sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Rex Stout: Kultaiset hämähäkit

 


Rex Stout: Kultaiset hämähäkit, alkuteos The Golden Spiders, 1953, suomentanut Reijo Kalvas, Jännityksen mestarit 40 Book Studio 1990, sivumäärä 222, Nero Wolfe #16

Tarina alkaa, kun Nero Wolfe on huonolla tuulella, hän olisi halunnut kottaraisten kanssa salviaa, ei sahramia ja rakuunaa, kuten hänen yksityiskokkinsa Fritz Brenner oli laittanut. Kottaraiset pistetään pois, tosin  Archie Goodwin syö pari niistä. Nero Wolfe syö kananmunia ja paahtoleipää. Nero Wolfen luo pyrkii naapurustossa asuva 12-vuotias Pete Drossos. Hän puhdistaa liikennevaloissa autojen tuulilaseja. Hän on puhdistanut Cadillacin ikkunaa, kun  naiskuljettaja, jolla on korvakoruinaan kultaiset hämähäkit, anelee poliisia paikalle. Pete on ottanut ylös rekisterikilven tiedot: Connecticut YY 9432. Wolfe puhuu pojan kanssa etsivän työstä ja elämästä, ja tiedustelee poliisilta autosta.
Seuraavana päivänä ylikonstaapeli Purly Stebbins kertoo, että Cadillac on ajanut pojan yli, hänet on viety sairaalaan, jossa Pete on kuollut. Pete testamenttasi rahansa 4 dollaria 30 senttiä Nero Wolfelle.  Wolfe aloittaa tutkimukset, jotta Peten murhaaja selviää. Tutkimusten aikana tulee kaksi ruumista lisää, mutta konnat saadaan kiinni.
Erilainen Nero Wolfe dekkari, jossa lapsi on yksi uhreista ja etsiväkolmikko Fred Durkin, Saul Panzer, Orrie Cather sekä Archie Goodwin tekevät kaiken kenttätyön.

Pidempi oppimäärä 
Peten antamasta auton rekisterinumerosta ei ole apua, sillä kilvet on varastettu, myös auto on varastettu. Tutkimuksissa selviää, että Matthew Birch pakolaisavussa töissä oleva mies on myös yliajettu. Cadillac löytyy hylättynä. Upporikas leski Laura Fromm kyselee Nero Wolfelta jutusta ja palkkaa hänet. Nainen on pukeutunut kultaisiin hämähäkkikorvakoruihin. Frommilla on miljoonien omaisuus ja hän on pakolaisavun hallituksessa ja on  suuri hyväntekijä. Fromm antaa 10000 dollarin  shekin Wolfelle. Pian Fromm löytyy kuolleena.  Wolfe haluaa ansaita rahat selvittämällä murhat.
Wolfe lähettää etsivät kentälle ja Fred Durkin on peiteroolissa Leopold Heim. Archie hyödyntää Lon Cohenin Gazetten toimittajan tietolähteitä, palkinnoksi Goodwin antaa hänelle juttuja.
Nero Wolfe käy läpi Frommin lähipiirin. Fromm oli pakolaisavussa hyväntekijänä (oikeana hyväntekijänä). Birch oli töissä pakolaisavussa, mutta kuului kiristysrenkaaseen, joka käytti saamiaan arkaluonteisia tietoja hyväkseen laittomasti maahantulleita vastaan.

Erilainen Wolfe, mutta en pitänyt siitä, että tässä oli lapsi uhrina. Kirjan nimi tuli siitä, että hämähäkkikultakorvakoru oli avaintodiste, millä Wolfe pääsi konnan jäljille.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

10 kommenttia:

 1. Lapsiin kohdistuvat julmuudet menevät kyllä ihon alle. Tämä olisi voinut kiinnostaa minuakin nokkelan lapsen takia, mutta en kuitenkaan ole päässyt Wolfen imuun. Lapsiuhrien takia et varmaan pitäisi Higgins Clarkin esikoisteoksestakaan, jonka äskettäin luin. Minua lapsinäkökulmat kiinnostavat, vaikka tietysti luen mieluummin "onnellisia" tarinoita lapsista.

  VastaaPoista
 2. lukenur nyt minun ensimmäisen Rex Stoutin

  VastaaPoista
 3. Antoisa ja seikkaperäinen avaus teoksesta, kiitos!
  Huvittavaa nirsoilua Wolfen taholta, mutta minkäs kulinaristi luonnolleen. Hämähäkkien sanotaan yleensä tuottavan onnea, mutta sietääpä varoa kultaista versiota:)

  Stout ja Wolfe varmasti tässäkin dekkarissa osaavat asiansa, mutta viettomien lasten ja luontokappaleiden hyväksikäytölle ja kaltaoinkohtelulle on kyllä nollatoleranssi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero Wolfe maksaa hyvin mutta vaatii Fritz Brenneriltä paljon. En äkkiä muista että Fritz olisi muulloin "epäonnistunut" täyttämään kulinaristin makunautinnot.

   Poista
 4. Tuleekohan sinulle vieroitusoireita kun viimeinen Nero Wolfe on luettu? 😀 Onneksi maailmasta eivät kirjat lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan näihin jää koukkuun. Onneksi on englanninkielisiä vielä...

   Poista