sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Reijo Mäki: Sahanpururevolveri





Reijo Mäki: Sahanpururevolveri, kauneimmat kertomukset, Otava 2013, sivumäärä 317.

Reijo Mäen kauneimmat kertomukset Sahanpururevolveri sisältää yhteensä 17 lyhyttä tarinaa, joista 7 kertoo Jussi Vareksesta. Sahanpururevolverin tarinoiden taso vaihtelee, parhaimmat kertomukset ovat erittäin viihdyttäviä, mutta on kokoelmassa niitä ei niin hyviä tarinoita.

Kiireisempi päivä konttorissa on näppärä tarina kaverista, joka haluaa lyödä rahoiksi FIT.dotin osakeannilla. Mies kutsuu yritystä fittaniksi, ja firma on pelkkä kupla. Kiireinen kauppatieteilijä toteaa, että veli on irrotettu letkuista, hän liitää pintapaikoihin, tapaa kirjoitusajan julkkiksia, vetää viikseen kaverinsa vaimoa tämän kymmenvuotishääpäivänä, tappaa äitinsä, mutta tekee lopulliset johtopäätökset, sillä äiti oli testamentannut rahansa ja osakkeensa Kulttuurirahastolle.

Valtakunnan viimeinen Vinettopullo on Iltalehden mukaan Raision Alkossa. Luusalmen johdolla lähdetään hakemaan sitä taksilla. Pullo on myyty pikkurikolliselle, joka on valmis myymään pullon, jos pääsee taksilla Jyrkkälään. Tämä Vares-seikkailu on hyvinkin hauska, ja Luusalmi, vaikka maksaa pullosta yli 1000 euroa, ei lopulta saa Vinettoa.

Näin puhui Sarahuhta (Mauri & Irene)
Timo Sarahuhdalla viiraa ja hän kuulee autotietokoneen ja digiboxin puhuvan, ja puhuu takaisin. Kaikki päättyy huonosti, ja on minusta huono juttu.

Revolveri joulusauna -jutussa Nikke Teppana pelaa venäläistä rulettia. Tämäkin tarina päättyy huonosti, ja on huono.

Aito turkki -jutussa Jussi Vares tekee keikkaa tavarataloetsivänä. Hän saa kiinni kalliissa minkkiturkissa olevan uhkean naisen varastavan parfyymia. Nainen maksaa rikkeensä American Expressillä, ja sopii Jussin kanssa treffit baariin, nainen esittelee itsensä Raijaksi, hän on rikas, ollut pankkialalla. ja vie Jussin lukaalinsa, jonne saapuu onttoposkinen velipoika Reino  häiriköimään. Ilmenee, että rottia ovat molemmat. Sisarukset ovat tehneet rahaa laittomasti, ja Vares joutuu tragedian silminnäkijäksi.

Vierailu vedenjakajalle -tarina kertoo runoilijan ja dekkaristin lähdöstä ja olosta kirjallisuustapahtumassa syrjäisessä kirkonkylässä. Mikään ei pääty hyvin, kun kaksikko tapaa Rastaan pojan ja hänen isänsä.

Ampumahiihtäjän yksinäisyys
Arvi Petäikkö on miltei olympiavoittaja, mutta ankkuriosuuden viimeisellä ampumapaikalla viimeinenkin varapatruunan kuti on ollut huti, ja hopea on ollut hänelle häpeä. Tarina tarkastelee Petäikön kisaa häpeää vastaan viittä taulua, neljää osumaa ja hutia oikeassa elämässä.
Arvi  Petäikkö on naimisissa Anitan kanssa, jonka sisko Leena on pistänyt ulos miehensä Vili Eskelisen. Leenalla on uusi mies 'ruokkoamaton rietas kaappijuoppo' Tepi. Tämä kertoo kunniasta, ja häpeästä, siitä mikä väreilee näkymättömänä, mutta vahvana, niin väkevänä, että se johtaa veritekoihin. Parhaimpia kokoelman novelleja.

Ihan kaikkina päivinä ei kannattaisi herätä lainkaan on ensimmäinen Vares-juttu. Vareksen päivä alkaa kesäkuun alussa joenrannan juottoloissa ja jatkuu Apteekkiin, jossa on erityisen paljon naisia iskelmälaulaja Tommy Tuulosen kymmenenvuotiskuolinpäivän vuoksi. Vares pääsee Sophian saattajaksi  Airiston helmeen Majakkarantaan, sitten petipuuhat alkavat, mutta ...
Toisaalla huumetrio Tex Willer, Turkulainen ja The Police haluavat päästä Paviaanikuninkaan huumekätkön luo ...
Vareksen lemmenpuuhat keskeytyvät rynnäkkökiväärin töytäisyyn. Sophian entinen rakastettu Anki on lomalla rynkky mukana ja on hyvin mustasukkainen Varekselle. Samaan aikaa kamakvartetti tulee avaamaan isoa pehmonallea, jonka sisällä huumemällit ovat. Lopulta ratsuväki tulee paikalle, eli huumepoliisit!  Ihan kaikkina päivinä ei kannattaisi herätä lainkaan!

Ojala tuviera mas dinero, my sweet darling Jose!
Tämä tarina on varsin vastenmielinen. Jose on tappaja, ja hän tapaa ja tappaa naisia. Lopulta mies saa kokea koston karvaan maun.

Keihäänheittäjän kotiinpaluu kertoo desantti  Kaappo Venetlahden paluusta neuvostodesanttina  toisen maailmansodan aikana Turkuun. Kaappo on neuvostoagendalla liikkeellä, hän on ollut punaisten puolella ja paennut tappion häämöttäessä Leningradiin. Minusta tarina on hyvin pohjustettu ja henkilöt ovat eläviä. Kaappo tapaa sattumalta nuoruuden ihastuksensa Helenan, joka toimii lottana rintamalla, on vain käymässä Turussa. Tämä on hieno tarina.

Kuolan tie on Jussi Vares -tarina. Jussi on saanut tehtävän viedä Murmanskiin Fazerin sinistä Irinalle. Todellinen tehtävä on tuoda eräs nauhoite Suomeen. Irina on miliisin leski. Hänen miehensä Andrei tulee Irinan uniin. Nauhan vuoksi Jussilla ja Irinalla on hengenlähtö edessä. Andrei auttaa haudan takaa. Minusta hyvä juttu.

Tähtipäämeisseli on tarinan päähenkilön lempinimi. Kaveri kaivaa muinaismuistoja Novgorodissa, mutta hän on käymässä muukalaisten asuttamassa EU-Suomessa ja kotikaupungissaan Turussa. Ajankuva on lohduton, hyperinflaatio riivaa, köyhiä ollaan, lisäksi Mäki kuvaa eräitä rakennuksia ja muukalaisryhmiä, jotka asuttavat Turkua. Tähtipäämeisseli on tehnyt poliittisen murhan, jonka lavastanut toisen tekemäksi. Kaveri luulee ollensa välkky, mutta hän ei ollut riittävän ovela.

Ympyräsuisten kaupunki on yhdentekevä tarina  kirjailija Rauno Porhosta, ja siitä kun hänen dekkareita filmataan ensi kertaa.

Rankempi päivä muumilaaksossa -jutussa Vares kyttää uskotonta opettajavaimoa Hilkka Viitasta, diplomi-insinööri Tapani Viitasen toimeksiannosta. Kaarinasta on päästy kesäiseen Naantaliin. Vares on rouva Viitasen perässä keräämässä todisteita. Opettajavaimo pinkoo muumihahmojen pariin... Kyse on kahdesta kolmiodraamasta, kun uskottomalla opettajalla on rakastaja, jolla on oma kulta. Kailon leppäpusikot pöllyävät, mutta sitten Hilkka Viitanen löytyy murhattuna.
**
Novellin vahvuuksiin kuuluu kesäisen Naantalin miljöön kuvaus, siinä on rantakaupunki hyvin kuvattu. Minusta juttu on julkaistu 1990-luvulla, nettitietojen mukaan vuonna 1993 Ruumiinkulttuuri -lehdessä. Muumimaailma oli juuri avattu. Sittemmin alue on hieman muuttunut, mutta suurin piirtein samasta tilasta on kyse, ajankuva on tallentunut hyvin, ja se on mukava, jos "ironian" kuorii pois. Kailoon päästään laiturisiltaa pitkin Naantalin uimarannan vierestä. Reijo Mäki tutkii ironisesti ja minusta hieman ilkeästi lasten hinkua tavaroihin, ja mainitsee jonkun pehmon maksavan 19,90 euroa, eli onko novellia hiottu, sillä tässä se on noin kymmensivuinen. Vuonna 1993 nimeksi on mainittu Rankka päivä muumilaaksossa, lisäksi vuonna 1993 elettiin vielä tukevasti markka-aikaa. Toinen historian kuva on Yllätysten talo, joka otti vastaan muumivieraita vain 2000-luvun alkuun, sitten talo oli toimistokäytössä, ja nyt muumikahvilana taas.

Muumit kytkeytyvät juttuun niin, että rouva Viitasen rakastaja Niklas Soininen on pukeutunut muumipapaksi ja  kun murhan syyllistä etsitään, joutuvat Muumipapat riisumaan roolipäänsä. Kuten lapsi vieressä lällättää, ettei Muumipappa ei ole syyllinen, vaan Pikku Myy, ja niin onkin, murhaaja on Niklaksen tyttöystävä Pikku Myyn hahmossa.  Novellissa irvaillaan lapsen uskolla, minusta turhaan. Lapsen usko joulupukkiin ja hahmoihin on minusta arvokasta ja kuuluu lapsuuteen.

Kirje tuntemattomalle naiselle johtaa Vareksen Linda Luhangan luo ja huonosti käy. Vares oli kunniallisella asialla ja palauttamassa Alasen antikkaan jäänyttä kirjettä.

Ylitän Aurajoen aina silloin on tarina Jussi Vareksen. Jussi on Pub Tinatuopissa. Unessa on häiskä, joka väittää olevansa enkeli Gabriel. Ei minusta millään mittarilla hyvä juttu.

Sahanpururevolveri on tanakka päättöjuttu. Yrittäjä Viljami Viitanen, vannoutunut volvo-mies on ottanut elämänsä toisen keikan. Viitanen ampuu naisen ja lähtee käpälämäkeen, mutta ajaa rusakon päälle ja suistuu volvoineen ulos. Viljanen jää vangiksi autoonsa ja miettii sitä ensimmäistä keikkaansa Tukholmassa 28.2.1986 ja revolveria, sahanpururevolveria!

--

****
Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 31 varesta.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

2 kommenttia:

  1. En ole tuota lukenutkaan, en tainnut edes tietää että se on olemassa :) Suuren osan hänen tuotannostaan olen kyllä lukenut ja alun kirjat parempia,liekö minun lukumakuni muttunut vai mikä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin jotkut alkupään teokset ovat parhaita, mutta taso vaihtelee, tähän on kerätty muualla julkaistuja (ja ehkä julkaisemattomia) lyhyitä tarinoita, ja osin samoja, mitä on Ehtookellossa

      Poista