tiistai 20. joulukuuta 2011

Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva


Muumit ja suuri tuhotulva, 1939 aloitettu ja loppuunsaatettu 1945.

Muumipeikko ja Muumimamma seikkailevat tässä 54 sivun mittaisessa kuvitetussa lastenkirjassa. Tavoitteena on löytää hattivattien matkaan mennyt mies eli Muumipappa. Käydään ”karkkimaassa” tavataan jo sitä ennen arahko Nipsu, joka otetaan mukaan ja kaunis Tulppaana, joka taas tapaa sen oikean. Tarina rullaa eteenpäin muumimaisena.

Teoksessa on paljon aineksia, mitä on myöhemmissä muumikirjoissa: limonadi, suklaalevy, Muumimammalla on käsilaukku, mutta ei mitään esiliinaa, eikä Papalla silinteriä. Tapahtuu tulva, joka nostaa veden pintaa. Rajuilman syntyä enteillään kuvaamalla mustaa pilviseinää ja tavataan muurahaisleijona, kuten Taikurin hatussa.

Mutta on teoksessa paljon mitä muissa muumikirjoissa ei enää ole, eli palmuja, Marabu-haikara, ja kaktus ja mainitaan auto.

Hattivattien veneisiin tutustutaan, myös emokissa poikasineen tavataan, saadaan pullopostia ja S.O.S - lippu nähdään.

Loppu on onnellinen, löytyy siippa, talo ja helminauha.

Teksti sopii lapsille luettunakin, ja kuvia voi katsella. Muumit ovat vielä pieniä ja laihoja, mutta onneksi siitä kasvoivat ja pullistuivat J

2 kommenttia:

 1. Aika jännä tuo, että kirja on aloitettu toisen maailmansodan alkamisvuonna ja lopetettu sodan loppumisvuonna. Jos ei Boel Westinin Jansson-elämäkertani olisi kaverilla lainassa, menisin heti lukemaan aiheesta lisää.

  Ihana, vähän erilainen muumikirja (kuin myöhemmät).

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista.

  Kirjan esipuheesta bongasin tiedon.

  Jo kansikuvasta näkyy kuvituksen ero myöhempiin muumeihin.

  VastaaPoista