keskiviikko 3. elokuuta 2011

Kaari Utrio: Uhritulet


Kaari Utrio: Uhritulet, 1993 tämä painos Tammi 2010, sivumäärä 399.

Suhtauduin Kaari Utrioon (s. 1942) suurella ennakkoluulolla, mutta kirja oli paljon parempi, jännittävämpi ja tapahtumia oli enemmän, mitä odotin.

Kirjan alussa on henkilöluettelo. Päähenkilö on Judit Mikhof, joka on Anton Mikhofin Turun pormestarin ja Elianan tytär. Toinen tärkeä henkilö on Sten Balk Turun piispan veli ja Kuusiston piispanlinnan päällikkö. 

Tapahtumat vyöryvät vuosien 1387 ja 1398:n välillä Kuusistossa, Turussa ja Viipurissa ja Gotlannissa.

Odotin itse asiassa kuivaa historiallista tekstiä ja jäykkää etikettiä. Mutta historian tapahtumat olivat varsin eläviä ja naisten kohtalot varsin etovia. Pahiten kilpeensä joutuu ottamaan yksi päähenkilöistä eli Judit Mikhof, jonka äidin pehkuissa peuhataan ja hänenkin, koska Judit naitetaan varsin nuorena ja miehen poika haluaa nuorta neitoa, ja paljon tapahtuu ennen loppua. Hienointa on kirjassa kerronta, toisaalta yksilötasolla, toisaalta yhdistettynä historiaan. Kirjoitus on vaatinut paljon taustatyötä, siitä kunniamaininta Kaarille

Jaoin kirjan teemat seuraaviksi: rutto, rutiini, raha, ritarius, rutsa, ryöstely, raakuus sekä rakkaus ja romantiikka.

Rutto: Kirja alkaa Turussa riehuvasta rutto-epidemiasta. Pormestari Anton Mikhof kuolee alussa itse ruttoon. Judit Mikhof ja Sten Balk hautaavat pormestarin ja hoitavat ruttotautisia.

Rutiini: Turun keskiaikaista miljöötä ja henkilöitä esitellään rutiininomaisesti. Antonilla ja Elianalla on esikoislapsi, jossa yhdistyi kauneus ja hulluus. Nimeksi annettiin Hilde. Judit on täysjärkinen, ja tavallisen näköinen neito. Eliana on toimen nainen, hän miettii tyttäriensä naittoa, mutta naitatti itsensä Hepojoen  herralla Filip Rödellä. Naimakauppa aiheuttaa Elianalle mustelmia ja verenvuotoa. Röden rystyset ovat kovat.
Naimakaupat ovat rutiinia. Judit neljätoistavuotias neito naitetaan viipurilaiselle suurporvarille yli viisikymmenvuotiaalle Gozmar Wiseckelle, jolla on ongelmallinen poika palkkaritari Sander Wisecke. Judit synnyttää pojan, joka kuolee. Sander alkaa himoita Juditia isältään. Keskiajalla kuohuu, ja jatkuvia taisteluja on. Juditin mies kuolee ja Sanderin himo vain kasvaa.

Raha
Elianan kauppatupa tuo Filip Rödelle rahaa. Kauppa luo vaurautta Piispa Bero Balk hoputtaa veljeään Steniä kosimaan leskeytynyttä Juditia. Hän kokee palvelevansa vain veljeä ja kirkkoa. Sten ei suostu, mutta piispa hakee Juditin Sanderin tyköä pois. Sander kuristaa vaimonsa ja hankkiutuu rahakasan eli Juditin perään, mutta kiima on suurempi motiivi.

Ritarius:
Ritarius ei sanan varsinaisessa merkityksessä esiinny. Itämeren alueesta kamppaillaan, ja Sanderkin on ritari. Hän juonittelee esimerkiksi Gotlannin kysymyksessä.

Ryöstely ja raakuus:
Vahvimman laki on voimassa. Tulella poltetaan ja miekalla tapetaan. Sander kaappaa Sten Balkin ja vaatii lunnaita

Rutsa:
Filip Röde naituaan Elianan käyttää tämän vähäjärkistä tytärtä Hildeä hyväkseen, joka saa Juditin raivoihin. Hilde hukkuu karkumatkallaan. Sander Wisecke kaappaa Juditin ja himoitsee isänsä vaimoa.

Rakkaus, rikkaus ja romantiikka:
Judit on Sanderin kynsissä ja on välillä raskaanakin. Monien vaiheiden jälkeen Sten Balk ja Judit Mikhof löytävät aarteen ja hyvän parisuhteen avaimet


Vaikka Uhritulet -kirja yllätti minut tapahtumien paljoudella ja raakuudella, en ole ajatellut enää tutustua Utrion uurastukseen, tyytyväisiä lukijoita on iso liuta muutenkin, pääosa naisia olettaisin.

*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti