maanantai 30. joulukuuta 2013

Peter James: Kuolema katsoo kohti


Peter James: Kuolema katsoo kohti, 2011, Minerva, alkuteos Looking Good Dead 2006 , käännös Leena Mäntylä, sivumäärä 457.

Peter Jamesin modernissa juppidekkarissa Kuolema katsoo kohti on hyvin puistattavia asioita. Brightonissa löydetään silvottu naisen ruumis ilman päätä, joka myöhemmin tunnistetaan Janie Strettoniksi oikeustieteen opiskelijaksi.

Tom Bryce (36 v), jolla on markkinointilahjoja valmistava yritys, löytää junasta CD-levyn. Laittaessaan CD:n tietokoneeseen käynnistyy raaka silvontamurha. Bryce saa tietokoneeseensa viestin, joka ei unohdu. Vaimolle tulee kummia puhelinsoittoja, ja pian koko perhe, johon kuuluvat vielä tyttö ja poika ovat vaarassa tulla murhatuiksi suorassa lähetyksessä.

Sussexin poliisipiirissä rikoskomisario Roy Gracen tutkimusryhmälle tulee tämä karmea murha selvitettäväksi. Roy Gracen oma Sandy-vaimo on kadonnut jäljettömiin yhdeksän vuotta sitten ja muistot palaavat. Gracen murharyhmä saa palapeliin uusia palasia, joita he asettelevat. Janie Stretton on ollut escort-palvelun tyttö. Grace hakee Sandyn kohtalosta tietoja myös meedio-istunnoista, mutta vaimoa ei löydy. Meedioista puhutaan muutenkin ja symboleista. Toisaalta kuvataan, miten onnistuvat Roy Gracen treffit patologi-naisystävänsä kanssa?

Murhaajaryhmittymää johtaa täydellisen vinksahtanut kaveri Carl Venner, joka esitellään jo heti alussa, hänellä on palkkalistoillaan on huippu-atk-ammattilaisia ja väkivallan asiantuntijoita. He ovat tehneet internetiin salaisen paikan, jossa esitetään live-murhia. Vennerillä on ponnari ja hän on tonnari, varsin kliseinen konna siis.

Näistä aineksista on keitetty kasaan hiuksia nostattava trilleri.

***
Kerronta on rutiininomaista ja erittäin ammattitaitoista. On raakoja murhia ja hirvittäviä rikoksia, joita tekevät kansainväliset etsintäkuulutetut konnat. Hakkerointia, paikannusta ja kaikkea muuta kiellettyä ja jännittävää tapahtuu toistuvasti ja koko ajan. Miespoliisi ratkoo rikosvyyhtiä. Poliisi on yksinäinen, ja jonka lakanoissa vierailee hehkeä nainen. Rikoksen uhrit ovat juppimaista keskiluokkaa, juppien muotitietoista steriiliä kotielämää ihannoidaan. Alkuun esitellään Janie Stretton kaikkinen muotivaatteineen. Sama pätee Tom Bryceen, hänen vaimonsa Kellieen ja lapsiin, kaikilla heillä on muodin mukaiset vaatteet, vimpaimet ja lelut ovat viimeisen päälle. Kelliellä on maaninen tuhlausvimma, hän ostelee 3000 punnan grillejä ja muuta krääsää eBay:sta ja Kelliellä on myös paha alkoholiongelma. Toisaalla on nämä kamalat etovat rikokset. Seuraavat päivitykset ovat patologilta ja tarinaa on sivutolkulla. Perheen kokema piina, uhka ja ajojahti ovat minusta liian painostavia, että jaksaisin lukea koko sarjan. En pidä tästä lajityypistä. Toivottavasti teos ei edusta realismia, esimerkiksi, miten hakkerit pääsevät niin nopeasti CD-levyn kadottajan jäljille. Kadottaja oli todistajansuojausohjelmassa ollut entinen rinkiläinen, joka halusi kostaa.

Tämä toisaalta lienee erittäin suosittu formaatti maailmalla eli unohtakaa jokeltava bloggari, joka hänkin luki kirjan varsin nopeaan tahtiin.

Peter James (s. 1948 Brighton) on myynyt ilmeisesti 14 miljoonaa kirjaa, ja julkaissut 25 kirjaa ja niitä on käännetty 36 kielelle. Katsoin, että suomeksi Roy Grace -kirjoja voisi olla jopa yhdeksän ja kaikkien nimessä on sana kuolema.

4 kommenttia:

 1. Minä luen kai, ehkä, kaikki Peter Jamesin dekkarit. Kaikista en ole pitänyt kovin paljoa, mutta tämä sinun lukemasi on minusta yksi suosikeistani. Mitä voikaan tapahtua ihan tavalliselle pariskunnalle pienen sattuman, CD-levyn takia. Tässä on sitä Ian McEwanin inhimilllistä tekijää, jolta kukaan ei meistä ole turvassa.

  James on parhaimmillaan varsin tasokas, mutta jos on liikaa vauhtia, silloin en pidä. Uusin on tulossa keväällä...joskus lumikellojen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta uskottavaa ol8 ja siksi kirja piti ahmia loppuun. Minulle riitti toisyaiseksi tämä yksi :)

   Poista
 2. Peter Jamesin tyyli (tai pitäisi sanoa kaava) on kyllä melko sama ekasta kirjasta lähtien. Itse siis lueskelen juuri kahdeksatta kirjaa (Not Dead Yet), yhdeksäs (eli toistaiseksi uusin) odottelee hyllyssä. Se on vissiin tuo kahdeksas, josta tulee suomennos keväällä.

  Toivoisin, että tämä sarja joskus loppuisi ja Sandyn mysteeri selviäisi (vihjeitä kyllä on): ei tykkää, jos liikaa pitkitetään, mutta Sandyn takia en voi jättää sarjaa kesken :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehoava kaava, ja minuakin kiinnosti Sandyn kohtalo, vaikka vain yhden kirjan olen lukenut.

   Poista