä tekisi mieli ostaa tuo eka kirja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla kertomuksesti, lainasin kirjastosta joogakirjoja, kun harjoittelin liikkeitä. Minusta tuntuu että ne ovat auttaneet. Myös Namaste joogaa joku kesä Avalta seurasin. Minusta myös kukasta otettu hyvä valokuva on varsin rauhoittava :)

   Poista