keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Fitz ratkaisee

Fitz ratkaisee oli englantilainen poliisisarja, jonka pääosaa näytteli  Robbie Coltrane, tuttu myös Pierce Brosnanin Bond-filmeistä Zukovskyn osasta, hän näytteli myös Hagridia Harry Pottereissa. Fitz-sarjaa tehtiin vuosina 1993-1995 ja erikoisjaksot vuosina 1996 ja 2006. Sarjan englanninkielinen nimi oli Cracker. Fitz eli Edward Fidzegerald on sarjassa psykologian tohtori. Hän työskentelee yliopistolla, mutta auttaa Manchesterin poliisia ratkaisemaan rikoksia. Poliisiasemaa johtaa David Bilborough, henkilökunnasta näytetään eniten naisrikoskonstaapeli Jane Penhaligionia ja rikoskonstaapeli James Beckia. Heidänkin välillä sattuu ikäviä asioita. Minulla on joitain sarjan DVD:itä, tarinat ovat usean jakson mittaisia. Niissä on itse rikos, yleensä varsin raaka kuvottava murha tai murhia sekä rikollisten ajojahti ja kiinniotto, johon kuuluu tekijän profilointia. Fitzillä on hyvin tarkkoja ja nerokkaita oivalluksia rikollisen persoonasta ja pehmittämisestä. Toisaalta Fitz on erilainen sankari, hän on vahvasti ylipainoinen, ketjupolttaja, alkoholisti ja uhkapeluri, lisäksi hänellä on ruohoa polttava poika sekä hyvästä ja monesta syystä eroa hakeva vaimo. Fitz solmii fyysisenkin suhteen nätin poliisin Jane Penhaligionin kanssa. Fitz tajuaa ihmisen käyttäytymisen motiiveja, analysoi ja ratkoo ongelmia, mutta on täysin kyvytön hoitamaan omia ihmissuhteitaan.
Sarjan käsikirjoitus ja idea ovat loistavia. Päävastuu käsikirjoituksesta oli Jimmy McGovernin harteilla.

Molly Brown: Fitz ratkaisee: Kun taas sua kaipaan, Gummerus, 1996, To Say I Love You suomentanut Heikki  Salojärvi, sivumäärä 269.

Kirja perustuu Cracker-sarjan toiseen tarinaan, joka on Jimmy McGovernin käsikirjoittama ja näytettiin lokakuussa 1993 tarinan kesto oli kolme jaksoa. Kirja oli minusta varsin hyvä, vaikka en juuri tätä jaksoa ole DVD:ltä nähnytkään.
Fitzillä on anorektikkopotilas Sarah terapiaistunnoissa. Sarah haluaa hallita kaikkea syömistäänkin. Hän luulee onnistuvansa hyvin, vaikka on alle neljäkymmentäkiloinen. Fitzin vaimo on jättänyt tämän ja asuu vanhempiensa tykönä. Fitz käy ovella, kun appiukko soittaa poliisit ja Fitz joutuu putkaan.
Toisaalla on katutyttö Tina, joka on rikkaasta mutta ongelmallisesta perheestä. Tina joutuu myymään itseään, jotta voisi maksaa velkansa koronkiskuri Cormackille. Koronkoronkoron korkojen vuoksi Tina on jatkuvassa ja kasvavassa velassa Cormackille. Tina tapaa karaokekilpailuissa Seanin. Sean on ujo ja arka änkyttävä poika, joka vain laulaessaan ja suuttuessaan puhuu sujuvasti. He varastavat bussin ja Sean joutuu samaan putkaan kuin Fitz.
Tina ja Sean ovat yhdessä vaarallinen pari. Seanin vapauduttua he tappavat ensin Cormackin ja sitten kyselemään tulleen poliisin. Alkaa ajojahti.
Fitz tutkimusten ohella käy nimettömissä uhkapelureissa, uhkapelaa, mässäilee, juo ja hengaa Jane Penhaligionin kanssa. Hän yrittää saada myös vaimoaan takaisin, vaimolla puolestaan on suhde omaan terapeuttiinsa, jota terapeuttia Fitz pahoin piikittelee.
Loppuratkaisu on hurja ja liittyy osin myös Tinan perheeseen.

Tällä saanee rastin kesäbingossa kohtaan filmi + kirja.

6 kommenttia:

 1. Jokke, Fitz oli aivan loistava sarja! Lähettäisivät sitä vaikka uusintana näin kylmänä suvena.

  VastaaPoista
 2. Tykkäsin Fitzistä melkein yhtä paljon kuin Morsesta! <3 tähänkin veijariin pitäisi tutustua kirjallisessa muodossa... Kiitos muistutuksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kirjoitettu jakson tarinasta, eli juttu on itse sarja. Luin kirjan kirjabingohaasteen takia, DVD:t olin hankkinut alesta. Minusta itse kirja oli yllättävän hyvä, itse tarinan jaksoja en ole nähnyt.

   Poista
 3. Lempisarjoja. Ihmiset olivat kaikki moniuloitteisia.

  VastaaPoista