perjantai 11. syyskuuta 2020

Juhani Aho: Papin tytär


Juhani Aho: Papin tytär, romaani 1885.

Juhani Ahon Papin tytär kertoo Ellin, papin tyttären lapsuus- ja nuoruusvuosista. Romaani jatkuu teoksella Papin rouva (1893).

Papin tytär on kertomus uteliaasta ja rohkeasta tytöstä Ellistä, joka pakotetaan jäämään tytön ja naisen muottiinsa. Lapsena Elli kiipeilee katoilla ja koivun latvassa nähdäkseen maailmaa. Varsinkin äiti, joka näkee Ellissä itsensä, ohjaa Elliä perinteisen kiltin tytön rooliin. Elli on rohkea ja  spontaani, mutta alistuu kerta toisensa jälkeen. Elli on kuitenkin erilainen, kun pappilassa on saman ikäinen Tyra (11 v), Elli soutelee, ja koulua käyvä Tyra puhuu nukelleen. Isä pohtii ja  päättää lähettää Ellin kaupunkiin kouluun. 

Koulussa maalaistytön on vaikea saada ystäviä. Elli ystävystyy kuitenkin luokkatoverinsa Sigridin kanssa, joka on aristokraattiperheestä. 


Elliä ihmetellään, kun hän Puijon näkötornissa hurmioituu. Sigrid kaveeraa kuitenkin kaikesta huolimatta.

Elli luulee, että Sigridin ystävyys on vilpitöntä. Elli ihastuu Sigridin veljeen Arthuriin, joka ihailee Ellin rajua poikamaista kelkkailua. Mäenlaskut huipentuvat illan tanssiaisiin, joissa Elli jää seinäruusuksi, ja Arthur tanssittaa Iidaa. Tanssiaisten jälkeen Elli kuulee koulussa sattumalta, että Sigrid on panetellut Elliä, eikä Arthur välitä Ellistä. 

Elli käy koulunsa loppuun, eikä Elli saa jatkaa lukujaan, ja saapuu kotiin, missä isä on vanhentunut. Kesäksi Pappilaan saapuu kaksi nuorta miestä, silmälasipäinen kuivahko maisteri ja vetreä ja impulsiivisempi ylioppilas Olavi Kalm, joka soutelee Ellin kanssa. Isä kertoo pian Ellille, että maisteri on valmistunut papiksi. Maisteri kosii Elliä, mutta Elli ilmoittaa, että ei rakasta maisteria, eikä aio naida tätä.

Elli lukee äidin vastustuksesta huolimatta Runebergin Hannaa, jossa Pappilan Hanna aiotaan naittaa viisikymppiselle rikkaalle kosijalle. Hannan veli tuo ystävänsä pappilaan, ja Hanna rakastuu tähän, ja saa isältään suostumuksen rakkausavioliittoon (lyhyt tulkinta :) Elli ei toisinna Hannan ratkaisua. Ylioppilas puhuu runoista, ja vapaudesta, mutta häipyy ulkomaille. Elli on ollut rakastunut ylioppilas Kalmiin.

Elämä jatkuu, ja Elli päättää mukautua vanhempiensa tahtoon, ja lupautuu maisterille, pastori Aarniolle.

Juhani Ahon Papin tytär  ankeasta lopustaan huolimatta hyvä romaani, ja aikansa kuvaus, missä rakkaus ei ollut ensisijainen motiivi avioliitolle. 

Juhani Aho jatkaa Ellin tarinaa teoksessa Papin rouva. Viisi vuotta on kulunut häistä, ja Olavi Kalm tulee pappilaan Aarnion vieraaksi. Ellin sisin on horroksessa, mutta Kalm herättää tunteet henkiin ...

Kirjan kansi on oma kyhäelmäni ja kuvaa Ellin näkemiä upeita maisemia, mutta arjen todellisuus runtelee Ellin unelmat torsoiksi, rakkausavioliitto kuihtuu kuin kukka syksyllä. Elli taipuu säätyläisavioliiton järkevyyden kaapuun. Järjestetty avioliitto kahlii Ellin tunteet ja spontaanit halut.
*****
Juhani Aho (ristimänimi Johannes Brofeldt), syntyi Lapinlahdella 11.9.1861 ja kuoli Helsingissä 8.8.1921.  Tasan vuoden päästä  ilmestyy bloggaus Papin rouvasta
Olen blogannut Juhani Aholta teokset Rautatie sekä romaanin Juha.

14 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea postauksesi. Olen lukenut kirjan aikoja, aikoja sitten ja nytpä tapahtumat palautuivat mieleen. Hyvää ajankuvausta. Kauniin kannen olet tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, oli lukemisen arvoinen kirja, ja jatko-osa on vielä parempi. Itsekin pidän kannen tunnelmasta

      Poista
  2. Tämä kirja oli lapsuudenkotini kirjahyllyssä ja luin sen ensimmäisen kerran ala-asteella.
    Kaunis kansikuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa Mai, tunnustan että luin vasta nyt. Juha ja Rautatie oli tuttuja aiemmin.

      Poista
  3. Voi että: hupaisaa kyllä Ahon Rautatie kuului äidinkielen pakollisiin, mutta tämä sattuneista syistä ei, ja elävä on muisto tämän Papin tyttären & Rouvan omasta löytämisestä, kuinka hämmästyin ja oraalla oleva pieni feministi nosti kapinalipun salkoon:)

    Kuvasi ilmentää hyvin niitä upeita maisemia, jotka nuoren neidon sielussa avautuvat, kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rautatie oli kovin mainostettu, ja Juha, mutta itsekin luin nämä vasta nyt. Onhan tuo tyttöjen ja naisten kapalointi väärin. Pieniä ja isoja feministejä tarvitaan.
      Itsekin pidin tuosta kannesta.

      Poista
  4. Pidän molemmista kirjoista, mutta Papin rouva on suosikkini. Luin sen ensimmäisen kerran lapsena ja koin hurjan surumielisiä, romanttisia tunteita.

    Kiva idea tehdä oma kansi.

    Miksi Papin rouva vasta ja juuri tasan vuoden päästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhani Ahon syntymäpäivä oli 11.9.1861, silloin syntymästä 160 v. Laatua kannattaa odottaa.

      Itsekin pidin kannesta enemmän kuin mitä netissä olisi ollut.

      Poista
  5. Hmm, nyt kun luin tämän postauksesi, tuli olo että olen joskus lukenut tämän kirjan. Saattaapa olla, että olen yläasteella tai lukiossa lukenut tämän koulua varten. Juhan ja Rautatien muistan lukeneeni varmasti. Täytyy melkein lainata tämä kirjastosta ja varmistaa onko tuttu vai kuvittelenko omiani.

    Hienon kannen olet kyllä tehnyt! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kirja ja sen jatko-osa Papin tytär löytyy illaisena osoitteesta gutenberg.org

      Poista
  6. Aho piilossa kirjahyllyssäni, pitäisi hakea esille

    VastaaPoista
  7. seinäruusuna en kait Turun Vapaapalokunnan tanssisalissa, joskus 1960-luvulla... luulen et uskalsin hakea niitä poikia, joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Panelhöna on mainio ilmaus. Tämä oli kyllä hyvä ja samoin tuo Papin rouva.

      Poista