lauantai 19. tammikuuta 2013

Satanen


ÄIDINKIELI II, ylioppilastutkinnon esseekokeessa, 24.9.2012 oli tehtävä 9 seuraavanlainen

Analysoi ja tulkitse Päivi Alasalmen novellia Sata
Sivuilla 4-5 oli Päivi Alasalmi: Sata (novelli),  Koirapäinen pyöveli (2010)

Novelli alkaa
"Nyt oli talvi hänen ehdoton suosikkivuodenaikansa, niin kuin nuorena oli ollut kesä. Nyt olivat talvi ja ääneti puihin leijuvat lumihahtuvat, ja sinä päivänä vanhainkodin arpajaiset, hänelle tärkeitä asioita."

Novellissa on kaksi aikatasoa kyseinen vanhus muistelee numeroin elämäänsä, lähinnä traumojaan, missä hän joutui patoamaan tunteensa sisälleen alistettuna naisena, ja laskemaan ensin kymmeneen, ja pian päästään nollaan, absoluuttiseen nollaan, missä ei enää mitään tapahdu, eikä ole elämääkään.

Monen nykyvanhuksen lapsuus on ollut "kultaisen" kasvatuksen kyllästämää. Vanhemmat, opettajat ja muut auktoriteetit ovat olleet oikeassa. Naisen asema on ollut heikko, ja tämäkin vanhus on aina ollut korrekti, mielenkuohunsa hän on taltuttanut laskemalla "kymmeneen". Sillä on selvitty, sinnitelty vähämielisen lapsen kanssa, ja vilunkiaviomiehen pettämisten ja kaikki on lopulta padottu sisään...

Joskus lienee hyvä neuvo, ei kannata suutuspäissään ehkä ensi reaktiota kailottaa muille, mutta kaiken kritiikin patoaminen sisälle ei ehkä ole viisasta.

Novellissa tuodaan kaksi aikatasoa esille, nykyisyydessä oleva vanhainkotielämä, ja lumihiutaleiden seuraaminen ja eräät muut tapahtumat, jotka liittyvät tunteiden ilmaisuun ja velliin, menneessä ajassa elämän kipupisteet, joista moni on liittynyt elämän avaintapahtumiin, ensirakkauteen, petetyksi tulemiseen, naimisiinmenoon, lasten saamiseen ja kohtaloihin, yksinjäämiseen ja sairastumiseen.

Päivi Alasalmi (s. 7.8.66) oli minulle uppo-outo kirjailija, mutta täytyy tunnustaa, että Sata on näppärä novelli. Se toimii, ja antaa varmasti saman haasteen yo-kokelaalle, lukion "esseistille" kuin kirjabloggarille.

Kertoja tässä on kaikkitietävä, kuten jokainen voi lainauksesta päätellä.  Numerot lienevät tässä vain motiiveja.

Sata on tärkeä luku, nainen voittaa numerolla sata.
***

2 kommenttia:

  1. Päivi Alasalmi on mahtava kirjailija, kiva että tutustuit - ja kiva että yo-kokelaillekin hänet esiteltiin. Alasalmi on taitava tunnelman luoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tunnelma on kuvattu hienosti, ja arvostan hyviä novellisteja, kahden A4:n mitta on vaikea tyylilaji :)

      Poista