sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Bram Stoker: Dracula


Bram Stoker: Dracula, 1897, suomentanut Jarkko Laine 1977, Seven 2014, sivumäärä 607.

Bram Stokerin Dracula on vampyyrikauhuromaanien perusklassikko kreivi Draculasta, joka on transsilvanialainen vampyyri. Kirjassa jännitys rakennetaan oudoilla tapahtumilla, ja kerronnalla, mikä koostuu eri ihmisten päiväkirjamerkinnöistä, kirjeistä. Limittäiset päiväkirjaotteet ja kirjeet kattavat tapahtuma-ajan, joka on  3.5. - 6.11

Romaani alkaa Jonathan Harkerin päiväkirjamerkinnöillä toukokuun alussa. Harker, joka on vastavalmistunut lakimies, matkustaa Transsilvaniaan kreivi Draculan vieraaksi Transsilvaniaan Karpaattien vuorille. Linna on osittain raunioitunut, ja jos Harkerilla olisi heikommat hermot, olisi hän raunio. Ihmiset tarjoavat Harkerille jo matkalla krusifiksejä ja rukousnauhoja. Isäntä, isonenäinen ja kalvakas, kreivi Dracula pysyy alkuun asiallisena, hän haluaa ostaa Englannista kiinteistön. Pian Harker huomaa olevansa vanki ja tajuaa että hänet tapetaan kesäkuussa. Dracula käskyttää susia, naisvampyyreja, Dracula ei näy peilissä ja kreivi nukkuu hengettömänä ruumisarkussaan. Harkerin päiväkirja päättyy pakoyritykseen kesäkuussa.

Kerronta siirtyy Mina Murrayn päiväkirjaan ja kirjeisiin Lucy Westenralle. Mina Murray on Jonathanin kihlattu. Lucy Westenra on kaunis nainen, jolla on kolme kilpakosijaa psykiatri John Seward, aatelinen Arthur Holmwood, ja amerikkalainen Quincey Morris, jotka ovat samalla Jonathan Harkerin ja Mina Murrayn ohella kirjan sankareita. Lucy lupautuu Arthur Holmwoodille eli lordi Godalmigille vaimoksi. Selittämättömiä asioita alkaa tapahtua Lucyn kotikaupungissa Whitbyssä. Laiva haaksrikkoutuu ja siellä on ollut mies, joka katoilee, miehistö on tullut hulluksi,ja kaikki lopulta kuolevat. Laivasta poistuu "iso koira". Lucy, joka on unissakävelijä, alkaa kalveta, ja hänellä on reikiä kaulassa. Lucy ei tokene edes verensiirroin. Psykiatri Sewardilla on hyvin omituinen potilas Renfield. Seward kutsuu Antwerpenistä professori van Helsingin ratkomaan ongelmaa.

Juonipaljastuksia älä lue.
Lucy kuolee kaikista ponnistuksista huolimatta, ja hänet haudataan. Pikku lapsia alkaa kadota, ja heitä löydetään ja heidän kaulassaan on kaksi reikää. Lucy on muuttunut vampyyriksi. Van Helsingin johdolla, Lucyn arkku avataan, ja Lucy vampyyritilassa lävistetään, ja jolloin vampyyri tapetaan, ja Lucyn sielu päästetään pois. Mina Murray saa tiedon, että Jonathan Harker on aivokuumeisena Puolassa. Mina Murray lukee Jonathan Harkerin päiväkirjan, ja muiden tietojen perusteella kuusikko päättelee, että kreivi Dracula on soluttautunut Englantiin, alkaa pitkällinen Dracula-jahti. Dracula voi esiintyä tiettyinä vuorokaudenaikoina eri muodoissa, Dracula pääsee imuuttamaan Mina Murraytakin. Sankarikuusikko keksi tavan "neutraloida" Draculan ja he seuraavat kreiviä lopulta Transsilvaniaan , jossa alkaa lopputaistelu ...

En ole mikään vampyyri-genren tuntija. Dracula on kuitenkin vampyyrikirjojen yksi perusteoksista. Dracula on tosiaan eri hahmoissa, kreivi, lepakko ja susi. Hän lepäilee ruumisarkussa. Kreivistä ei tule varjoa, eikä hän näy peilissä. Draculan kartanossa olevat vempyyrinaiset ovat sangen kiimaisia. Kun Lucy on vampyyrinä, hänellä on rietas hymy ja hän on syntisen näköinen, viekoitteleva. Vampyyrit eivät pidä valkosipulista, eikä edes niiden kukkasista. Krusifiksi suojaa samoin kuin öylätti.

Mina Murray on reipas, ja reippaampi kuin hänen miehensä, jota Mina haluaa suojata järkytykseltä.

Bram Stokerin Dracula on vampyyriteosten hieno, mutta vielä vähäverinen avaus. Ilmeisesti vampyyrikirjat mässäilevät nykyisin enemmän itse verellä.


****
Bram Stoker (1847 - 1912) oli irlantilaissyntynen kirjailija. Dracula saavutti menestystä ja on filmattu useasti, ehkä kuuluisin filmisovitus on vuoden 1931, jossa kreivi Draculaa esitti Bela Lugosi.

6 kommenttia:

 1. Voihan vampyyrit ja Vlad Seivästäjän innoittama Dracula! Genrensä avaushan tämä, onneksi valkosipulilla karkoitettava hirvitys:) Tämän olen lukenut, ja niin samalla erosivat vampyyrien ja oma tieni.

  Taustoja tarkastellessani luin, että romaanin teemana on pidetty viktoriaanisen ajan tukahdettua seksuaalisuutta; olisivatko nuo kiimaiset vampyyrinaiset jotain toiveajattelua? Kuriositeetti oli myös se, että teos on ensimmäisenä käännetty islanniksi v. 1901; mitähän kertonee se islantilaisista, joilla toki on vahva runojen ja saagojen tausta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itse pohdin tuota tukahdutettua seksuaalisuutta. Kaulaa varsinkin nuorissa suhteissa ainakin jäljistä päätellään imeskellään, tosin ilman pintahaavoja, mutta asiaan Mina Murray ja muut naiset ovat varsin reippaita tässä, moni mies on sangen nynny.

   Poista
 2. en brittisk goding - luetaan yliopistossakin ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack Hannele :)

   Tässä on varmasti paljon enemmän sisällä, mikä aukeaa tutkiskelemalla silloista yhteiskuntaa, ja muita vastaavia kirjoja.

   Poista
 3. Ite tykkään 1931vuoden Draculasta eli Bela Lugosin esittämästä ja 1958vuoden minkä esitti Christopher Lee, 1992vuoden on mulle liian kopioo, siinä ei oo osattu luoda tunnelmaa ja näyttelijät ei sovi rooliinsa + se ei oo kauhua mulle, siinä mun fiilikset. Christopher Leen Draculassa vaan on osattu luoda tunnelma ja Bela Lugosin Dracula sopii mustavalkoiseks, hän sopii rooliinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. En ole nähnyt tuota 1992 versiota mutta nämä vanhemmat ovat huikeita.

   Poista