perjantai 4. tammikuuta 2019

Markus Leikola: Matkalla tänneMarkus Leikola: Matkalla tänne, Novelleja, Schildts & Söderströms 2013, sivumäärä 150. Kansi ja Ulkoasu Jussi Karjalainen, kuva kirjasta Jokke.

Markus Leikolan teos Matkalla tänne sisältää kaksitoista lyhyttä novellia. Novelli on minulle haastava kirjallisuuden laji lukea, mutta Leikolan novelleihin pääsee helposti sisälle. Kokoelman novellit jättävät riittävästi vapauksia lukijalle, toisaalta niitä on siksi vaikea kuvata

Ensimmäinen  Pihapolku kertoo pienen pojan jännittävästä yöllisestä vessareissusta "pikkulaan" vaarin kesämökillä. Pikkupojilla on omat ajatuksensa ja arvomaailmansa. "Kellon tunsin ja osasin. Mutta hienointa siinä oli nahkaranneke, josta lennähti hyvä haju aina, kun käden nosti nenänpieleen jos tarvitsi pyyhkäistä ylimääräistä räkää". s. 10. Minustakin pojalle on tärkeää osata joku asia, tässä tuntea kello. Nahkaremmikin on hieno lisä ja haju, mutta virkkeen loppu on olennaista. Räkä pyyhitään kädellä, eikä sitä kaikkea tarvitse pyyhkiä, vain ylimääräinen.

Kakkos novelli ... ja kevät kertookin isomman pojan eturauhastutkimuksesta, jota suorittaa naislääkäri. Naislääkäri on - mikä myöhemmin ilmenee- myös miehen naisystävä.

Kolmannessa novellissa Telakalla Sakari saa tuntea korealaisen telakan "koreuden", ja vielä epäsuorasti mediaa seuraavien kaverien kautta.

Altaanmittoja -novellissa Jarmo ui hallissa rataa päästä päähän ja iskee silmänsä Mariin. Tämä ei pääty edes seurusteluun. Jarmo siirtyy lenkkeilyyn, Marikaan ei jatka uintiharrastustaan.

Jouluihminen -novelli oli minusta paras. Maaret on novellin päähenkilö, äiti, joka on tulossa isoäidiksi, ja jonka tytär Tiia raahaa joulua rakastavan äitinsä Kanariansaarille mukana on Tiian kumppani Ari-Pekka. Novellissa käy ilmi, miksi joulu on äidille arvokas, ja tyttärelle ei. Maaret yllättää, hänellä on glögit mukana, ja keitättää riisipuurot. Lisäksi hänellä on mukana rakkaat joulukoristeet, ja päästään kuusen koristushommiin ja samalla puhutaan perheen solmuja auki. Hyvä novelli.

Häämatkalla -novellissa Kirsimaria ja Matti suuntaavat Pariisiin, ja yrittävät aukoa Matin salaisuuksia. Pyykkitupa -novellissa kerrostalokyttääjä pesee pyykkejään ja pohtii naapureitaan. Naapurit tulee käsitellyksi, mutta pyykit jäävät vahingossa pesemättä.

Novellit Tänään ja Kadonnut Passi koostuvat dialogista. Passi-tarina on hyvä, siinä matkailija ilmoittaa poliisille passinsa varastetun hotellista, ja joutuu kuulusteluun, jossa kysytän ketä hän tavannut ja miksi.

Arpajaisvoitto. Olavi voittaa yhden hengen matkan Olavin Linnaan, oopperaan. Matka taittuu tilausbussilla. Olavi itse on ollut linja-autokuski, joka on ajanut työkseen väliä Helsinki - Savonlinna..

Jätetty, tarinassa Suski on jätetty.

Päättöjuttu on nimeltään  Huipulla. Keski-ikäinen ja keskikertainen Pirjo ponnistelee turistijoukossa Kilimandjaron huipulle. Matka ja nousu on maksettu, kuten myös varusteet, kantaja ja matkanjohtaja.

Markus Leikolan novellikokoelma Matkalla tänne sisälsi kaksitoista helppolukuista, mutta syvälle luotaavaa novellia.

Sain kirjan joululahjaksi perheeltäni, kiitos.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus. Varmasti lukemisen arvoinen novellikokoelma. En ole lainkaan lukenut Leikolaa, muistan hänet radio-ohjelmista.

    VastaaPoista