keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Pertti Jarla: Fingerpori 12Pertti Jarla: Fingerpori 12, Like 2019, sivumäärä 64.

Pertti Jarlan Fingerpori -sarjakuva ilmestyy yli kahdessakymmenessä sanomalehdessä. Tämä albumi on uusin kokoelma, järjestysnumero on 12.

Fingerporin kartta vuodelta 1815 on kirjassa, siellä on toksisia suoalueita eli tässä on vuoden parhaat ja parjatuimmat, kuten esittelytekstissäkin lukee. Sarjakuvissa on paikoin "toksisuutta" joka aiheuttaa oireita tosikoille. Itse en ole tällainen tosikko.

Fingerporit toimivat usein sanaleikkien, tai sanojen merkitysten kautta, mutta myös hyvin arkoja asioita käsitellään, minusta kyllä ihmisyyttä kunnioittaen.

Viattomimmat on tasolla "Huolto pelaa" tarkoittaa, että huoltomies pelaa tietokonepeliä, Myrskyluodon Maija, on poliisin mustamaija luodolla, ja myrskyää merellä. Useat vitsit ovat kaksimielisiä, roisto yllättää turvamiehen housut kintuissa, kun tämä on asioilla WC:ssä, WC:ssä on myös paperiton mies, kun vessapaperi on loppu. Savotta tarkoittaa myös kahta asiaa.

Fingerpori on ansainnut paikkansa suomalaisessa päivittäislehtien sarjakuvissa. Luen Turun Sanomista sarjakuvista vain Fingerporia ja Viiviä ja Wagneria. Molempia yhdistää ennakkoluuloton ja rohkea ote ja kotimaisuus.

4 kommenttia:

 1. Kaksi sarjista ylitse muiden, näppäriä älynväläyksiä ja hauskuuttavuutta hyvän maun rajoissa. Kolmanneksi omalla suosikkilistalla on Jarkko Vehniäisen ja Marjatta Lappalaisen Kamala Luonto, jossa on leppeää huumoria ja piukeita filosofisia luunappeja meille inehmoille, jotka itseään luomakunnan kruunuiksi kutsumme.
  Huumori on vaikea laji, mutta kolmen kärkemme on laadukas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin myös Kamala luonto on hyvä. Luen joskus myös B. Virtasta :)

   Poista
 2. Jokke, nuo kaksi mitä mainitset ja yllä kommenteissa esiin nostetut ovat minustakin hyviä, ajoittain superhyviä, joskus väsähtäneempiä, mutta eihän joka päivä voi syntyä huippua.
  Parhaillaan minulla on jääkaapin oveen kiinnitettynä Viivi ja Wagner, jossa Wagner kysyy viattomasti keitettäisiinkö kahvit tarkoittaen tietty, että Viivi keittää sekä Fingerpori, jossa Heimo Vesa tulee äitinsä kanssa äiti-lapsi -jumppaan.
  Viimeksi nauroin sellaiselle Viivi ja Wagner -stripille, jossa Wagner on anoppilassa, jossa appivanhemmat kehuskelevat yhteen ääneen, miten joka päivä noustaan lomallakin kuudelta, eihän sitä osaa jouten olla, ja Wagner kysyy viattomasti:"Joudutteko käymään terapiassa?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juba Tuomola on saanut Viivistä ja Wagnerista todella paljon irti. Wagner usein löytää asian ytimen.

   Poista