perjantai 28. helmikuuta 2020

Cressida Cowell: Treetoppien kaksosten seikkailut
Cressida Cowell: Treetoppien kaksosten seikkailut, Kaksoset menevät piknikille Spinosauruksen kanssa.

Kirjan sai MacDonaldsin lasten aterian mukana, jos ei halunnut muovilelua.

Kirja on mukava lasten lukukirja, jossa on juoni, eli Treetoppien perhe on siirtynyt aikakoneella 95 miljoonaa vuotta ajassa taaksepäin liitukaudelle. Perheeseen kuuluvat professori-isä Pablo ja profesoriäiti Penelope sekä  kaksoset Alfie ja ja Asha että Te ja Tulip.

Molemmat kirjat alkavat samoin:
"Kauan aikaa sitten aurinko paistoi koskemattomaan, ihmeelliseen maailmaan, jossa vulkaaniset suot kuplivayt ja höyrysivät."
Kirjojen juoni on samantyyppinen, mutta eri dinosaurukset kohdataan, ja eri tavalla, kirjat päättyvät rauhoittumiseen ja nukkumaan menoon.

Ensimmäisessä kirjassa Alfie kiipeää puuhun ja Asha ui, ja Ted ja Tulip leikkivät rannalla mutakakuilla ja paperiveneillä. Alfie näkee purjeen ja sitten jättimäisen dinosauruksen, jonka isä tunnistaa Spinosaurukseksi. Lapset tulevat turvaan ja åerhe puolustautuu nostamalla eteensä punaisen piknikpeiton, jota Spinosaurus luulee lajitoverikseen ja lähtee takaisin.

Perhe selviää kiipelistä, ja toteaa tiimityön toimivan ja käy nukkumaan.

Kirjan viimeisellä aukeamalla on "Tositietoa Dinosauruksista".
Spinosaurukset olivat suurimmat lihansyöjädinosaurukset. Selkäpurje sai ne näyttämään isommalta, pää muistutti krokotiilin päätä. Ne saattoivat elää vedessä ja maalla. Pituus oli jopa yli 10 metriä ja paino yli 10 tonnia.

Minusta tämä oli ihan kunnon lastenkirja.

Sarjaa on myös kertomus kaksosten kohtaamista tyrannosauruksista, tällä kertaa dinosaurukset nähdään kanoottiretkellä. Lajit tunnistetaan Gorgosaurukseksi ja Daspletosaurukseksi. Molemmat olivat isoja tyrannosauruslajeja, mutta olivat sopeutuneet elämään samalla seudulla. Daspletosauruksella on erityisen isot hampaat. Gorgosaurus on Albertosauruksen alalaji? Nämä kaikki kuuluvat teropodeihin ja ovat siis lihansyöjiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti