keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Oskari Saari: Aki Hintsa, voittamisen anatomia


Oskari Saari: Aki Hintsa, voittamisen anatomia, WSOY BON 2015, sivumäärä 348.

Oskari Saari on maikkarin pitkäaikainen F1-selostaja (selosti vuosina 2004 - 2016), ja lääkäri Aki Hintsa (1958 - 2016) toimi F1-maailmassa McLaren-tallin lääkärinä, ja kirja alkaakin vuodesta 2013, jolloin Aki Hintsa on päättämässä uraansa F1-varikoilla. Hintsa viimeisenä F1-vuotenaan puudutti kirjan mukaan Kimi Räikkösen selän, mikä oli lääkärin etiikan mukaista, mutta ei herättänyt pelkkää kiitosta, sillä Kimi ajoi tuolloin Lotuksella.

Kirjan paras anti minulle oli Aki Hintsan elämänkerta. Aki Hintsa valmistui Turun lääkiksestä, ja lähti vuonna 1992 lähetystyöhön Etiopiaan. Etiopiassa hän tutustui suurjuoksija Haile Gebreselassieen. Etiopialaisesta elämänmenosta ja levottomuuksista on monia tarinoita. Asiat johtivat toisiin asioihin ja tapaamisiin, ja Hintsa oli Mika Häkkisen opastaja, sitten lääkärinä McLarenilla ja auttoi Kimiä, lisäksi Hintsan asiakkaita olivat F1-maailmasta Sebastian Vettel, mutta myös Nokiasta Marko Ahtisaari. Nämä tarinat ovat mielenkiintoisia, ja jokainen voi ne lukea itse kirjasta. Puhetta on myös Hintsan perheestä, ja siitä mitkä verot ulkomaankomennuksista saa maksaa.

Luultavasti kirjassa Hintsalle on tärkeintä on hänen hyvinvointiohjelmansa ja Menestyksen ympyrä, joka jakaantuu kuuteen osa-alueeseen, menestys ei ole summa vaan tulo, jonka itse ymmärrän niin, että jos joku tekijä on nolla, on tulokin nolla. Ympyrän eri osa-alueita, kuten palautumista, unta ja ravintoa, tarkastellaan. Ympyrän ydin on tieto siitä, kuka on ja mitä haluaa.  On myös tärkeää pohtia, ketkä ovat sinulle tärkeitä ihmisiä.

Oskari Saaren kirja Aki Hintsa, voittamisen anatomia on mielenkiintoinen, se on varsin hajanainen, mutta Hintsan asiakkaiden kirjo ja kohtalot ovat hyvinkin mielenkiintoisia, ja varsinkin F1-fanille se avaa tai ainakin raottaa ovea F1-kuskien arkeen.

Bloggaus on lyhyt, koska en levitä kenenkään yksityisasioita nettiin, kirjassa on kiinnostavia pointteja niin Sebastian Vettelistä, Mika Häkkisestä ja Kimi Räikkösestä. Tätä on Kimi Räikkösen kohdalla hyvä verrata Hotakaisen kirjaan Tuntematon Kimi Räikkönen, sama mies sieltä piirtyy. Heikki Kulta on kirjoittanut Räikkösen urasta teoksen  Iceman

Paula on blogannut tästä näin.

4 kommenttia:

 1. Kannatan periaatettasi olla levittämättä ihmisten yksityisasioita nettiin. 🌹

  Menestyksen ympyrä vaikuttaa pitkälle ajatellulta osa-alueineen. Se pisti miettimään. Pidän myös käsitteestä "voittamisen anatomia".


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita kannustuksesta. Tässä on aika paljon tarinoita, ja siten myös henkilötietoja, vielä hyvinkin aktiivisista kansalaisista. Kaunokirjallisesti ei suurteos, mutta lukemisen arvoinen. Luin senkin takia mielelläni, että sain tämän joululahjaksi :)

   Poista
 2. Minustakin Hintsan elämäntarina oli parasta tässä kirjassa, mutta kyllä tuossa hyvinvointiohjelmassakin li juttuja, jotka saivat minut pohtimaan omia valintoja ja tapoja, esimekiksi unen merkitystä ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaisuutta. Kiitos linkkauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvinvointi tosi kokonaisvaltaista, riittävä uni on tärkeää, jota ainakin minulla tiukka työ hieman verottaa.

   Poista