perjantai 18. lokakuuta 2013

Ulf Stark ja Eva Erikson: Kun isä näytti minulle maailmankaikkeudenUlf Stark ja Eva Erikson: Kun isä näytti minulle maailmankaikkeuden, Tammi

Eräänä päivänä isä halusi näyttää minulle, missä on maailmankaikkeus....

Hammaslääkäri isä ottaa pojan mukaan näyttääkseen maailmankaikkeuden, mennään ulos ja isä vie lapsen läpi kaupungin ja ohi kauppojen, joissa lapsi luulee olevan maailmankaikkkeuden. Lapsi aprikoi, onko etana  maailmankaikkeus, tai ohdake.

Minusta se on osa sitä, mutta isä kiirehtii ja tähyää taivaalle ja näyttää tähtikuvioita Lyyran, Joutsenen ja Ison Koiran. Isä palaa takaisin maanpinnalle, astumalla pienen koiran isoon läjään, jota poika sanoo Isoksi Koiraksi.

Isällä loppuu tähän huumoritaju, lapsella ei. Kotiin päästään ja isä hinkkaa kenkiään vaisuna, mutta lapsi on nähnyt jotain kaunista (eli kaupat, luonnon, etanan ja ohdakkeen).

Tämä on varsin taiteellinen teos, jonka sanoma avautuu lapselle ja aikuiselle eri tavalla, minusta tämä on hyvä kirja. Lapsi tajuaa lähiseudun ja luonnon kauneuden ja tarina osoittaa lapsen ymmärtävän asiat monesti syvällisemmin kuin aikuinen, jonka ylimielisyys johtaa monesti rikinkatkuisiin lopputuloksiin.


***
Kirjan sain ostamalla Happy Meal aterian hintaan 3,90.

Vasta kirjoittaessani tätä tajusin, että kansikuvassa ovat päähenkilöt: isä, poika ja koira.

6 kommenttia:

 1. Happy Mealit eivät kuulu minun arkeeni, mutta vaikuttaa sangen mukavalta kylkiäiseltä ja sopii Satupäivään. :) 'Iso Koira' - tämä olikin hauska, toivottavasti ei tule itsellä vastaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on läjään astunut, ja ei kyllä naurata itseä :)

   Poista
 2. Juuri tänään mietin miten surullista se on kuinka me aikuiset kiireessä unohdamme pienen kauneuden. Ja maailmankaikkeuden siinä. Vasta lukemassani Kiusaamiseen liittyvässä kirjassa puhuttiin vanhemman sensitiivisyydestä ja esimerkkinä oli, että vanhempi pysähtyy ihmettelemään lapsen kanssa jotain arkista mitä lapsi on löytänyt. Se oli minusta hyvin kirjoitettu ja pyrin kovasti säilyttämään tuon pysähtymisen edes silloin tällöin arjen kiireen lomassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa etana ja ohdake on piirretty paljon kauniimmaksi kuin isän esittelemät tähtikuviot :)

   Poista
 3. Hauska nimi kirjalla. Ja oikeastaan hienoa, että aterian mukana saa kirjan! Luin juuri jostakin uutisesta, että Mäkkäri on maailman suurin lelujen "välittäjä". Muovikrääsää siis syötetään, joten paljon parempihan on syöttää kirjoja ja kertomuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovileluja tosiaan on yleensä muut viikot, luultavasti tätä kirjajuttua on noin kuukausi vuodessa :)

   Poista