lauantai 19. helmikuuta 2022

Juice puhuu: Kootut muistelmat vol 1

 


Juice puhuu Kootut muistelmat vol 1,  Kaj Lipponen, Harri Tuominen & Waldemar Wallenius Into 2020, sivumäärä 248.

Juice Leskinen (1950 - 2006) oli lauluntekijä, etenkin sanoittaja, ja yksi suomenkielisten rock- ja pop-lyriikoiden edelläkävijöistä. Juice perusti bändin Coitus Int. yhdessä Mikko Alatalon, Harri Rinteen ja  Max Möllerin kanssa. Miehistö vaihtui, kun muut kuin Juice lähtivät omille teilleen. Coitus Int levytti vuonna 1973 LP:n Coitus Int., missä on Heinolassa jyrää -biisi. Juice oli tullut opiskelemaan Kieli-instituuttiin 1969 Juankoskelta, mutta opinnot jäivät kesken. Juice oli tutustunut opiskeluaikana Alataloon ja Rinteeseen. Yllä olevaan viitataan kirjassa, jonka Juice on muistellut työhuoneessaan 1989 - 1990. Tämä ensimmäinen opus kattaa Juicen uran vuoteen 1980 asti, jolloin julkaistiin 15. yö. Kirjan takana on trio Waldemar Wallenius, Harri Tuominen ja Kaj Lipponen, joka on kolmikosta ainoa, joka ei tuntenut Juicea eikä tavannut häntä. Varmasti yksi syy muisteluille oli se, että Juicella oli terveysongelmia 1988 - 1989, ja tällöin huhuttiin jopa Juicen kuolleen.

Juice muutti 1969 Juankoskelta Tampereelle, ja tapasi Mikko Alatalon 1971. Juice ideoi asioita Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa. Juice siis perusti bändin Coitus Int. -yhtyeen, joka oli pystyssä vuoteen 1975 asti. Juice teki vuonna 1974 kaksi hittiä nimeltä Marilyn ja Jyrki Boy. Marilynin idea tuli Norman Mailerin Marilynin elämänkerrasta. Jyrki Boyn idea tuli Suosikin "linjasta", Suosikin päätoimittaja oli Jyrki Hämäläinen. Jyrki Boy -hittiä seurannut LP Per Vers runoilija ei ollut arvostelumenestys. Levyn biisit on pääosin Juicen kynästä, mutta myös Alatalon, Rinteen ja Tuomisen. Levyllä on 14 biisiä, Suihke kainaloon, Sex Machinesta ideoitu Panomies, Per Vers Runoilija, Elämässä pitää olla runkkua, ja Juankoski Here I come, jota biisiä avataan sekä Kuopio tanssii ja soi.  Juice kertoo kappaleista, mutta kaikki eivät aukea minulle, koska minulla ei ole kuin yksi Juicen levy eli Keskitysleitin ruokavalio, sekin  alelaarista ostettu.

Keskitysleirin ruokavalio julkaistiin vuonna 1976, Kappaleiden nimet kuulostavat hirveiltä, Keskitysleiriin, Lady of Pain, Keskitysleirin ruokavalio, Osapäivänatsi, joiden nimet viittaavat tuohon levyn nimeen. Levyllä on hitti Luonas kai olla saan, ja lisäksi kolme kappaletta. Juice arvostelee ihmisen laumakäyttäytymistä, ja sitä, etä elämä jakautuu "rooleihin", eli voidaan päivisin olla keskitysleirissä kuuliainen natsi, ja kotona myös kuuliainen, mutta kiltti fatsi.

Juicen nimi oli alkujaan Pauli Matti Juhani, kolme nimeä, joita ei käytetty, kotona kutsuttiin Jussiksi, kaveri keksi Juicen, jo Juankoskella. Juicen aloittaessa bändin myyminen oli erilaista, Juice tarjosi bändiä ja kaikki oli lastenkengissä. Vuonna 1974 keikkoja tehtiin paljon marraskuussa peräti 36, ja parhaimpana päivänä 3, tuolloin ei keikkailulla saanut elantoaan.

Juicelta on julkaistu myös sinkkuja Marilynin ja Jyrki Boyn lisäksi Einarin polkupyörä, Napoleonin mopo, Erkki twistaa sekä Anne ja Jacques, näitä Juice avaa. Mikään kappale ei ota todellisuudesta suoraan kaikkia aineksia. Syksyn sävel kirjoitettiin Lontoossa, ja taustalla oli ero tyttöystävästä. Haastatteluhetkellä Pilvee pilvee oli ollut tuolloin Juicn soitetuin biisi.

Kirjan muistelut päättyvät Juicen ja Slam-yhtyeen levyyn XV yö (Tauko 3). Avausraita on Rock'n Roll'n Blues'n Jazz ja sitten yksi Juicen tunnetuimmista biiseistä Viidestoista yö. Kakkospuolella on sinkkuna ilmestynyt Ei elämästä selviä hengissä, sinkun b-puoli oli muuten Viidestosta yö.

Juice puhuu -teos on hyvin valaiseva ja perinpohjainen muistelu, joka ei minulle antanut kaikkea, mitä se antaisi sellaiselle henkilölle, jolla on kuunneltuna koko Juicen tuotanto, ja etenkin varhaistuotantoa. Juicen aikana Manserock alkoi nousta, ennen sitä oltiin eletty Helsinkikeskeisyydessä.

Teoksessa on myös Juicen huikeita sanoituksia, ja se on Juicen erityisosaamista. Laitan tähän Viidennentoista yön kaksi ensimmäistä "säkeistöä"

Silmissäni orpo katse lapsen eksyneen
Rakkautesi jäljet vihloo rintaa
Käy pimeys päälle lailla pommikonelaivueen
Ja minä kun en koskaan kysy hintaa.

Viidestoista yö taas saapuu painajaisineen
Ja kaikki, paitsi elämä, on turhaa
Aina oikein uskoa ei jaksa ihmiseen
Kun ihmiskunta tekee itsemurhaa
.

Maailma ei ole tuosta muuttunut, se tekee hidasta itsemurhaa polttamalla fossiilisia polttoaineita ja kalistelemalla aseita.

☆☆☆☆☆

Juicesta tehty filmi antaa hänestä ilkeämmän kuvan. Filmissä on kohtaus, jossa hän vinoilee pahasti keikalla Harri Rinteelle.


Minulla on myös TV2:n Laulava sydän musiikkiohjelman -levy, jossa muut laulavat Juicen biisejä. Levyllä on 29 biisiä. Maarit laulaa  biisit 15. yö sekä Tuuli ja taivas, Ritva Oksanen biisit Syksyn sävel ja Yölento, Samuli Edelmann Pilvee pilvee ja Pyhä toimitus. Kuvasta näkyy biisit ja laulajat, mutta pidän erityisesti Kaija Koon Risainen elämä coverista sekä Juha Lehden Norjalaisesta villapaidasta. Levy on Johanna Kustannus Oy:n vuodelta 2000. 

Helmet lukuhaasteen kohta 18 rastittuu, kun toimittaja on kirjoittanut tämän.

14 kommenttia:

  1. Juice oli innokas lukemaan kirjoja. Osaan ulkoa Juicen lyriikoita. Niitä tuli kuunneltua nuorempana. Elokuvaa en ole katsonut.

    VastaaPoista
  2. En ole mikään Juice-fani, mutta on hänellä muutama ihan hyväkin, siis minun korvaa miellyttävää, kappale, tuo viidestoista yö yksi puhuttelevimmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 15. yötä pidetään yhtenä Juicen parhaista, on hänellä muitakin, kuten Kaksoiselämää, Syksyn sävel, Luonas kai olla saan .... :)

      Poista
  3. Olen aina pitänyt Juicesta, hänen sanavalmiudestaan ja sanoituksistaan. Olen lukenut Antti Heikkisen Juicesta kertovan elämäkerran Risainen elämä. Se oli hyvä, mutta olen lukenut sen näköjään ennen blogiaikaani, kun ei ole postausta kirjasta. Elokuvasta en pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, tuon risaisen elämän voisi joskus lukea.

      Poista
  4. Voi että, Juice:) Kerrassaan mainio ja ainutlaatuinen muusikkomme ja lyyrikkomme sekä Manserokin isä, joka painii ikiomassa sarjassaan.

    Juice on aina ollut yksi suuursuosikkejani, levyt soivat ja jukeboksi raikasi, nyttemmin niiden kuunteluun sisältyy runsaasti nostalgisia tuokiokuvia ja hyviä muistoja.
    Myös hänen runonsa ovat herättäneet vastakaikua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juicella on uskomaton ura, ja sanoituksiia, kuten kepeät Marilyn, Jyrki Boi, Napoleonin mopo, ja se on jautaa, sitten nämä Syksyn sävel, Luonas kai olla saan, Musta autrinko nousee, Kaksoiselämää ... :)

      Poista
  5. Minusta elokuva oli aika vaikuttava, käsittääkseni Juice ei todellisuudessakaan ollut kovin helppo ihminen. Todella hienoja sanoituksia ja biisejä hänellä kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli omapäinen henkilö, mutta kynä oli terävä :)

      Poista
  6. Ensimmäisen ja ainoan kerran näin Juicen keikalla Joensuun urheilutalossa joskus 70-luvun alkupuolella. Juice käveli lavalle maski ja snorkkeli kasvoilla, räpylät jaloissa. Hän aloitti keikan sanoilla: "Tämähän on URHEILUtalo."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon keikkameinikiä. Itse en ole nähnyt Juicea koskaan enkä ollut keikallakaan. Saimaa-ilmiö dokumentit olen katsonut ja tv:stä nähnyt jotain, mutta kyllä keikat koetaan vain paikan päällä.

      Poista
  7. Ihan omanlaisensa lahjakkuus ❤️ Arvostan suuresti. Kekseliäät sanoitukset ja erikoiset aivoitukset tuotannossa.

    VastaaPoista