perjantai 4. lokakuuta 2013

Kari Grossman: Pikkusisko hiihtoretkellä sekä Inger & Lasse Sandberg: Isäkummitus uimakoulussa


Kari Grossman: Pikkusisko hiihtoretkellä,  kuva- ja tekstisivuja 23.

Pikkusisko hiihtoretkellä on  minusta hyvä kirja pikkutytöstä, jolla on isä, äiti ja Isosisko ja Isoveli. Pienimmällä on paineita, koska on pienin.  Pikkusisko saa sukset joululahjaksi ja niitä lähdetään kokeilemaan. Alkuun on luisto kohdallaan, mutta sitten muut menevät menojaan, ja Pikkusiskon ilo häviää. Äiti jää Pikkusiskon kanssa jälkijoukkoihin, ja lopulta Pikkusisko katoaa harmituksineen kaatuneen puurungon päälle. Isä hakee murjottajan pois ja antaa kyytiapua, ja eväspaikalla isä ja Pikkusisko ovat ensimmäisenä.

Mukava kirja, jossa punnerretaan vaikeuksien kanssa voittoon, kuten Kari Grossmanin muissakin teoksissa (tai ainakin niissä kahdessa, jotka olen tämän lisäksi lukenut). Pikkusisko teoksessa Pikkusisko työstää puuttuvan lemmikin ongelmaa.

Kari Grossmanin Malvin villissä luonnossa on kuvakirja, jossa juonena on isän ja Malvinin retki "luontoon", eli lähipuiston leikkimökille pizzerian kautta. Luultavasti Malvin on avioerolapsi, koska äiti tuo hänet isälle perjantaina. Tarina on hyvä ja eheä, ja antaa lapselle mallin selviytymisestä kuten myös Pikkusisko -kirjat. Näitä lapset ja vanhemmat tarvitsevat. Toivoa, kannustusta, malleja, että homma onnistuu.

Itse olen ollut tumpelo hiihtämisessä eli kaatumiset, suksien ristiinmenot ja siteen hajoamiset on koettu, mutta hiihtäminen on nykyisin lumisena aikana miltei päivittäinen liikuntamuotoni. En saanut itse kannustusta, pikemminkin pilkkausta, mutta kaikki voivat oppia hiihtämään. Hiihtotaito on lapselle hyödyllinen "tasapainon ja koordinaationkin takia", mutta minusta tärkeintä on liikunnan ilo. Isä motivoi Pikkusiskoa oikein,  eikä siten lapsena lannista hiihtohaluja.
*****

Inger & Lasse Sandberg: Isäkummitus uimakoulussa. Sivumäärä 38

Mukavassa lastenkirjassa isäkummitus saa mennä jakamaan uimakoulumerkit uimakoululaisille, kun Kuningas joutuu isännöimään toista kuningasta, ja papilla on mennyt ääni. Isäkummituksen lapset Lapanen ja Lapaniina tuntevat prinssi Lurkin, joka on suorittanut uimakoulun, eikä pelkää vettä. Sen sijaan isäkummitus pelkää vettä eikä osaa uida. Hän tippuu seremonian jälkeen veteen ja oppii tekemään kuplia, pujottautumaan renkaaseen ja kellumaan, ja aikoo mennä ensi vuonna uimakouluun ja sinne tulevat myös Lapanen ja Lapaniina.

Uimataito on tärkeä, opin uimaan vasta kuusivuotiaana, mutta en ole käynyt uimakoulua.

Inger ja Lasse Sandberg ovat kirjoittaneet myös teoksen Musta ja valko ja kaikki muut. Se on ennakkoluulon muurin murtamisesta kertova väreillä leikkivä teos.

*****
Kari Grossmanin Pikkusisko hiihtoretkellä sekä Inger & Lasse Sandbergin Isäkummitus uimakoulussa ovat MacDonaldsin syyskuun lopun 2013 Happy Meal -lukutaitokirjoina.

Muut kampanja kirjat löytynevät tästä Happy Meal -pussista leikkaamistani kuvista: ainakin Kirjastoarvoitusta on luvassa, Isä näyttää minulle maailmankaikkeutta, Kivaa matikkaa, leikitään, lasketaan ja mitataan, ja  Jason muuttaa maasta.
***
Pidän lukutaitoa tärkeänä, ja minusta nämä kampanjat ovat hyviä, koska kirjoja tulee koteihin, joissa on lapsia ja jotka lapset pitävät näistä.

Ostin keskiviikkona kaksi Happy Meal ateriaa hintaan 2*3,90 = 7,80, joten tämä juttu ei ole sponsoroitu, olin pelannut kolmisen tuntia töiden jälkeen salibandya pienillä tauoilla eri pelejä, joten poikkesin Mäkkäriin, en yleensä käy siellä enkä syö lihaa, mutta ostin ateriat ja sain kirjat, ja hienot kirjat olivatkin.

2 kommenttia:

  1. Saako sen kirjan valita? Nimimerkillä tahtoo tuon Jasonin :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka viikko on eri kirjat luulisin, ja nämä lienee olleet kuluvan viikon, jos valikoimaa on kirjan saa luonnollisesti valikoida :)

      Poista