torstai 11. syyskuuta 2014

Ms Mandu: Oblivion High, Laulu


Ms Mandu: Oblivion High, Laulu, Otava 2011, 112 sivua

Tämä on kotimainen mangasarjakuva, mustavalkoiseksi piirretty. En ole mangan asiantuntija, mutta minusta Ms Mandun kuvien takana on Nina von Rudiker ja teksteistä vastaa Johanna Koljonen, lukee nimittäin kirjassa. Tämä manga oli sommiteltu normaalin kirjan tavoin, eikä alkanut "takaa".

Alkusivuilla on tarinaa pohjustettu aiempien osien tapahtumilla ja henkilöillä:
Japanilainen vaihto-oppilas Masato Takahashi eli Nix on paljastunut Näkiksi, Soon Mi on korealais-ruotsalainen koulukiusattu, sitten on Juha, Max, Kon ja Nin sekä luokan pahat pissikset Carro & Sofie,että kilttikset Leila & Paula, Keiki Masato ja Karim.

Sitten on laitettu runo Kalevalasta (tämä lainaus Gutenbergistä):
Sitä itken, impi rukka,kaiken aikani valitan,
kun annoit minun poloisen, oman lapsesi lupasit,
käskit vanhalle varaksi, ikäpuolelle iloksi,
turvaksi tutisevalle, suojaksi sopenkululle.


ja piirroksia missä Aino menee veteen Näkin valtakuntaan, muistaakseni Kalevalassa puhutaan Vellamosta ei Näkistä eikä syy ole Näkissä vaan peruste on Väinämöiselle naitto. Ainon masennuksen kuvaus Kalevalassa on minusta hienoa.

Tämän jälkeen palataan mangan nykyhetkeen, jossa koulussa nokitellaan (ei näkitellä) toisia ja lutkitellaan, pidetään vaalit ja hengataan vapaa-aikana. Bänditouhu on myös käsittelyssä. Kun rannalle mennään lopussa alkaa Nix muistaa Näkkiytensä ja albumi päättyykin tähän.

Hyvin piirretty ja tekstattu, mutta itse en ole kohdeyleisöä ja vain Pokemon-piirros -sarjaa olen katsonut, ilmeiden kuvaus hieman samanlaista, joten en osaa sanoa uppoaako lukijoihin. Odotin ripeämpää juonen kehittelyä, itse asiassa tämä eteni kuin etana ja oli varsin tylsä. Kuten alussa totesin, jos Kalevalasta etsii pohjaa, se on paljon moniuloitteisempi ja  loistavampi. Ehkä kohdeyleisö toisaalta ei ole lukenut Kalevalaa.

Sen sijaan pidin kovastikin albumin lopussa olleista sivun mittaisista sarjakuvista, niitä olisi lukenut enemmänkin.

Suomalaisia nuoria pitää kannustaa. Asenne oli hyvä.
*****
Tämän kirjan (fani:)sivut ovat täällä. Ms Mandu blogi sijaitsee täällä.

Ostin kirjan kesällä alesta 50 sentin hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti